Stokholma ir visai ierasts ceļojumu maršruts aizņemtajiem atpūtniekiem, kam īsti nav laika ņemt atvaļinājumu, bet brīvas ir viens divas trīs dienas. Reiz par Stokholmas tūrisma iespējām «aizņemtajiem» jau rakstījām, bet lasītāja Kristīne piedāvā mazliet citu, saldu un senatnīgu skatījumu uz šo īpašo pilsētu. Varbūt tieši pavasaris ir īstais brīdis, kad dažas stundas nesteidzīgi paklīst pa Stokholmas vecpilsētu?
Ligita Vaita
Šādu īso brīvdienu atvaļinājumu (tikai trīs dienas) izmantoja Kristīne, kura kopā ar māsu un divām draudzenēm draudzeņu pastaigu nolēma īstenot Stokholmā. «Marts Latvijā bija pilnīgi nesaprotams – vispirms pavasaris, tad cīruļputenis, tad lietus un visai rudenīgs laiks. Bet mēs nolēmām vēl vairāk – nav ko pāragri lēkt pavasarī, braucām noķert ziemu «aiz astes» un no tās atvadīties Stokholmā,» stāstu iesāk Kristīne.
Biļetes kruīzam pa Baltijas jūru ar prāmi «Tallink» meitenes rezervējušas jau savlaicīgi, un tieši pārdomātais grafiks – sestdien izbraukšana, pirmdien atgriešanās – ir šķitis īpaši ērts. «Garākam ceļam šoreiz nav laika, bet, lai izvēdinātu galvu un gūtu fantastiskas emocijas, pilnībā pietiek ar nepilnām trīs dienām,» pārliecināta ir Kristīne.
Pārdomāts šovs, karaoke, un esi jau klāt
21. marta dienā, kad meitenes devās savā brīvdienu izbraucienā uz Stokholmu, pūta kārtīgs ziemeļu vējš, turklāt puteņo. «Šoreiz tik feino atvadīšanos no Rīgas nākas izlaist. Parasti cilvēki sastājas uz klāja un, saulei rietot, atvadās no Rīgas. Šoreiz mēs to darījām domās, no savas kajītes,» smejas Kristīne.
Nakts uz prāmja paskrien nemanot, par to vienmēr padomāts, šoreiz par kuģotāju labsajūtu rūpējās «Jammy Shows» no Londonas, taču vēl valdzinošāka vēlme ir nodoties pašām karaoke, un arī par to, protams, «Tallink» padomājis. «Nodziedājušas pāris dziesmas un saklausījušās citu dalībnieku ne pārāk spožo sniegumu, dodamies gulēt, jo priekšā vēl vesela diena, ko pavadīt Stokholmā.»
Parastā gadījumā karaļa pils apskate ir «must-have»
«Stokholmā iekuģojam precīzi pulksten 11, kā tas bija paredzēts, un uzreiz metamies izbaudīt mums atvēlēto laiku pilsētā – nepilnas sešas stundas. Laika nav daudz, tāpēc iesaku par apskates objektiem un vietām padomāt jau iepriekš, lai dotās sešas stundas izmantotu iespējami pārdomāti,» iesaka Kristīne. Viņa apskatāmo vietu sarakstu jau bija sastādījusi, tāpēc jāķeras tikai klāt tā īstenošanai. «Uzreiz dodamies uz pirmo pieturas punktu Gamla Stan jeb Stokholmas vecpilsētu. Gamla Stan ir diezgan līdzīga mūsu pašu Vecrīgai, tomēr Stokholmas vecpilsētas pašā vidū lepna gozējas karaļa pils. Tās apskati gan šoreiz laižam garām, jo daļa no manas kompānijas jau to ir redzējusi,» stāsta Kristīne, piebilstot, ka tiem, kas to redzējuši nav, karaļa pils ir viens no «must-have» apskates objektiem Stokholmā.
Cik foto ar smieklīgām cepurēm var dabūt sešu stundu laikā?
«Laiks ir auksts, taču jauks un mierīgs, tāpēc nolēmām paklīst pa šaurajām vecpilsētas ieliņām,» stāsta Kristīne. Tiesa, bezmērķīga klīšana nav viņas stilā, tāpēc meitenes pašas sev izdomājušas uzdevumu – savākt pēc iespējas plašāku fotoalbumu ar «cepurbildēm». «Gājām pie katra suvenīru veikala un likām galvā visas iespējamās cepures. Jautrība garantēta – gan pašām, gan garāmgājējiem, gan arī veikalu pārdevējiem,» atceras Kristīne. Dažas no «cepubildēm» viņa piedāvā apskatīt fotogalerijā, taču, kā pati smejas, visu plašo fotoalbumu lasītājiem skatīties drīz vien apniktu.
Kura būs īstā Zviedrijas garša?
«Kad gandrīz stunda pavadīta laiskā pastaigā, esam mazliet nosalušas, tāpēc dodamies uz otro pietura punktu – «Vete-Katten», kas ir viena no tradīcijām bagātākajām kafejnīcām, kurā iespējams nobaudīt gan augstas kvalitātes tradicionālās zviedru smalkmaizītes, gan iepriekš nebaudītas kūkas,» stāsta Kristīne. Viņa gan norāda, ka pie galdiņa šeit tikt gan ir gandrīz neiespējami. «Kafejnīcā ir liela rosība un daudzi bauda svētdienas fiku (zviedriski – rituāls, kurā bauda kafiju kopā ar kūkām. Raksturīgi tikai zviedriem). Mums paveicās tikt pie galdiņa, atliek tikai izdarīt lielo izvēli – kuru kūku nobaudīt?» smejas Kristīne, piebilstot, ka izvēle ir tik plaša, ka grūti izlemt – visas kūkas jau neēdīsi.
«Lai pilnībā izgaršotu Zviedrijas saldās garšas, katra izvēlamies citu kūku: gan tradicionālo kanēļa smalkmaizīti, gan semla (salda kūka pildīta ar mandeļu krēmu un putukrējumu), gan šokolādes ruleti ar svaigām avenēm. Par kvalitāti šaubu nav. Vienas no gardākajām kūkām, kuras nācies baudīt. To pierāda arī garās rindas uz pasūtījumiem un nerimstošie galdiņu meklējumi,» tā Kristīne.
Vaicāta, kura tad no visu draudzeņu izvēlētājām kūkām bija vislabākā izvēle, Kristīne spriež, ka tās ir nesalīdzināmas kategorijas, jo katra no kūkām pretendēja uz izcilību savā jomā. «Kūkas visas bija garšīgas, bet vienu domāju pamēģināt arī mājās,» norāda Kristīne. Jāpiebilst, ka viņa labprāt eksperimentē virtuvē, tāpēc nav jābrīnās, ka interesanto garšu meklējumi Kristīnei ir tuvi arī Zviedrijā. «Šokolādes rulete ar avenēm likās ļoti laba ideja, ko atkārtot mājās. Man garšo kombinācija «šokolāde + avenes», tomēr parasti prasās vēl kādu vieglu elementu klāt, tāpēc rulete kopā ar vaniļas krēmu bija ideāli,» secina Kristīne. Kūka ar mandeļu krēmu acīmredzot ir iecienīta zviedru vidū, jo tai veltīts vesels atvērums reklāmas bukletā. «Lai arī vizuāli pavisam necila, bet kūkas garša bija ļoti laba. Bet kanēļmaizīte gan ir pilnīga klasika. Šeit gan to pasniedza vismaz divreiz lielāku nekā ierasts, taču secinājums – laba, garda un svaiga kanēļmaizīte,» vērtē Kristīne.
