7.6 °C, 2.1 m/s, 85.3 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāUzņēmēji gatavi iekļaut ēdienkartē īpašos Jelgavas ēdienus
Uzņēmēji gatavi iekļaut ēdienkartē īpašos Jelgavas ēdienus
10/12/2011

«Noteikti esam gatavi īpašos Jelgavas ēdienus iekļaut savā ēdienkartē, tikai tie vēl mazliet jāuzlabo – īpaši gaļas ēdiens, lai tas būtu ātrāk pagatavojams un to varētu iekļaut arī ikdienas piedāvājumā, nevis tikai pasniegt svētku reizēs,» spriež kafejnīcas «Silva» vadītāja Sandra Blūmane.

Ilze Knusle-Jankevica

«Noteikti esam gatavi īpašos Jelgavas ēdienus iekļaut savā
ēdienkartē, tikai tie vēl mazliet jāuzlabo – īpaši gaļas ēdiens,
lai tas būtu ātrāk pagatavojams un to varētu iekļaut arī ikdienas
piedāvājumā, nevis tikai pasniegt svētku reizēs,» spriež kafejnīcas
«Silva» vadītāja Sandra Blūmane.

Vairāk nekā 20 ēdināšanas speciālisti piedalījās meistarklasē, kurā
iepazinās ar īpašo Jelgavas ēdienu – «Hercoga bura» un «Šarlotes
skūpsts» – gatavošanu. Nogaršojot Amatu vidusskolas skolotāju Ainas
Tālumas un Ligitas Ziemeles un viņu audzēkņu veikumu, uzņēmēji un
pavāri bija vienisprātis – gaļas ēdiens «Hercoga bura» vēl ir
jāpielāgo, bet deserts «Šarlotes skūpsts» ir gatavs produkts, kuru
ēdienkartē varētu iekļaut kaut rīt. Tāpēc uzņēmēji vienojās pēc
Jaunā gada tikties vēlreiz, lai jau piedāvātu katrs savu redzējumu,
kā būtu jāuzlabo ēdieni, kā tos varētu pasniegt un dekorēt. Ģimenes
kafejnīcas «Hercogs» īpašnieks Andris Rūmītis atzinīgi novērtēja
to, ka pamatēdiens ir gaļas ēdiens un ka ir izmantoti kāļi, tomēr
pirms iekļaušanas ēdienkartē tas būtu jāpilnveido. Savukārt
restorāna «Madara» pavārs Juris Rumps uzskata, ka «Šarlotes
skūpsts» ir piemērots banketiem, jo jāpagatavo iepriekš.

Uzņēmēji arī atzinīgi novērtēja pašvaldības un Amatu vidusskolas
iniciatīvu izstrādāt Jelgavas īpašā ēdiena piedāvājumu. «Doma, ka
šāds ēdiens ir vajadzīgs, gaisā virmoja jau sen, bet nevienam jau
neatliek laika pievērsties izpētes darbam, meklēt vēstures liecības
par ēšanas paradumiem hercoga Jēkaba laikos, un tas ir apsveicami,
ka skolotājas un audzēkņi to izdarīja,» tā S.Blūmane, piebilstot:
ja ideja nāktu no kāda uzņēmuma, viņasprāt, attieksme būtu daudz
noraidošāka, jo katrs gribētu to deķīti pavilkt uz savu pusi. «Tas
varētu būt saistoši pilsētas viesiem – nobaudīt viena ēdiena
interpretācijas dažādās ēstuvēs,» tā A.Rūmītis, piebilstot, ka
Jelgava nav iedomājama bez Kurzemes hercogistes un hercoga Jēkaba
laika vēstures. «Mums vasarā jau bija speciāla Kurzemes hercoga
ēdienkarte, un tūristiem tā ļoti gāja pie sirds,» viņš
piebilst.

Laikraksts «Jelgavas Vēstnesis» jau rakstīja, ka Amatu
vidusskolas skolotājas un audzēkņi izstrādājuši un prezentējuši
savu redzējumu par Jelgavas īpašo ēdienu – tas tapis, pārlapojot
Kurzemes hercogistes vēstures lappuses. «Hercoga bura» ir
pamatēdiens, kas gatavots no Zemgalē audzētas cūkas šķiņķa un
karamelizētiem skābētiem kāpostiem. Kā piedevas tiek pasniegti
dažādi dārzeņi, brūklenes, smiltsērkšķi, kadiķu ogas, kā arī  āboli
un ābolu sulas no Bramberģes muižas. Savukārt deserta  «Šarlotes
skūpsts» noslēpums ir dzintarogu sula un kāds īpašs mīlestības
eliksīrs.

Foto: Ivars Veiliņš