20.3 °C, 1.3 m/s, 94 %

Kultūra

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsKultūraPārgājiens ziloņa mugurā – ne tikai cirka māksliniekiem
Pārgājiens ziloņa mugurā – ne tikai cirka māksliniekiem
22/11/2014

Taizeme nav zeme, uz kuru gūzmām ceļotu latviešu tūristu grupas. Tomēr aizvien lielāku popularitāti gūt ceļojumi, kuros var paslēpties no tūristu masas, bet iepazīt daudz atšķirīgāku un neierastāku kultūru. Lai iepazītu Taizemes garšu, jelgavniece Baiba Lapiņa devās turp komandējumā un stāsta, ko ir vērts piedzīvot šajā budisma krātuvē.

Ligita Vaita

 

Taizeme nav zeme, uz kuru gūzmām ceļotu latviešu
tūristu grupas. Tomēr aizvien lielāku popularitāti gūt ceļojumi,
kuros var paslēpties no tūristu masas, bet iepazīt daudz
atšķirīgāku un neierastāku kultūru. Lai iepazītu Taizemes garšu,
jelgavniece Baiba Lapiņa devās turp komandējumā un stāsta, ko ir
vērts piedzīvot šajā budisma krātuvē.

«Mans ceļojums sākās ļoti vēlā 31.oktobra vakarā no Rīgas
lidostas, kad neliela grupa tūrisma aģentu no Latvijas, Lietuvas un
Igaunijas devāmies iepazīt šo eksotisko zemi. No Latvijas lidojumi
uz Taizemi ir iespējami tikai ar pārsēšanos, šoreiz tas bija
Uzbekistānas galvaspilsētā Taškentā,» norāda Baiba.

Kāpēc Bangkoku dēvē par Eņģeļu pilsētu?

«Taizemes galvaspilsētā Bangkokā ielidojām 1. novembrī ap
pulksten 18 vakarā. Kopumā 11 stundas tika pavadītas «gaisā», tomēr
tas nemazināja vēlmi un interesi jau tajā pašā vakarā doties
iepazīt Taizemes galvaspilsētu. Jau izejot no lidostas, ir sajūta,
ka vasara ir atgriezusies – ārā ir apmēram +25 grādi, sutīgs, visur
darbojas kondicionieri. Ātri iekārtojamies viesnīcā un dodamies
iepazīt Bangkoku,» teic jelgavniece.

Paši taizemieši Bangkoku dēvē par Eņģeļu pilsētu, jo šeit
vienkopus atrodas ļoti daudzi nācijai svēti objekti, pieminekļi,
priekšmeti, kas saistīti gan ar ticīgām, gan laicīgām lietām.
«Pilsētai savs šarms ir vakarā, aktīvi darbojas ielu tirgotāji,
tiek cepts un vārīts turpat uz ielas, dažādas smaržas virmo gaisā
un vilina pamēģināt ko jaunu.

Labākais veids, kā iepazīt
kultūru – caur virtuvi

 

«Manuprāt, viens no labākajiem veidiem, kā iepazīt kādu jaunu
vietu, ir doties un izmēģināt kaut ko no vietējās virtuves…
Šoreiz virsroku gūst neliels vietējais restorāniņš, kurā tiek
degustētas Taizemē tik populārās Tom Yam zupas (gan ar jūras
veltēm, zivīm, vistu – ļoti garšīgas, bet asas),» ieskicē Baiba,
piebilstot, ka lielas garneles, kā arī dažādi citi jūras iemītnieki
Taizemē nav nekas neparasts vai reti pieejams – viss ir ļoti
samērīgās cenās un garšīgs.

Taizemes virtuve apvieno Ķīnas, Indijas un Malaizijas
tradicionālās virtuves, kuras taizemieši ir adaptējuši un
pārveidojuši, pievienojot atsevišķas Taizemei raksturīgas
garšvielas, dažādus jūras produktus un citas pieejamās dabas
veltes. Īpaša vieta taizemiešu virtuvē ir čili, tāpēc maigu ēdienu
cienītājiem šajā zemē jābūt piesardzīgiem, norāda Baiba. «Protams,
tāpat ir neiespējami paiet garām svaigajiem un neparastajiem
augļiem – mango, arbūziem, ananasiem, papaijām, banāniem. Tāpat arī
augļu kokteiļiem, kas tiek tirgoti uz ielas no vienkāršiem ratiņiem
– ļoti labs deserts jebkurā laikā. Tik garšīgus mango līdz šim
nekur nebiju ēdusi!» atceras Baiba. Viņa teic, ka augļi turpat uz
vietas tiek arī veikli mizoti, sagriezti un sapakoti nelielās
paciņās.

