1.6 °C, 3.3 m/s, 93.4 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāPilsētas svētki noslēdzas ar «Mākslas branču» Pasta salā
Pilsētas svētki noslēdzas ar «Mākslas branču» Pasta salā
28/05/2017

Jelgavas Pilsētas svētku svinības šovakar Pasta salā noslēdzās ar Latvijā pirmo «Mākslas branču», kurā klātesošos ar pavārmākslas meistarklasēm un vērtīgiem padomiem iepazīstināja biedrības «Pavāru klubs» šefpavāri. Tāpat pasākuma dalībnieki varēja apmeklēt nelielu vietējo ražotāju un mākslinieku tirdziņu, bet vakara noslēgumā Pasta salas estrādē uzstājās grupas «Laime Pilnīga», «Dzels Vilks», rokmūziķis Johnny Salamander un citi izpildītāji.

Zivs un gaļas ēdienu meistarklases «Mākslas brančā» demonstrēja
šefpavāri – Lauris Aleksejevs, Raimonds Zommers, Andris Rūmītis,
Māris Jansons, Kaspars Jansons un Kristaps Sīlis. «Šis ir pirmais
šāda formāta pasākums Latvijā, un man ir patiess prieks, ka mums
kopā ar pavāriem un Jelgavas pilsētu izdevās rast kompromisu par
pasākuma norises dienu un laiku. «Mākslas branča» tapšanā
iesaistījās daudz partneru un draugu, un, manuprāt, viss izdevās
labi – Pasta sala ir  lieliska vieta,» vērtē viens no «Mākslas
branča» idejas autoriem šefpavārs L.Aleksejevs. Viņš ne vien
piedāvāja klātesošajiem nobaudīt grilētas Latvijā audzētās
garneles, bet vakara noslēgumā muzicēja uz Pasta salas skatuves.
Savukārt K.Jansons gatavoja liellopa antrekotu. «Sajūtas ir
līdzīgas kā dārza svētkos kopā ar draugiem, taču tik liela
skatītāju pulka priekšā, laikam, gatavoju pirmo reizi,» sacīja
šefpavārs. R.Zommers gatavoja zuti, M.Jansons – stori, savukārt
A.Rūmītis «Mākslas branča» apmeklētājus cienāja ar vidēji ceptu
liellopu. «Vislabāk šādu liellopu pagatavot 350 – 400 grādu
temperatūrā, bet mājas apstākļos, protams, tas nav iespējams, tādēļ
būs piemērota 200 grādu temperatūra,» ar padomu dalījās pavārs.
 

Ikviens interesents varēja ne vien vērot ēdienu pagatavošanu,
bet arī nobaudīt brīvdabā tapušos ēdienus. «Pasākums ir tiešām
kolosāls. Man prieks, ka vienuviet ir daudz labu pavāru – arī
jelgavnieks Andris Rūmītis. Ir interesanti, ka katrs no viņiem
dalās savā pieredzē,» vērtē Ginta – viņa ar meitu Lindu nogaršoja
L.Aleksejeva gatavotās garneles. Arī pasākuma apmeklētāja Dace
pozitīvi vērtē šo pasākumu, sacīdama, ka jaunas idejas vienmēr ir
nepieciešamas. «Pagaidām nobaudīju vien Andra Rūmīša gatavoto
ēdienu, tādēļ grūti spriest par citiem – apmeklētāju ir daudz, un
nav nemaz tik viegli piekļūt pavāru veikumam,» spriež Dace,
papildinot, ka šogad svētku programmā ir daudz pasākumu, un viņai
vislabāk patikuši vakara koncerti Hercoga Jēkaba laukumā. Bet Inita
«Mākslas brančā» nokļuvusi pastaigājoties. «Pastaigājos Pasta salā
un nolēmu paskatīties, kas šeit notiek. Šo pavāru ēdienus garšoju
pirmo reizi, un man ļoti patika,» stāsta jelgavniece.

Papildu ēdienu pagatavošanas meistarklasēm branča dalībnieki
varēja arī iegādāties vietējo ražotāju veltes, piemēram, sieru ar
nātrēm, amoliņiem, ingveru, baziliku, tomātiem un citām piedevām,
maizi, rotaslietas un dizaina lietas. «Sākumā es zīmēju uz sienām,
bet pamazām sāku veidot gleznas un dizaina t-kreklus. Es šo mākslas
veidu saucu par spray art, jo tas gluži nav grafiti, bet māksla,
kas top ar krāsas baloniņiem,» stāsta mākslinieks Holis, kurš Pasta
pasākuma dalībniekiem piedāvāja dizaina t-kreklus, kā arī rādīja
paraugdemonstrējumus. «Šobrīd esmu pievērsies dažādu dzīvnieku
attēlošanai, cenšoties netīkamākos atspoguļot skaisti. Tā,
piemēram, tapis t-krekls ar briežvaboli un šodien taps t-krekls ar
garneli,» stāsta mākslinieks. Interesenti varēja iegādāties arī
kultūras un mākslas centra «Nātre» un Jelgavas neredzīgo biedrības
radītos mākslas darbus. Savukārt velo entuziasti «Mākslas brančā»
varēja izbraukt ar biedrības «Hello velo» neparastajiem
velosipēdiem. «Mēs veidojam un pārbūvējam visa veida velosipēdus,
piemērojot tos daudzbērnu ģimenēm, cilvēkiem ar kustību
traucējumiem, tāpat esam konstruējuši kafijas un cukurvates
velosipēdus, bet šobrīd strādājam pie divus metrus garā pankūku
velosipēda izveides, uz kura būs plīts un izlietne,» stāsta
meistari Dins Danne un Gatis Kreicbergs. Pasta salā bija skatāmi
viņu radītie izstādes eksemplāri.

Vakars noslēdzās ar koncertu, kurā muzicēja grupas – «Zāle»,
«Laime Pilnīga», «Johnny Salamander», «Joker horns» un «Dzels
Vilks».

Foto: Austris Auziņš