3.9 °C, 2.5 m/s, 91.5 %

Ekonomika

Mājražotāji saņem radošuma balvas
08/12/2016

Aizvadīta sestā Zemgales mājražotāju un amatnieku kontaktbirža, kura šogad īpaša ar to, ka dalībnieku paveikto vērtēja žūrija, pasniedzot radošuma balvu «Ideju spogulis 2016». Tā piešķirta četriem dalībniekiem, no kuriem trīs ir jelgavnieki.

Balvu par idejas pieteikumu saņēma Ēriks Timofejevs un Kristina
Černova, kuri piedāvā metāla tauriņus un auskarus. «Līdz šim
izgatavojām metāla tauriņus un auskarus ar latviešu rakstu zīmēm,
bet, tā kā ārzemju viesi nereti tās neizprot, tagad piedāvājam arī
lietas ar internacionāliem simboliem, piemēram, tauriņus ar notīm
un fotoaparātu, kas piemēroti radošo profesiju pārstāvjiem,
tauriņus taureņu formā. Visjaunākais produkts ir nerūsējošā metāla
auskari sniegpārsliņu formā. Tie pārī katrs ir citādāks, jo arī
dzīvē nav divu vienādu sniegpārsliņu,» stāsta K.Černova,
piebilstot, ka sākumā gan baidījušies, kā šo konceptu uzņems
klienti, bet atsaucība ir pārsteidzoši liela.

Balvu par veiksmīgu idejas un dizaina risinājumu saņēma Ivars
Minkevičs, kurš pārstāv SIA «I’M Unity». Tas ražo uztura
bagātinātājus – upeņu un melleņu tinktūras ar medu un C vitamīnu.
«Es pats tos salīdzinu ar «Bitnera balzamu», ko ieteicams lietot
nelielās devās, bet regulāri veselības uzturēšanai,» stāsta
I.Minkevičs, piebilstot, ka tinktūru notur ozolkoka mucās, un šis
process aizņem apmēram sešus mēnešus. Produkcija ir jauna, jo šis
Ivaram ir hobijs, tāpēc tagad pienākusi kārta jautājumiem par
realizāciju. I.Minkevičs norāda, ka tos var iegādāties bioloģisko
preču veikalos, kā arī «Karameļu darbnīcā». Ivars piedomājis pie
iesaiņojuma, veidojot asociācijas ar Jelgavas karogu un izmantojot
pilsētas logo.

Balvu par idejas izstrādi saņēma Ilva Kavicka, kura piedāvā augu
un dārzeņu pulverus ar zīmolu «Kalnup». Mājražošanu viņa uzsāka
tikai maijā, un uz to sievieti pamudināja tas, ka agrāk, dzīvojot
laukos, ģimene lietoja veselīgu uzturu. Tā kā pilsētā augi vairs
nebija tik brīvi pieejami, viņa izdomāja alternatīvu. Starta
kapitālu I.Kavicka saņēma, piedaloties Nodarbinātības valsts
aģentūras programmā biznesa uzsācējiem. Šobrīd viņa piedāvā nātru,
smiltsērkšķu lapu, kabaču, upeņu pulverus un divu veidu maisījumus
– zaļo un gardo. «Pulverus var izmantot dažādi – kā piedevu
ēdienam, veselīgajos kokteiļos, restorāni un kafejnīcas tos izmanto
kā dabīgo krāsvielu,» stāsta I.Kavicka, piebilstot, ka viņas
pulverus izmanto, piemēram, zināmais pavārs Mārtiņš Sirmais.

Ceturto balvu – par radošu pieeju – saņēma cūku pupu kraukšķu
ražotāja Kristīne Ozoliņa no Jelgavas novada.

Vēl žūrija pasniedza vairākus Atzinības rakstus: jelgavniecei
Aijai Mālkalnai un SIA «Austras raksti» par tautas mantojuma
saglabāšanu, Mārim Loginam no Ķekavas, kurš piedāvāja konfelādes un
citus našķus), jelgavniecei Ilzei Apsītei par bērnu attīstošo
aksesuāru pilnveidošanu (somas un maciņi), Zigrīdai Annuškānai un
Inetai Plintai no Skrīveriem par kreatīvu pieeju Latvijas augļu un
dārzeņu pārstrādē, rokdarbniecei Valentīnai Smoļakovai no Tērvetes
par dizaina risinājumiem, Lolitai Dugei no Jelgavas novada par
mērķtiecīgu produkta attīstību (piparmētru produkcija) un Ilzei
Andriksonei no Ogres par ģimenes tradīciju saglabāšanu
(piparkūkas). Žūrijas sastāvā bija Jelgavas domes priekšsēdētāja
vietniece Rita Vectirāne, Zemgales reģiona Kompetenču attīstības
centra direktore Sarmīte Vīksna, akadēmiķe Baiba Rivža, LLU
Tehnoloģiju un zināšanu pārneses centra vadītāja Sandra
Brasava-Muižniece un uzņēmējs Vitālijs Upenieks. «Es visos
produktos redzēju prātu, sirdsdegsmi un to, kā katrs piegājis
radoši tam, ko dara ar mīlestību,» vērtē V.Upenieks, uzsverot, ka
žūrijas darbs nebija no vieglajiem. Žūrija cer, ka balvas un
Atzinības kalpos kā motivācija, lai izveidotu jaunus produktus un
papildinātu jau esošās produktu līnijas.

Jāpiebilst, ka 6. Zemgales mājražotāju un amatnieku kontaktbirža
šodien notika Jelgavā, Zemgales reģiona Kompetenču attīstības
centrā. Tajā piedalījās 100 mājražotāju un amatnieku. Iedvesmu gūt
un sniegt pozitīvas emocijas palīdzēja īpašā viešņa TV personība un
pasākumu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare.

Foto un video: Austris Auziņš