23.7 °C, 3.1 m/s, 48.8 %

Izglītība

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsIzglītībaTopošie pavāri un viesmīļi ar 100 kilogramu bagāžu dodas uz konkursu Itālijā
Topošie pavāri un viesmīļi ar 100 kilogramu bagāžu dodas uz konkursu Itālijā
19/02/2014

Amatu vidusskolā šobrīd valda saspringta gaisotne – pieci audzēkņi uzklausa pedagogu padomus un gūtās zināšanas aktīvi pārbauda praksē, gatavojot dažādus izsmalcinātus ēdienus, eksperimentējot gan ar izskatu, gan garšu. Jau piektdien, 21. februārī, viņi kopā ar vēl diviem pedagogiem dosies uz Itālijas pilsētu Brešu, lai pirmo reizi sacenstos savā meistarībā prestižā Eiropas valstu profesionālo skolu konkursā. Jauniešiem būs gan jāgatavo ēdieni, gan jāparāda savas prasmes galda klāšanā, vīnu, olīveļļu un sieru pārzināšanā, gan arī jāprezentē Latvijas produkcija. Pasniedzēji uzsver: «Tā būs unikāla pieredze mums un arī jauniešiem!»

Ritma Gaidamoviča

Amatu vidusskolā šobrīd valda
saspringta gaisotne – pieci audzēkņi uzklausa pedagogu padomus un
gūtās zināšanas aktīvi pārbauda praksē, gatavojot dažādus
izsmalcinātus ēdienus, eksperimentējot gan ar izskatu, gan garšu.
Jau piektdien, 21. februārī, viņi kopā ar vēl diviem pedagogiem
dosies uz Itālijas pilsētu Brešu, lai pirmo reizi sacenstos savā
meistarībā prestižā Eiropas valstu profesionālo skolu konkursā.
Jauniešiem būs gan jāgatavo ēdieni, gan jāparāda savas prasmes
galda klāšanā, vīnu, olīveļļu un sieru pārzināšanā, gan arī
jāprezentē Latvijas produkcija. Pasniedzēji uzsver: «Tā būs unikāla
pieredze mums un arī jauniešiem!»

Profesionālo skolu konkursā Itālijā tiksies ap
30 komandu no dažādām valstīm, kas sacentīsies pavārmākslā un
viesmīlībā. Uz konkursu dosies divi mūsu pavāru specialitātes
pārstāvji – Pārsla Irneste un Sintija Jurgina – un viesmīlības
speciālisti Enriketa Saņikova, Vadims Avdejevs un Toms Daniels
Puris. Vērojot audzēkņu darbu no malas, viņiem līdzi jutīs arī
pasniedzēji Ligita Ziemele un Bruno Šaperons.

B.Šaperons stāsta, ka konkursa tēma ir
ekoloģija. «Gatavojot ēdienu, jādomā par to, kā pabarot planētas
iedzīvotājus, maksimāli izmantojot produktus, lai nerastos
atlikumi,» stāsta B.Šaperons. Tāpat būtiski gan ēst gatavošanā, gan
galda klāšanā ievērot tautu sadraudzību, jo šis ir starptautisks
konkurss.

Pasniedzēji atzīst, ka konkurss ir augsta
līmeņa un notiks vairākas dienas, jauniešu darbu vērtējot pēc
dažādiem kritērijiem. Tas nav konkurss par to, kuram garšīgāk vai
skaistāk sanācis – tiks vērtēts viss kopumā. Pirmais uznāciens
audzēkņiem paredzēts jau svētdien, kad jāklāj nacionālais galds un
jāprezentē pašmāju produkcija. L.Ziemele stāsta, ka te jāpateicas
vairākiem vietējiem ražotājiem un mājražotājiem, kuri izlīdzējuši
ar savu produkciju, tostarp uz Itāliju tiek vesta mūsu pašu
«Latvijas piena» produkcija un «Rīgas miesnieka», kas šobrīd ražo
Jelgavā, izstrādājumi. Kāda mājražotāja no Tukuma iedevusi
ekoloģiskas konfektes ar nosaukumu «Rīga dimd».

Pavāriem konkursā būs jāpiedalās ar četriem
dažādiem ēdieniem – divām uzkodām, silto ēdienu un saldo. Tiesa,
receptes ne audzēkņi, ne pasniedzēji šobrīd neatklāj, jo tas esot
firmas noslēpums, tāpat arī nerāda, kas viņiem sanācis. «Variantus
esam izstrādājuši vairākus, lai jaunieši pēc saviem ieskatiem,
vadoties pēc apstākļiem, var eksperimentēt. Pie kāda kopsaucēja
noteikti nonāksim tikai lidmašīnā, jo pēc tam jau mēs, pasniedzēji,
viņiem vairs nevarēsim palīdzēt. Būs jānoskatās tikai no malas,»
stāsta L.Ziemele, piebilstot, ka konkursam ir stingri noteikumi par
to, kas īsti būtu jāgatavo, taču paši var izvēlēties, kā to darīt.
«Piemēram, vienā no uzdevumiem noteikts, ka obligāti jāizmanto
noteikta reģiona olīveļļa, jāgatavo šokolādes muss no viņu
piedāvātās šokolādes vai jāizmanto viņu makaroni,» stāsta
L.Ziemele, piebilstot, ka audzēkņi gan trenējušies ar līdzīgiem
produktiem, bet tos, ar kādiem būs jāstrādā, pirmo reizi redzēs
tikai tur.

Ņemot vērā to, ka liels akcents likts uz viņu
vietējo produktu izmantošanu gatavošanā, pirmdien paredzēts mācību
seminārs par produktiem, bet jau nākamajās dienās šīs zināšanas būs
jāliek lietā, gatavojot ēdienus.

Jauniešu sniegums konkursā tiks vērtēts pēc
dažādiem kritērijiem. Piemēram, tiks pārbaudītas viesmīļu zināšanas
par olīveļļām, vīniem, tāpat vērtēs siera griešanas metodes, galda
klāšanas prasmes, ēdiena pasniegšanu klientam, porciju dalīšanu
klienta acu priekšā, atsevišķi virtuves darbu, ēdienu garšas
īpašības, darba tehniku, vizuālo ēdiena noformējumu, vērā ņems arī
citus kritērijus.

«Esam centušies iemācīties daudz gan par viņu
ēdieniem, gan par gatavošanas tehnikām, lai gadījumā, ja nesanāk
viens, var gatavot ko citu vai citādāk. Tagad tikai audzēkņiem būs
jāliek lietā savas zināšanas un jāmāk neapjukt stresa situācijā,»
tā L.Ziemele.

Galvenokārt produkciju konkursa ēdieniem Amatu
skola pēc piedāvājuma ir pasūtījusi organizatoriem, taču
pasniedzēji atzīst, ka ir daudz lietu, ko paši ņem līdzi, jo
skaidri zina, ka tur nedabūs. Kopējās bagāžas svars ir aptuveni 100
kilogrami – tajā ietilpst gan Latvijas produkcija nacionālajam
galdam, gan formiņas, gan galdauti, gan palīgmateriāli galdu
dekorēšanai, kā arī tērpi.

Gan paši audzēkņi, gan pasniedzēji uzsver, ka
šī ir lieliska iespēja papildināt savu redzesloku un mācīties. «Tā
būs pieredze gan mums, gan audzēkņiem,» tā L.Ziemele.

Foto: Ivars Veiliņš