16.5 °C, 0.5 m/s, 93.1 %

Ekonomika

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsEkonomikaRažos Jelgavā, un zīmols saglabāsies
Ražos Jelgavā, un zīmols saglabāsies
28/01/2011

Pirms laika slēgts jelgavnieku iecienītais Jelgavas Gaļas kombināta (JGK) kiosks Savienības ielā, no darba atlaisti cilvēki, bet tas nenozīmējot, ka uzņēmuma darba apjomi sarūk – uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Juhans Mats norāda, ka kopš pagājušās vasaras, kad JGK iegādājās «Rīgas miesnieks», rit ražošanas procesa restrukturizācija un šobrīd darbs esot pusē. Viņš prognozē, ka maija beigās pavisam tiks slēgta Rīgas ražotne un turpmāk visu produkciju ražos tikai Jelgavā. Lai gan nākotnē uzņēmumi strādās zem nosaukuma «Rīgas miesnieks», tirgū joprojām būs atrodami produkti ar Jelgavas zīmolu.

Ilze Knusle-Jankevica

Pirms laika slēgts jelgavnieku iecienītais Jelgavas Gaļas
kombināta (JGK) kiosks Savienības ielā, no darba atlaisti cilvēki,
bet tas nenozīmējot, ka uzņēmuma darba apjomi sarūk – uzņēmuma
valdes priekšsēdētājs Juhans Mats norāda, ka kopš pagājušās
vasaras, kad JGK iegādājās «Rīgas miesnieks», rit ražošanas procesa
restrukturizācija un šobrīd darbs esot pusē. Viņš prognozē, ka
maija beigās pavisam tiks slēgta Rīgas ražotne un turpmāk visu
produkciju ražos tikai Jelgavā. Lai gan nākotnē uzņēmumi strādās
zem nosaukuma «Rīgas miesnieks», tirgū joprojām būs atrodami
produkti ar Jelgavas zīmolu.

Uzņēmuma reorganizācija šobrīd ir pusē. Ja lietas, kas saistītas ar
uzņēmuma vadību, jau sakārtotas – uzņēmumu «Rīgas miesnieks» un
«Jelgavas Gaļas kombināts» pārdošanas, mārketinga un loģistikas
nodaļas jau apvienotas, tehniskā apkope strādā kā vienota komanda
un vadība ir centralizēta, tāpat arī iepirkumi –, ražošanas process
vēl joprojām tiek uzlabots un pārkārtots tā, lai pēc iespējas
ieekonomētu resursus, bet neciestu produktu kvalitāte. «Plānojam,
ka Rīgas ražotne tiks slēgta maija beigās un ražošanu pilnībā
pārcelsim uz Jelgavu. Jau šobrīd daudzas produktu grupas ražojam
Jelgavā – pirmās no Rīgas tika pārceltas kūpināto desu un kūpinātās
gaļas produktu grupas. Tāpat arī daudzas ražošanas iekārtas jau ir
pārvestas. Rudenī Jelgavas ražotnē tika konstatēta nepietiekama
ražošanas kapacitāte aukstuma kamerās, ko vajadzēja novērst.
Papildu minētajiem ir pabeigti vairāki citi nelieli projekti –
nopirkts un uzstādīts jauns kondensators, pārcelta apakšstacija,
restrukturizēta izejvielu noliktava, veikti jauni dziļurbumi,
pārbūvēta gatavās produkcijas noliktava,» stāsta uzņēmuma valdes
priekšsēdētājs. Viņš piebilst, ka uzsākta arī pelmeņu ražošanas
ēkas celtniecība, kā arī 105 tūkstoši latu investēti jaunās
iepakošanas iekārtās. «Pēc restrukturizācijas mums Latvijā būs
viena ražošanas struktūrvienība – Jelgavā,» rezumē J.Mats.

Lai gan daļu jelgavnieku apbēdina fakts, ka gaļas kiosks vairs
nestrādā, uzņēmuma pārstāvis norāda, ka tas nebūt nenozīmē, ka
samazinās ražošana. Vienkārši uzņēmuma prioritāte neesot
mazumtirdzniecības punkta uzturēšana. «Mēs esam ražotājs, nevis
mazumtirgotājs. Viens kiosks nerada nekādu pievienoto vērtību mūsu
biznesam. Kiosks bija iecienīts, jo daudzi produkti tika pārdoti
par zemākām cenām nekā ražošanas izmaksas, taču šis variants nebija
ilgtspējīgs. Mēs vairāk uzmanības koncentrējam uz citiem
mazumtirgotājiem,» skaidro JGK valdes priekšsēdētājs.

Uzņēmums šogad pēc restrukturizācijas pabeigšanas plāno kāpināt
ražošanas apjomus un saražot vairāk nekā pērn, bet jauni tirgi gan
pagaidām meklēti netiks – vispirms jāsaglabā eksports uz Krieviju
un abām Baltijas valstīm, bet vēlāk noieta tirgu plānots
paplašināt.

Lai gan līdz ar pārmaiņām JGK daudzi palika bez darba, uzņēmuma
vadība norāda, ka šobrīd uzņēmumā kopumā gan Rīgā, gan Jelgavā ir
ap 300 strādājošo. Tiesa, pārceļot ražošanu uz Jelgavu, pirmām
kārtām darbs tiek piedāvāts Rīgas ražotnē strādājošajiem – daļa
priekšlikumu pieņēmuši, daļa ne, tāpēc uzņēmumam būs nepieciešami
jauni darbinieki, kas tiks meklēti Jelgavā.

Jāatgādina, ka «Rīgas miesnieks» Jelgavas gaļas pārstrādes uzņēmumu
iegādājās pērn jūnija beigās. Savukārt «Rīgas miesnieks» ir
«HKScan» grupas, kas ir viena no vadošajām pārtikas produktu
ražošanas kompānijām Ziemeļvalstīs un ietver gaļas pārstrādes
uzņēmumus Somijā, Zviedrijā, Polijā un Baltijas valstīs,
uzņēmums.

Foto: Ivars Veiliņš