Tirdzniecībai nodots boulinga centrs «Crash» – viens no Jelgavas šķietami stabilākajiem uzņēmumiem, kas pilsētniekiem nodrošināja kvalitatīvu atpūtu uz boulinga celiņiem un maltītes restorānā. Uzņēmuma vadītājs Jānis Podnieks portālam www.jelgavasvestnesis.lv atzīst, ka lēmums pārdot biznesu saistīts ar vispārēji sarežģīto ekonomisko situāciju un «valsts politiku», kas biznesu sarežģī, nevis veicina tā attīstību.
Zane Auziņa
Kādā no reklāmas un sludinājumu portāliem lasāms paziņojums par boulinga centra «Crash» nodošanu tirdzniecībā. Sludinājuma tekstā lasāms, ka pārdošanā nodotais īpašums Jelgavā sastāv no boulinga centra telpām 1430 kvadrātmetru platībā un zemesgabala 3731 kvadrātmetru platībā. Boulinga centrs piedāvā astoņus modernus boulinga celiņus, restorānu bāru, kā arī konferenču zāli, kas aprīkota ar ekrānu, tāfeli, projektoru, bezvadu internetu un audioaprīkojumu. Objekta pārdošanas cena – 1 265 048 lati jeb 885 lati kvadrātmetrā.
Boulinga centra valdes priekšsēdētājs J.Podnieks lēmumu pārdot šķietami veiksmīgo uzņēmumu portālam www.jelgavasvestnesis.lv pamato ar vispārējo smago ekonomisko situāciju un «valsts politiku», kas esot tendēta biznesu gremdēt, nevis celt. «Mēs nestrādājam ar zaudējumiem, pagaidām nestrādājam. Taču, ņemot vērā notiekošos procesus, uzskatām par pareizāku lēmu pārdot biznesu, kamēr tas vēl ir veiksmīgs un strādā ar ienākumiem, nevis gaidīt situācijas pasliktināšanos, kas acīmredzot ir neizbēgama,» skaidro J.Podnieks.
Jāatgādina, ka boulinga centrs «Crash» darbu sāka pirms trijiem gadiem. To laikā tas iemantojis popularitāti un kļuvis par labu laika pavadīšanas un atpūtas vietu daudziem pilsētniekiem, turklāt saņemtas arī vērā ņemamas godalgas. J.Podnieks to atzīst, taču uzsver, ka turpināt biznesu esošajos apstākļos nav iespējams. «Šodien cilvēkiem viss ir dārgs, un dārdzības apziņa, kas aizvien biežāk liek no kaut kā atteikties, tikai vairojas. Turklāt trakākais ir tas, ka valsts politika ir tendēta uz uzņēmuma graušanu. Gada laikā mums nāk virsū pat piecas sešas valsts iestāžu pārbaudes, kas piekasās, nevis vērtē uzņēmumu pēc būtības. Nu, piemēram, saņēmām sodu par to, ka restorāna virtuvē atkritumu spainis nav atverams ar kāju! Situācija jau sāk līdzināties absurdam, kad katra valsts institūcija par savu pienākumu uzskata soda uzlikšanu, vienalga – ir tam pamats vai ne. Šādā valstī mēs neredzam iespēju biznesu turpināt, tāpēc to arī pārdodam,» kritisks ir J.Podnieks, piebilstot, ka, pārdodot šo uzņēmumu, pagaidām neesot domas celt ko jaunu. Savukārt, ja pircējs netiks atrasts, ēka, iespējams, tiks izmantota citam biznesam. «Iekārtosim tajā veikalu, bāru, spēļu zāli vai vēl ko līdzīgu,» tā J.Podnieks.
Tam, ka valstij šobrīd ir jādomā par uzņēmumu atbalstīšanu, tostarp arī mainot nodokļu politiku un mazinot represiju pielietošanu, piekrīt arī boulinga halles «Zemgale» īpašnieks Imants Kanaška, kurš gan uzsver, ka savu biznesu neplāno pārdot. «Ekonomiskā situācija ir sarežģīta, daudzi uzņēmumi cīnās par izdzīvošanu. Fakts, ka pakalpojumu pieprasījums apstākļos, kad cilvēkiem jādomā par eksistenciāliem jautājumiem, samazināsies, nav apstrīdams. Uzņēmumiem vien «jāsavelk ciešāk jostas» un jādomā par darbības turpināšanu sarežģītajos apstākļos un ieņēmumu kritumu. Šajā situācijā valstij un visām tās institūcijām būtu īpaši daudz jādomā par uzņēmējdarbības atbalstu – mums kopā krīze ir jāpārvar, jo bez uzņēmuma cilvēkiem nebūs darba, nebūs ieņēmumu valsts budžetā, rezultātā nebūs arī līdzekļu nedz tām pašām skolotāju un policistu algām, nedz arī pensijām vai bezdarbnieku pabalstiem. Es, tāpat kā ikviens uzņēmējs, ceru uz šādu situācijas izpratni valsts institūcijās, taču pagaidām arī neplānoju boulinga halli pārdot vai slēgt. Mēs strādājam, daudz rūpīgāk plānojot savu darbību, tostarp izdevumu daļu, un rēķināmies ar ienākumu kritumu, taču ceram sarežģītos apstākļus pārvarēt,» tā I.Kanaška.
Jāpiebilst, ka, neraugoties uz sarežģīto situāciju, plānus atvērt boulinga centru nav mainījis arī tirdzniecības un atpūtas komplekss «Tonuss», kas šobrīd veic nopietnu rekonstrukciju, plašajās telpās paredzot vietu arī boulingam.
Foto: Ivars Veiliņš