Jelgavas Pilsētas svētku svinības šovakar Pasta salā noslēdzās ar Latvijā pirmo «Mākslas branču», kurā klātesošos ar pavārmākslas meistarklasēm un vērtīgiem padomiem iepazīstināja biedrības «Pavāru klubs» šefpavāri. Tāpat pasākuma dalībnieki varēja apmeklēt nelielu vietējo ražotāju un mākslinieku tirdziņu, bet vakara noslēgumā Pasta salas estrādē uzstājās grupas «Laime Pilnīga», «Dzels Vilks», rokmūziķis Johnny Salamander un citi izpildītāji.
Zivs un gaļas ēdienu meistarklases «Mākslas brančā» demonstrēja šefpavāri – Lauris Aleksejevs, Raimonds Zommers, Andris Rūmītis, Māris Jansons, Kaspars Jansons un Kristaps Sīlis. «Šis ir pirmais šāda formāta pasākums Latvijā, un man ir patiess prieks, ka mums kopā ar pavāriem un Jelgavas pilsētu izdevās rast kompromisu par pasākuma norises dienu un laiku. «Mākslas branča» tapšanā iesaistījās daudz partneru un draugu, un, manuprāt, viss izdevās labi – Pasta sala ir lieliska vieta,» vērtē viens no «Mākslas branča» idejas autoriem šefpavārs L.Aleksejevs. Viņš ne vien piedāvāja klātesošajiem nobaudīt grilētas Latvijā audzētās garneles, bet vakara noslēgumā muzicēja uz Pasta salas skatuves. Savukārt K.Jansons gatavoja liellopa antrekotu. «Sajūtas ir līdzīgas kā dārza svētkos kopā ar draugiem, taču tik liela skatītāju pulka priekšā, laikam, gatavoju pirmo reizi,» sacīja šefpavārs. R.Zommers gatavoja zuti, M.Jansons – stori, savukārt A.Rūmītis «Mākslas branča» apmeklētājus cienāja ar vidēji ceptu liellopu. «Vislabāk šādu liellopu pagatavot 350 – 400 grādu temperatūrā, bet mājas apstākļos, protams, tas nav iespējams, tādēļ būs piemērota 200 grādu temperatūra,» ar padomu dalījās pavārs.
Ikviens interesents varēja ne vien vērot ēdienu pagatavošanu, bet arī nobaudīt brīvdabā tapušos ēdienus. «Pasākums ir tiešām kolosāls. Man prieks, ka vienuviet ir daudz labu pavāru – arī jelgavnieks Andris Rūmītis. Ir interesanti, ka katrs no viņiem dalās savā pieredzē,» vērtē Ginta – viņa ar meitu Lindu nogaršoja L.Aleksejeva gatavotās garneles. Arī pasākuma apmeklētāja Dace pozitīvi vērtē šo pasākumu, sacīdama, ka jaunas idejas vienmēr ir nepieciešamas. «Pagaidām nobaudīju vien Andra Rūmīša gatavoto ēdienu, tādēļ grūti spriest par citiem – apmeklētāju ir daudz, un nav nemaz tik viegli piekļūt pavāru veikumam,» spriež Dace, papildinot, ka šogad svētku programmā ir daudz pasākumu, un viņai vislabāk patikuši vakara koncerti Hercoga Jēkaba laukumā. Bet Inita «Mākslas brančā» nokļuvusi pastaigājoties. «Pastaigājos Pasta salā un nolēmu paskatīties, kas šeit notiek. Šo pavāru ēdienus garšoju pirmo reizi, un man ļoti patika,» stāsta jelgavniece.
Papildu ēdienu pagatavošanas meistarklasēm branča dalībnieki varēja arī iegādāties vietējo ražotāju veltes, piemēram, sieru ar nātrēm, amoliņiem, ingveru, baziliku, tomātiem un citām piedevām, maizi, rotaslietas un dizaina lietas. «Sākumā es zīmēju uz sienām, bet pamazām sāku veidot gleznas un dizaina t-kreklus. Es šo mākslas veidu saucu par spray art, jo tas gluži nav grafiti, bet māksla, kas top ar krāsas baloniņiem,» stāsta mākslinieks Holis, kurš Pasta pasākuma dalībniekiem piedāvāja dizaina t-kreklus, kā arī rādīja paraugdemonstrējumus. «Šobrīd esmu pievērsies dažādu dzīvnieku attēlošanai, cenšoties netīkamākos atspoguļot skaisti. Tā, piemēram, tapis t-krekls ar briežvaboli un šodien taps t-krekls ar garneli,» stāsta mākslinieks. Interesenti varēja iegādāties arī kultūras un mākslas centra «Nātre» un Jelgavas neredzīgo biedrības radītos mākslas darbus. Savukārt velo entuziasti «Mākslas brančā» varēja izbraukt ar biedrības «Hello velo» neparastajiem velosipēdiem. «Mēs veidojam un pārbūvējam visa veida velosipēdus, piemērojot tos daudzbērnu ģimenēm, cilvēkiem ar kustību traucējumiem, tāpat esam konstruējuši kafijas un cukurvates velosipēdus, bet šobrīd strādājam pie divus metrus garā pankūku velosipēda izveides, uz kura būs plīts un izlietne,» stāsta meistari Dins Danne un Gatis Kreicbergs. Pasta salā bija skatāmi viņu radītie izstādes eksemplāri.
Vakars noslēdzās ar koncertu, kurā muzicēja grupas – «Zāle», «Laime Pilnīga», «Johnny Salamander», «Joker horns» un «Dzels Vilks».
Foto: Austris Auziņš