12.6 °C, 0.8 m/s, 88.6 %

Izglītība

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsIzglītībaTurki Jelgavā mācās gatavot saldos ēdienus
Turki Jelgavā mācās gatavot saldos ēdienus
09/04/2015

Jelgavas Amatu vidusskola šonedēļ uzņem ciemiņus no Turcijas. Skolā ieradušies 16 pavāru specialitātes pasniedzēji no dažādām profesionālajām skolām Turcijā, lai tuvāk iepazītu latviešu virtuvi. Īpaši viņus interesē saldie ēdieni, kuru receptes grasās iemācīt arī saviem audzēkņiem. Šodien turku kolēģi kopā ar Amatu skolas pasniedzējiem gatavoja rupjmaizes kārtojumu.

Ritma Gaidamoviča

Jelgavas Amatu vidusskola šonedēļ
uzņem ciemiņus no Turcijas. Skolā ieradušies 16 pavāru
specialitātes pasniedzēji no dažādām profesionālajām skolām
Turcijā, lai tuvāk iepazītu latviešu virtuvi. Īpaši viņus interesē
saldie ēdieni, kuru receptes grasās iemācīt arī saviem audzēkņiem.
Šodien turku kolēģi kopā ar Amatu skolas pasniedzējiem gatavoja
rupjmaizes kārtojumu.

Jelgavas Amatu vidusskolas direktore Edīte
Bišere stāsta, ka sadarbība ar turku kolēģiem sākusies jau pirms
diviem gadiem, kad viņi pirmo reizi ieradās Jelgavā, lai klātienē
iepazītos ar Jelgavas Amatu vidusskolu. Bet nu kolēģi ieradušies
Jelgavā, lai smeltos praktiskās iemaņas. Draugi no Turcijas Jelgavā
uzturēsies vēl visu nākamo nedēļu.

«Jelgavas Amatu vidusskola ir pazīstama
starptautiskajā skolu tīklā, sadarbojusies ar daudzām skolām, un
dzirdētas labas atsauksmes, kas radīja drošības sajūtu arī mums,»
stāsta Turcijas delegācijas vadītājs Pieaugušo izglītības centra
direktora vietnieks, kurš atbild par profesionālo skolu pedagogu
tālākizglītību, Murats Akars, atzinīgi novērtējot to, cik Amatu
vidusskola ir atvērta citām kultūrām un izprot tās.

Delegācijas vadītājs uzsver, ka šī brauciena
mērķis ir tuvāk iepazīt latviešu kultūru, ikdienas dzīvi, kā šeit
skolās strādā, paradumus un, protams, uzzināt ko vairāk par
latviešu tradicionālo virtuvi, par ēdieniem, ko mēs gatavojam,
tostarp konditorejas izstrādājumiem. Jo īpaši viņus interesē dažādi
latviešu saldie ēdieni. Brīdī, kad portāls www.jelgavasvestnesis.lv
viesojās Jelgavas Amatu vidusskolas mācību virtuvē, turku kolēģi
bija pagatavojuši latviešu tradicionālo rupjmaizes kārtojumu un
gatavojās tā degustēšanai. Vēl līdz šim viņi gatavojuši arī
atsevišķus konditorejas izstrādājumus.

Paredzēts, ka rīt turki Amatu vidusskolas
pārstāvjus iepazīstinās ar turku ēdieniem, pagatavojot tos uz
vietas, bet pirmdien vadīs turku saldumu gatavošanas
meistarklasi.

«Pavērojot šo dažu dienu darbu, redzu, ka mums
ir gan daudz kas kopīgs, gan arī atšķirīgs. Piemēram, tāds mazs
kultūršoks mums bija siļķe. Mēs tomēr Turcijā visu ēdam apstrādātu,
bet vakar mums piedāvāja sālītu siļķi. Tiesa, tikai atsevišķi mani
kolēģi to pagaršoja,» tā M.Akars, atzinīgi novērtējot skolas
materiālo bāzi, jo šeit esot viss darbam nepieciešamais, lai varētu
pilnvērtīgi strādāt.

Viņš lēš, ka šeit iemācītās receptes noteikti
tiks aprobētas mācību procesā arī Turcijā.

Foto: Raitis Supe