Latvijas Zinātņu akadēmija paziņojusi 11 pērnā gada sasniegumus teorētiskajā un lietišķajā zinātnē. To vidū ir arī LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieču Ilgas Gedrovicas un Sandras Muižnieces-Brasavas darbs ar graudaugu pārslām un to komercializāciju.
LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieču Dr.sc.ing. I.Gedrovicas, Dr.sc.ing. S.Muižnieces-Brasavas un SIA «Milzu!» valdes locekļa Enno Ences sadarbībā izstrādātas zinātniski pamatotas ar šķiedrvielām bagātinātas graudaugu pārslas un ieviestas ražošanā uzņēmumā, informē LLU pārstāve Lana Janmere.
Graudaugu pārslas izgatavotas no Latvijai tipiskajiem graudaugiem un reģistrētas ar preču zīmi «Milzu!». Jauno produktu izstrādes procesā pārbaudīta dažādu izejvielu (graudaugu un to izstrādājumu veidu, augļu, ogu un dārzeņu produktu veidu, kā arī dažādu papildu vielu – saldvielu un garšvielu) piemērotība konkrētā produkta veida izgatavošanai un atrasts optimālais risinājums, lai saglabātu vērtīgās uzturvielas izejvielās. Ņemot vērā uzņēmēja intereses, tika izstrādāta tehnoloģija un atrasti tehnoloģiskie risinājumi, lai no izvēlētajām izejvielām izgatavotu produktu ar augstiem kvalitatīvajiem rādītājiem. Pārslas «Milzu!» jau ir nopērkamas visos lielākajos veikalu tīklos Latvijā.
Visus 2015. gada zinātnisko sasniegumu konkursa uzvarētājus godinās īpašā Latvijas Zinātņu akadēmijas rīkotā svinīgajā sarīkojumā 19. janvārī.
Foto: dabadaba.lv