20.6 °C, 1.8 m/s, 75.7 %

Ekonomika

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsEkonomikaZviedrijā ik mēnesi nonāk 50 tonnas Jelgavā ražota siera
Zviedrijā ik mēnesi nonāk 50 tonnas Jelgavā ražota siera
06/03/2015

Ekonomiskās sankcijas starp Eiropu un Krieviju būtiski ietekmēja arī Jelgavas piena pārstrādes uzņēmuma «Latvijas piens» darbu, bet nu jau uzņēmums ir stabilizējis savu darbību un sācis paplašināt siera ražošanu, lai vietējam un eksporta tirgiem piedāvātu produktus ar augstāku pievienoto vērtību. Tagad ir mērķis paplašināt eksportu uz Skandināviju.

Ilze Knusle-Jankevica

Ekonomiskās sankcijas starp Eiropu un Krieviju būtiski
ietekmēja arī Jelgavas piena pārstrādes uzņēmuma «Latvijas piens»
darbu, bet nu jau uzņēmums ir stabilizējis savu darbību un sācis
paplašināt siera ražošanu, lai vietējam un eksporta tirgiem
piedāvātu produktus ar augstāku pievienoto vērtību. Tagad ir mērķis
paplašināt eksportu uz Skandināviju.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Anita Skudra skaidro: lai
sasniegtu iecerēto, «Latvijas piens» investēs siera ražošanā,
būtiski ir palielināt jaudu un kvalitāti fasēšanas procesos.
Plānots iegādāties tādas iekārtas kā siera bloku virsmas apstrādes
līniju, automātiskā trauciņu aizkausēšanas iekārtu, jauna
iepakošanas iekārtu. Finansējumu paredzēts piesaistīt, piedaloties
LAD programmā «Atbalsts ieguldījumiem pārstrādei». Informācija
Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā liecina, ka iepirkuma
procedūra jau ir noslēgusies un zināmi uzņēmumi, kas nepieciešamās
iekārtas piegādās. «Latvijas piens» kopumā plāno investēt
227 000 eiro. Tiesa, pateikt, kad tieši iekārtas varētu būt
Jelgavā un sāktos to uzstādīšana un testēšana, uzņēmuma vadītāja
nevar. «Iekārtu iegāde var notikt pēc tam, kad uzņēmumam tiks
piešķirts LAD programmas atbalsts,» tā A.Skudra.

Uzņēmuma vadība cer, ka investīcijas ļaus palielināt arī
eksportu. «Šobrīd savas jaudas izmantojam maksimāli un sieru
ražojam apmēram 300 tonnas mēnesī. Sagaidām, ka investīciju
projekts cels ražošanas kvalitāti un jaudas,» norāda uzņēmuma
valdes priekšsēdētāja. Viņa skaidro, ka Krievijas krīze ietekmējusi
visu piena ražošanas nozari – ne tikai Latvijā. Lielākā vai mazākā
mērā tā skarot visus piena ražotājus un līdz ar to arī
pārstrādātājus, jo ražošana un pārstrāde ir cieši saistītas, radot
patērētājiem produktus. «ES tirgos produktu cenas joprojām ir
zemas, un tas ietekmē ne tikai Latvijas tirgu. «Latvijas piens» ir
aktīvi strādājis, lai mazinātu tirgus riskus, īsā laikā pārkārtojot
ražošanu, fokusējoties uz siera ražošanu un attīstot eksportu.
Jāatzīst, tas nav viegli izdarāms laikā, kad krīze piena nozarē
būtiski ietekmē vairākas ES valstis vienlaikus, arī mūsu tuvējos
kaimiņus Baltijā,» situāciju ieskicē A.Skudra, piebilstot, ka
uzņēmuma izvēlētais kurss ir Skandināvijas tirgus. Primārais ir
nostiprināt savas pozīcijas Zviedrijā, kur jau tiek piedāvāti divus
mēnešus nogatavinātie «Edamer» un «Gouda» sieri un «Sniega bumbas».
Šobrīd uz Zviedriju tiek eksportētas 50 tonnas mēnesī.

«Latvijas piens» šobrīd savu produkciju eksportē uz desmit
valstīm: Lietuvu, Igauniju, Ukrainu, Vāciju, Slovākiju,
Lielbritāniju, Izraēlu, Čehiju, Baltkrieviju,

Zviedriju. Februāra sākumā uzņēmuma pārstāvji piedalījās vienā
no pasaules lielākajām izstādēm «Gulf food» Dubaijā, lai veiktu
Tuvo Austrumu, Dienvidāzijas un Āfrikas tirgus izpēti. Uzņēmums
secinājis, ka šajā reģionā tirgum ir potenciāls, jo tur ir augsta
pirktspēja un liels iedzīvotāju īpatsvars ar citu kultūru un līdz
ar to arī ēšanas paradumu pieredzi. Šobrīd šim tirgum atbilst
«Sniega bumbas», bet vajadzētu izstrādāt jaunus produktus ar
specifiskām garšas īpašībām, turklāt nepieciešams sertifikāts, lai
varētu uz šīm valstīm produkciju eksportēt. «Latvijas piens» lēš,
ka šis darbs aizņems vismaz pusgadu.

Foto: no JV arhīva