«Noteikti esam gatavi īpašos Jelgavas ēdienus iekļaut savā ēdienkartē, tikai tie vēl mazliet jāuzlabo – īpaši gaļas ēdiens, lai tas būtu ātrāk pagatavojams un to varētu iekļaut arī ikdienas piedāvājumā, nevis tikai pasniegt svētku reizēs,» spriež kafejnīcas «Silva» vadītāja Sandra Blūmane.
Ilze Knusle-Jankevica
Vairāk nekā 20 ēdināšanas speciālisti piedalījās meistarklasē, kurā iepazinās ar īpašo Jelgavas ēdienu – «Hercoga bura» un «Šarlotes skūpsts» – gatavošanu. Nogaršojot Amatu vidusskolas skolotāju Ainas Tālumas un Ligitas Ziemeles un viņu audzēkņu veikumu, uzņēmēji un pavāri bija vienisprātis – gaļas ēdiens «Hercoga bura» vēl ir jāpielāgo, bet deserts «Šarlotes skūpsts» ir gatavs produkts, kuru ēdienkartē varētu iekļaut kaut rīt. Tāpēc uzņēmēji vienojās pēc Jaunā gada tikties vēlreiz, lai jau piedāvātu katrs savu redzējumu, kā būtu jāuzlabo ēdieni, kā tos varētu pasniegt un dekorēt. Ģimenes kafejnīcas «Hercogs» īpašnieks Andris Rūmītis atzinīgi novērtēja to, ka pamatēdiens ir gaļas ēdiens un ka ir izmantoti kāļi, tomēr pirms iekļaušanas ēdienkartē tas būtu jāpilnveido. Savukārt restorāna «Madara» pavārs Juris Rumps uzskata, ka «Šarlotes skūpsts» ir piemērots banketiem, jo jāpagatavo iepriekš.
Uzņēmēji arī atzinīgi novērtēja pašvaldības un Amatu vidusskolas iniciatīvu izstrādāt Jelgavas īpašā ēdiena piedāvājumu. «Doma, ka šāds ēdiens ir vajadzīgs, gaisā virmoja jau sen, bet nevienam jau neatliek laika pievērsties izpētes darbam, meklēt vēstures liecības par ēšanas paradumiem hercoga Jēkaba laikos, un tas ir apsveicami, ka skolotājas un audzēkņi to izdarīja,» tā S.Blūmane, piebilstot: ja ideja nāktu no kāda uzņēmuma, viņasprāt, attieksme būtu daudz noraidošāka, jo katrs gribētu to deķīti pavilkt uz savu pusi. «Tas varētu būt saistoši pilsētas viesiem – nobaudīt viena ēdiena interpretācijas dažādās ēstuvēs,» tā A.Rūmītis, piebilstot, ka Jelgava nav iedomājama bez Kurzemes hercogistes un hercoga Jēkaba laika vēstures. «Mums vasarā jau bija speciāla Kurzemes hercoga ēdienkarte, un tūristiem tā ļoti gāja pie sirds,» viņš piebilst.
Laikraksts «Jelgavas Vēstnesis» jau rakstīja, ka Amatu vidusskolas skolotājas un audzēkņi izstrādājuši un prezentējuši savu redzējumu par Jelgavas īpašo ēdienu – tas tapis, pārlapojot Kurzemes hercogistes vēstures lappuses. «Hercoga bura» ir pamatēdiens, kas gatavots no Zemgalē audzētas cūkas šķiņķa un karamelizētiem skābētiem kāpostiem. Kā piedevas tiek pasniegti dažādi dārzeņi, brūklenes, smiltsērkšķi, kadiķu ogas, kā arī āboli un ābolu sulas no Bramberģes muižas. Savukārt deserta «Šarlotes skūpsts» noslēpums ir dzintarogu sula un kāds īpašs mīlestības eliksīrs.
Foto: Ivars Veiliņš