6.3 °C, 1.2 m/s, 93.2 %

Latvijā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsLatvijāSkolēnu ēdienkartē vairs nevarēs iekļaut frī kartupeļus un cīsiņus ar gaļas saturu zem 70%
Skolēnu ēdienkartē vairs nevarēs iekļaut frī kartupeļus un cīsiņus ar gaļas saturu zem 70%
13/03/2012

Skolēnu ēdienkartē no šā gada 1. jūnija vairs nevarēs iekļaut frī kartupeļus, kā arī cīsiņus un sardeles ar gaļas saturu zem 70%, paredz šodien valdības apstiprinātais noteikumu projekts par veselīga un sabalansēta uztura normām skolās, sociālās aprūpes un rehabilitācijās iestādēs, kā arī slimnīcās.

Skolēnu ēdienkartē no šā gada 1. jūnija vairs nevarēs
iekļaut frī kartupeļus, kā arī cīsiņus un sardeles ar gaļas saturu
zem 70%, paredz šodien valdības apstiprinātais noteikumu projekts
par veselīga un sabalansēta uztura normām skolās, sociālās aprūpes
un rehabilitācijās iestādēs, kā arī slimnīcās.

Plānots, ka noteiktās uztura normas izglītības iestādēs būs
jāpiemēro no 2012. gada 1. jūnija, savukārt sociālās aprūpes un
ārstniecības iestādēs – no 2013. gada 1. janvāra.

Skolniekiem nedrīkstēs piedāvāt arī žāvētus, kūpinātus un
sālītus gaļas un zivju produktus, rūpnieciski ražotus pelmeņus,
saldētas rūpnieciski ražotas kotletes un frikadeles, zivju
pirkstiņus, burgerus, gaļas un zivju konservus, mehāniski atdalītu
vistas gaļu. Savukārt kā piedevas ēdieniem nevarēs pasniegt
majonēzi, kečupu, tomātu mērci un krējuma izstrādājumus. Ēdienu
pagatavošanā majonēzi, kečupu un tomātu mērci būs atļauts
izmantot.

Izglītojamo uzturā turpmāk neiekļaus frī kartupeļus, kartupeļu
kroketes un citus eļļā vārītus un analogus pārtikas produktus,
mehāniski atdalītu gaļu, majonēzi, kečupu, tomātu mērci, krējuma
izstrādājumus piedevu veidā, pasniedzot ēdienu, kā arī konditorejas
izstrādājumus, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki. Tomēr
ēdienu gatavošanā majonēzi, kečupu, tomātu mērci būs atļauts
izmantot.

Savukārt gaļas izstrādājumus, piemēram, desas, cīsiņus,
sardeles, žāvētus, kūpinātus, sālītus gaļas un zivju produktus,
gaļas un zivju konservus, rūpnieciski ražotus pelmeņus, belašus,
saldētas rūpnieciski ražotas kotletes un frikadeles, zivju
pirkstiņus, kalmāru gredzenus, burgerus izglītojamo uzturā varēs
iekļaut, ja šo ēdienu saturā būs vismaz 70% gaļas vai 60% zivju,
nebūs garšas pastiprinātāju (E620-E650) un krāsvielu, tie nesaturēs
mehāniski atdalītu gaļu vai izejvielas, kas ražotas no ģenētiski
modificētiem organismiem. Tāpat šo produktu sāls saturam jābūt
mazākam par 1,25 gramiem uz 100 gramiem gaļas produkta un 1,5
gramiem uz 100 gramiem zivju produkta. Turklāt šos pārtikas
produktus skolēniem varēs piedāvāt ne biežāk kā reizi nedēļā.

Vienlaikus skolās ēdiena gatavošanā turpmāk nelietos margarīnu,
izņemot to, kas nesatur daļēji hidrogenētus augu taukus, vairākkārt
karsētas un pārkarsētas taukvielas, krējuma izstrādājumus, buljona
un zupu koncentrātus, sausos ķīseļa koncentrātus, ātri
pagatavojamas kartupeļu biezputras (pusfabrikātus), augu eļļu, kas
ir ražota no ģenētiski modificētām izejvielām.

Noteikumu projekts paredz precīzi noteikt enerģijas un
uzturvielu normas, kā arī ikdienas ēdienkartē iekļaujamos pārtikas
produktus skolās un pirmskolās, kā arī enerģijas un uzturvielu
dienas normas pamatdiētai ārstniecības iestāžu pacientiem un
ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju
klientiem.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis
Oskars Šneiders, noteikumi izstrādāti, lai skolās, sociālās aprūpes
un sociālās rehabilitācijas institūcijās, kā arī ārstniecības
iestādēs nodrošinātu veselīga un līdzsvarota uztura lietošanu.
Tāpat noteikumi nosaka enerģijas un uzturvielu normas minēto grupu
ikdienas ēdienkartē iekļaujamos pārtikas produktus, kā arī uzturam
pievienojamā sāls un cukura daudzumu.

VM uzsver, ka šo sabiedrības grupu uzturam ir jābūt sabalansētam
un tā pagatavošanā jāizmanto svaigi produkti. Ja nav pieejami
svaigi produkti, atsevišķos gadījumos pieļaujams izmantot saldētus
produktus – saldētus dārzeņus ziemas periodā vai saldētu zivs
fileju, jo pareizi sasaldētos un uzglabātos svaigos pārtikas
produktos saglabājas lielākā daļa vitamīnu. Turpretī saldētu
pusfabrikātu lietošana šo sabiedrības grupu ikdienas uzturā nav
vēlama, jo tie nav vērtīgs olbaltumvielu avots, bet satur daudz
sāli, piesātinātos taukus un pārtikas piedevas.

LETA