3.3 °C, 2.3 m/s, 93.5 %

Dejas

Maizes ceļu izdejos lielkoncertā
30/06/2019

«Tas ir stāsts par darbu, kas sākas ar pavasara saulgriežiem, kad nokūst sniegs un tiek veikti zemes darbi. Tad pienāk vasaras saulgrieži – pilnbrieds – un rudens, kad raža tiek vākta, apstrādāta, tiek cepta graudu maize. Bet, kad darbi padarīti, var ļauties dzīrēm dzirnavās,» Ribbes dzirnavu 150 gadu jubilejai veltīto deju lielkoncertu «Saule rudzu laukā», kurā piedalīsies arī Jelgavas dejotāji, ieskicē mākslinieciskais vadītājs Arvils Noviks. Pasākums Bauskas novada Ceraukstes pagasta Ribbes dzirnavās notiks 6. jūlijā pulksten 22, bet no pulksten 11 interesenti tur varēs baudīt pasākumu «Izgaršo Latviju Zemgalē», iepazīstot vietējos ražotājus, piedaloties meistarklasēs un degustācijās.

Zemgale izsenis dēvēta par Latvijas maizes
klēti – atstātais mantojums vēsta par 19. gadsimta tradīcijām
maizes tapšanas ceļā, ko dejā izstāstīs teju tūkstotis dejotāju no
Zemgales, Kuldīgas un Rīgas. Deju lielkoncertā piedalīsies A.Novika
vadītais tautas deju ansamblis «Jaunība», kā arī citi Jelgavas
kolektīvi – «Diždancis», «Ritums», «Vēja zirdziņš» un «Skalbe».
Biļetes uz koncertu var iegādāties vietnē bezrindas.lv. Cena –
10–19 eiro.

Bet līdz koncertam no pulksten 11 interesenti
aicināti apmeklēt Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra
(LLKC) organizēto pasākumu «Izgaršo Latviju Zemgalē», sastopot
vietējos ražotājus, piedaloties meistarklasēs un degustācijās. «Šī
pasākuma mērķis ir vienuviet pulcēt mazos ražotājus, savedot viņus
kopā ar vietējās produkcijas cienītājiem, kuriem apnicis
lielveikalu piedāvājums. Vēlamies, lai ikviens atrod savu ražotāju,
atbalsta vietējos, ikdienā iegādājoties tepat radīto,» stāsta LLKC
pārstāve Ilze Rūtenberga-Bērziņa.  Pasākumā piedalīsies ap 30
ražotāju, kā arī notiks dažādas izglītojošas aktivitātes. Piemēram,
šefpavārs Ingmārs Ladigs atklās, kas ir viņa Zemgales garša,
aktieris Normunds Laizāns visas dienas garumā palīdzēs izgaršot
pavāru meistarklases, kurās taps tāds interesants ēdiens kā
virteni, bet ar pieredzējušo maiznieku Normundu Skauģi varēs
iepazīt maizes daudzveidību. Savukārt Mazo pavāru skoliņā
piedalīsies SOS bērnu ciemata audzēkņi, kuri Ribbes dzirnavām ceps
svētku kliņģeri.

Jāpiebilst, ka Ribbes vējdzirnavas celtas no
1867. līdz 1869. gadam un savu nosaukumu ieguvušas, pateicoties
pirmā īpašnieka uzvārdam – Riba. Vējdzirnavu konstrukcija, iekārtas
un detaļas ir pārbaudītas gadsimtu gaitā, un tās ir viens no
sarežģītākajiem tautas celtniecības pieminekļiem.