Vakar vēl pēdējie norādījumi, kur vērsties neparedzētās situācijās, kam zvanīt, ja nepieciešama palīdzība, kā sazināties ar mājiniekiem – Jelgavas Amatu vidusskolā valdīja satraukuma pilna gaisotne, jo šodien astoņi audzēkņi devās praksē uz Franciju, lai tur pavadītu veselu mēnesi.
Sintija Čepanone
«Šī iespēja ir divu gadu pūliņu rezultāts, kuru laikā franču uzņēmējs Bruno Šaperons vēroja mūsu skolas audzēkņus, lai izvēlētos astoņus labākos, kuriem nu mēnesi ir iespēja praktizēties restorānos un beķerejās Ruelmalmezonē Francijā,» stāsta Amatniecības vidusskolas konditorejas un maizes un miltu izstrādājumu pasniedzēja Gunta Briede. Šāda iespēja jauniešiem pavērusies Leonardo da Vinči mobilitātes projekta «Jelgavas Amatu vidusskolas pavāru un konditoru audzēkņu prakse Francijā» laikā, un vakar uz Ruelmalmezoni pirmo reizi devās četri topošie pavāri, viens topošais konditors un trīs maizes un miltu konditorijas izstrādājumu specialitātes audzēkņi.
«Protams, satraukums ir liels, taču esmu pārliecināts, ka viss būs labi. Tas ir izaicinājums! Francijā līdz šim neesmu bijis, taču ļoti gribas pašam izbaudīt franču izsmalcināto virtuvi un apgūt dažādas profesionālās nianses,» teic 2. kursa pavāru specialitātes audzēknis Boriss Gertners. Līdzīgu viedokli pauž arī citi uzrunātie jaunieši, neslēpjot, ka Francijā ēdienu gatavošanas kultūra ir krietni augstākā līmenī nekā mūsu valstī, tādēļ iespēju praktizēties tajā vidē novērtē. Jāpiebilst, ka pēc prakses visi jaunieši, tāpat kā skolotāji, saņems ne tikai sertifikātu, bet arī Eiropases mobilitātes apliecību, kas pavērs viņiem vēl plašākas iespējas darbam visā Eiropā.
Amatu vidusskolas direktore Edīte Bišere stāsta, ka jaunieši Francijā uzturēsies līdz 7. maijam, praksē pavadot 160 stundas. Gādāts arī par saturīgu brīvā laika pavadīšanu, turklāt jaunieši dzīvos ģimenēs. «Nesen no Ruelmalmezones atgriezās seši mūsu skolotāji, kas tur stažējās projekta «Jelgavas Amatu vidusskolas skolotāju profesionālā pilnveide un audzēkņu prakses organizēšana Francijā» laikā,» tā direktore, un viena no pasniedzējām, kas nupat kā atgriezās no Francijas, Olga Smirnova apliecina, ka jauniešus tur gaida. «Mums bija iespēja ne tikai pašiem izglītoties, bet arī iepazīties ar uzņēmumiem, kur strādās mūsu jaunieši, tikties ar prakses vietu nodrošinātājiem, kolektīvu. Iespaids patiesi ir pozitīvs,» apliecina O.Smirnova, piebilstot, ka jaunieši tur varēs uzlabot prasmes atbilstoši savai specialitātei, piemēram, konditori apgūt ekskluzīvu konditorejas izstrādājumu gatavošanu, kā arī papildināt zināšanas darbā ar šokolādi.
Foto: JV
Topošais pavārs Andrejs Markovs (no kreisās) un konditoru specialitātes 2. kursa audzēknis Guntis Dzenis ar izvēlētajām profesijām plāno saistīt arī savu turpmāko karjeru un tāpēc ir gandarīti par iespēju praktizēties Francijā. «Tur šīs jomas attīstītas patiesi augstā līmenī,» vērtē Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņi.