Lai garantētu pilnīgu pārtikas aprites standartu ievērošanu, nodrošinātu ražošanas procesu atbilstību augstākajām prasībām un veiktu pilnīgu uzņēmuma iekšējā audita daļas pārbaudi, SIA «Maxima Latvija» ir pieņēmusi lēmumu uz laiku apturēt darbu kulinārijas cehā Jelgavā, Rīgas ielā 11a.
«Maxima Latvija» preses sekretārs Ivars Andiņš informē, ka, veselības pārbaudēs, kas līdz šim ir veiktas «Maxima» ražošanas cehu darbiniekiem, nav atklāti saslimšanas vai infekciju pārnēsāšanas gadījumi, tādēļ patlaban «Maxima Latvija» izveidojusi īpašu komisiju, kas turpina iekšējo izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kuras kulinārijā izmantotās izejvielas varētu būt izraisījušas saslimšanas gadījumus.
Pastiprināti tiek kontrolētas cehos izmantojamo produktu piegādes, jo komisijai radušās aizdomas, ka izejvielas varētu būt infekcijas avots.
Līdztekus tam šodien visos «Maxima» veikalos sākta «ģenerālā sakopšana».
Jau ziņots, ka 11. jūnijā pilnībā tika atjaunots darbs kulinārijas cehā «Maxima XX» veikalā Rīgā, Nīcgales ielā, un 7.jūnijā darbu atsāka kulinārijas cehs «Maxima XXX» veikalā Rīgā, A.Saharova ielā.
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Rīgas pilsētas pārvalde SIA «Maxima Latvija» par higiēnas prasību pārkāpšanu pārtikas apritē lielveikalos ir uzlikusi 1800 latu naudas sodus.
Lielāko sodu – 1000 latu – PVD piemērojis par pārkāpumiem lielveikalā A.Deglava ielā, jo higiēnas un veterināro prasību pārkāpumi izdarīti atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas.
Savukārt par pārkāpumiem lielveikalos A.Saharova ielā, kura darbība uz laiku bija apturēta, un Nīcgales ielā, kur PVD ierobežoja produkcijas sortimentu, attiecīgi piemēroti 500 un 300 latu naudas sodi.
PVD Nacionālajā diagnostikas centrā ir pabeigti «Maxima» lielveikala A.Deglava ielā kulinārijas cehā pārtikas inspektoru paņemto vides un pārtikas produktu paraugu izmeklējumi. Tie liecina par tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumu nepietiekamu efektivitāti.
No 2. jūnijā paņemtajiem desmit virsmu nomazgājumiem piecos identificētas zarnu nūjiņu grupas baktērijas – uz salātu spaiņa un traukiem, karstās līnijas traukiem, auksto uzkodu sadales naža, uz metāla bļodas un darbinieces tīrām rokām. Tas liecina par tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumu nepietiekamu efektivitāti šajā uzņēmumā. Atkārtoti – 6. jūnijā – paņemtajos virsmu nomazgājumos no desmit paraugiem divos – uz plastmasas karotēm un auksto uzkodu metāla formām – konstatētas zarnu nūjiņas grupas baktērijas, kas liecina par to, ka arī iepriekš veiktie tīrīšanas pasākumi nebija pietiekami efektīvi.
Arī 2. jūnijā paņemtajos ēdienu paraugos – sautētos dārzeņos un makaronos ar gaļu – konstatēts paaugstināts baktēriju kopskaits, kas var liecināt par problēmām tehnoloģisko procesu norisē. Šajā pašā dienā Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) epidemiologu paņemtajos biešu salātos un cūkgaļā ar ananāsiem atklāta salmonellu klātbūtne.
Pēc gatavās produkcijas lietošanas, kas iegādāta «Maxima XXX» lielveikalā A.Deglava ielā, saslima 30 personas. Savukārt Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Jelgavas filiāle pieļauj iespēju, ka septiņi cilvēki saindējušies, lietojot uzturā pārtiku – salātus un gaļas plates –, ko iegādājušies Jelgavā, lielveikalā «Maxima» Rīgas ielā.
SIA «Maxima Latvija», kas nodarbojas ar mazumtirdzniecību un loģistiku, 2006. gadā nopelnīja 5,63 miljonus latu. «Maxima Latvija» apgrozījums 2006. gadā bija 290,73 miljoni latu. Uzņēmuma rentabilitāte bija 1,9 procenti.
Tirdzniecības uzņēmuma «Maxima Latvija» veikalu provizoriskais apgrozījums 2007. gadā sasniedzis 401 miljonu latu, kas ir par 21 procentu vairāk nekā 2006. gadā.
www.leta.lv