Budisma tempļi savdabīgi
ievijas mūsdienīgajā ikdienā

 

Jelgavniece Bangkokā pavadīja vien divas naktis, taču pa
šo īso laiku centās iepazīt iespējami daudz no eksotiskās kultūras.
«Apskatījām vareno Karaļi pili, pils un arī dažādie tempļi ir kā
savdabīgas vēstures saliņas milzīgajā, mūsdienīgajā pilsētā,» vērtē
Baiba, piebilstot, ka Bangkoka ir budisma ticības un kultūras
dārgumu krātuve, pilsētā atrodas vairāk nekā 400 neaprakstāmi
skaistu budisma tempļu, kas apbur gan ar savu arhitektonisko
veidolu, gan iekšējo auru. Tāpat viņa iesaka apmeklēt Siam Niramit
šovu, kas ir krāšņā muzikālā izrādē kurā iepazīstina ar Taizemes
vēsturi un kultūru. Savukārt vislabākais skats uz Bagkoku paveras
no 304 metru augstās platformas Bayoke Sky, tā ir augstākā visā
Taizemē.

Nebijušas sajūtas ziloņa
mugurā

 

Tālākais ceļš Taizemes iepazītājiem veda uz otro lielāko
Taizemes salu – Kočangu (Koh Chang). Šai
salai ir piešķirts nacionālā parka statuss, līdz ar to tā ir
spējusi saglabāt savu pirmatnējo skaistumu, ideāla vieta mierīgas
atpūtas baudīšanai. Kočanga ir sala, kur iespējams relaksēti baudīt
atpūtu palmu ieskautā smilšu pludmalē, doties izbraucienā vai peldē
ar ziloņiem un vērot ūdenskritumus… «Iespēju doties izbraucienā
ar ziloņiem noteikti nevajag laist garām – atrodoties šī milzīgā un
varenā dzīvnieka mugurā, ir ļoti īpašas sajūtas. Man šis bija
neaizmirstams piedzīvojums!» atceras Baiba.

No ziloņu šoviem līdz
transvestītu izrādēm – viss, ko vien var
iedomāties

 

«Ceļojuma noslēgumā pabijām arī Pataijā, kura atrodas
apmēram 140 kilometru uz dienvidaustrumiem no Bangkokas pie Siāmas
jūras līča. Šis ir galvaspilsētai tuvākais kūrorts ar nebeidzami
plašu piedāvājumu: dažādas ūdenssporta aktivitātes, spilgta un
unikāla naktsdzīve, iepirkšanās iespējas, ekskursijas, šovi,
masāžas un dažādi pasākumi,» par salu stāsta
jelgavniece.

Pataija it kā ir sadalīta trīs galvenajās daļās: Pataijas
pludmale (aktīva un skaļa), Jomtien pludmale (mierīgāka, piemērota
arī ģimenēm) un Naklua pludmale (vientulības meklētājiem), kuras
katra vilina ar īpašu šarmu un noskaņu. «Manuprāt, Pataija ir ne
tikai kūrorts, kur iespējams laiskoties pludmalē un baudīt nakts
dzīvi, bet arī vieta, kur ir daudz skatāma un baudāma – iespaidīgas
krokodilu fermas, skaisti parki, pārsteidzošas ziloņu izrādes,
savdabīgi transvestītu šovi. Tā ir vieta, kur katrs var atrast kaut
ko sev interesējošu un saistošu,» rezumē Baiba.

Viņa vērtē, ka vispiemērotākais laiks Taizemes iepazīšanai
ir ziema, kad Latvijā laikapstākļi pārsvarā neiepriecina , bet
Taizemē vidējā gaisa temperatūra ir ap +32 grādiem. Tiesa, arī
ūdens nebūs nekāds lielais glābiņš, jo ūdens temperatūra ziemā tur
ir ap +26 grādiem.

Taizemē pavadīta vien nepilna nedēļa, tāpēc Baiba secina,
ka redzējusi vien nelielu daļiņu no lielās dažādības, ko piedāvā
Taizeme. Taču vienalga iespaidu pietiks vēl ilgam laikam, nosaka
jelgavniece.

Foto: no B.Lapiņas personīga arhīva