8.6 °C, 0.8 m/s, 93.5 %

Latvijā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsLatvijāPārtikas uzņēmēji vēlas ieviest valsts standartu pārtikas kvalitātei
Pārtikas uzņēmēji vēlas ieviest valsts standartu pārtikas kvalitātei
16/08/2011

Lai noturētu vietējās produkcijas augsto līmeni, Latvijā būtu nepieciešams ieviest valsts standartu pārtikas kvalitātei, intervijā laikrakstam «Latvijas Avīze» sacīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētājs Didzis Šmits.

Lai noturētu vietējās produkcijas augsto līmeni, Latvijā
būtu nepieciešams ieviest valsts standartu pārtikas kvalitātei,
intervijā laikrakstam «Latvijas Avīze» sacīja Latvijas Pārtikas
uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētājs Didzis
Šmits.

«Ne visu atrisinās paši ražotāji. Ir jābūt arī valsts
institūcijām, kas izrāda interesi. Par piemēru varu minēt Franciju,
kur ir neskaitāmi vīnu nosaukumi, kas ir valsts aizsargāti. Tas nav
tādēļ, ka valsts gribētu tikai aizstāvēt patērētāju, kas vēlas būt
pārliecināts, ka vīns tapis Francijā un tas ir augstas kvalitātes.
Valsts vēlas aizsargāt savu tradīciju, Francijas vārdu vīna tirgū.
Valsts piespiež pašmāju ražotājus būt līmenī,» sacīja Šmits.

Kā piemēru viņš minēja «Rīgas šprotes», par kuru standartu
vienojušies seši uzņēmumi, bet nozarē darbojas kopumā 24.

Šmits arī norādīja, ka padomju laikā valsts standarti, kas
noteica receptūras un ražošanas tehnoloģijas, jau bijuši, un pie
šādiem valsts standartiem būtu nepieciešams atgriezties.

«Valstij ir jāuzņemas iniciatīva un, maksimāli uzklausot nozari,
jārīkojas tā, lai būtu apmierināti patērētāji, kam ir skaidrība par
konkrētu produktu kvalitāti,» sacīja Šmits.

Viņš nenoliedza, ka standartu noteikšana faktiski nozīmētu
augstākas kvalitātes prasības un līdz ar to arī lielākas izmaksas
ražotājiem, tomēr, «filosofiski atbildot – mums tik daudz nav
jārūpējas par to, cik maksā produkts, kā par to, lai cilvēkiem būtu
vairāk naudas, lai to nopirktu».

Latvija ir mazs tirgus, un objektīvi šeit cenas nekad nebūs
zemākas kā, piemēram, Krievijā, Polijā vai kādā citā lielā tirgū.
Latvijā cenas vienmēr būs nedaudz augstākas, jo izmaksas ir
lielākas, taču, ja naudas ir daudz, var pirkt dārgāku pārtiku.

LETA