Izsmalcināta «latgalīte» zviedru gaumē
Kad pašas sasildījušās un vēderi piepildīti, kārta pēdējam apskates punktam – krāmu tirdziņam pašā pilsētas centrā. «Tirgus, kā saka Mārtiņš Sirmais, ir vieta, ar kuru būtu jāsāk pilsētas iepazīšana. Ēdamlietu tirgus mums šoreiz iet secen, jo ir svētdiena un tas ir ciet, bet izmantojam izdevību palūkoties, kādus krāmus tirgo Zviedrijā. Jāsaka, ka viss vairāk vai mazāk tradicionāli un diži neatšķiras no līdzīgiem krāmu tirdziņiem Londonā vai Tbilisi. Šeit var atrast visu – senas kristāla vāzes, plates un plašu atskaņotājus, traukus, vintage apģērbu un dažādus mājās noderīgus sīkumus, piemēram, āmuru vai senatnīgu lodāmuru,» uzskaita Kristīne. Viņa gan norāda, ka Latvijas slavenajā «latgalītē» pati nekad nav bijusi, taču diez vai tos varot salīdzināt. «Drīzāk šis ir tāds antikvariāta tipa tirdziņš, piemēram, kādus rīko Spīķeru kvartālā Rīgā. Londonā, piemēram, ir tas Portabello tirgus – pilns ar senatnīgām lietām: apģērbu, traukiem, rotām utt., un tā ir tūristu ārkārtīgi iemīļota vieta. Zinu, ka etuziasti turp dodas meklēt senas lietas, sanāk kā tāds antikvariāts uz ielas,» salīdzina Kristīne. Kaut arī pašas ceļotājas šoreiz neko nopirkušas nav, «kārojies» esot ļoti. Piemēram, tirdziņā noskatītas skaistas kristāla vāzes, tomēr kas zina, vai tās būtu izdevies nogādāt mājās veselas.
Brauciens uz Stokholmu raksturīgs ar ierobežotu laiku, un to meitenēm nākas atcerēties, tāpēc laiks atgriezties mājās. Taču tiem, kas ceļojumu uz Stokholmu vēl tikai plāno, Kristīne iesaka dažas noderīgas interneta mājas lapas.
Ieteikumi, ko vēl redzēt Stokholmā: 1) Karaļa pils – www.royalpalaces.se. Atrodas vecpilsētā. Ļoti ērta nokļūšana un var apvienot ar vecpilsētas apskati. 2) Nobela muzejs – www.nobelmuseum.se. Arī atrodas vecpilsētā, līdz ar to lieliski ietver sevī ne tikai muzeja, bet arī vecpilsētas apskati. 3) Tirgus – www.ostermalmshallen.se. «Šis laikam ir skaistākais tirgus, kādā ir nācies būt. Lieliska vieta, lai iepazītu Zviedrijas garšas un paņemtu daļiņu sev līdzi.» 4) Lieliska mājas lapa, lai iepazīstu Stokholmu pirms ceļošanas – http://www.visitstockholm.com/en
Aptuvenās izmaksas: 1) Kruīza Stokholma – Rīga – Stokholma A klases kajītē 244€ – 314€ atkarībā no nedēļas dienas; 2) Sabiedriskais transports Stokholmā – ļoti ērti un izdevīgi ir pirkt biļetes uz kuģa. Astoņi braucieni maksā nepilnus 24 eiro. Pilnībā pietiks vienas kajītes biedriem ceļam turp un atpakaļ. Jāatzīmē, ka biļetes var iegādāties tikai speciālos automātos vai uz prāmja klāja, jo iegādāties biļetes pie autobusa šofera nav iespējams; 3) Ēšana – kafija maksā no 2-4 eiro, kūkas 2-6 eiro. Dažādas sviestmaizes vietējos kioskos – ap 5 eiro, pusdienas restorānā vai cafe – ap 15 eiro un uz augšu.
Foto: no K.Allikas personīgā arhīva