No šodienas līdz 7. septembrim izstāžu centrā «Ķīpsala» norisinās Baltijas lielākajā pārtikas industrijas izstādē «Riga Food 2019». Tās gaitā inovatīvu produktu konkursā «EIT Food» savu pētījumu par olbaltumvielu avotiem prezentēs LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošās pētniece Ilga Gedrovica. Šobrīd viņa ir viena no 10 konkursantiem, kuri pretendēs uz «Inovāciju balvu» – grantu 10 tūkstošu eiro vērtībā savas pētnieciskās idejas turpmākai īstenošanai.
«EIT Food» ir viena no Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta Inovāciju kopienām, kuras aktivitātes vērstas uz atbalstu jaunu ideju komercializācijai, nodrošinot apmācības, mentoringu, koučingu, agrīnu inkubāciju, kā arī palīdzību prototipēšanā. Savukārt «EIT Food» «Inovāciju balva» ir jauno ideju konkurss, kurā pieteiktas idejas, kas radīs pievienoto vērtību pārtikas nozarei.
Šogad balvai nominēts arī LLU pārtikas zinātnieces Ilgas Gedrovicas īstenotais pētījums «Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā». Jau rīt, 5. septembrī, pētniece kopā ar deviņiem citiem konkursa dalībniekiem piedalīsies Demo dienā pārtikas industrijas izstādē «Riga Food 2019», kur prezentēs savu pētījumu plašākai publikai. Divi konkursa dalībnieki finālā saņems grantu – pirmās vietas ieguvējam tie būs 10 tūkstoši eiro, bet otrās vietas ieguvējam – pieci tūkstoši eiro.
Jāpiebilst, ka «Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā» ir pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta projekts, kas tiek īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu. Tā mērķis ir jaunu olbaltumvielu ieguves avotu – slieku un citu kukaiņu – izpēte. Pētījumā zinātniece ir veikusi slieku kvalitatīvo rādītāju novērtēšanu, slieku audzēšanas apstākļu un slieku sugas ietekmes izvērtēšanu uz slieku kvalitatīvajiem rādītājiem, noteikusi Latvijā audzēto slieku piemērotību lietošanai pārtikā, kā arī izstrādājusi pārstrādes tehnoloģiju sliekām un jaunus produktus ar slieku olbaltumvielu piedevu. «Šis ir pētījums ar skatu nākotnē – proteīni, ko iegūstam no dzīvnieku valsts, to audzēšanas procesā rada negatīvu ietekmi uz vidi, un alternatīvu olbaltumvielu avots – kukaiņi – varētu būt viens no šīs problēmas risinājumiem,» tā pētniece, skaidrojot, ka šobrīd no sliekām iegūtās olbaltumvielas jau izmantotas dažādu produktu radīšanai. «Izstādē piedāvāšu apmeklētājiem nogaršot karameles un kēksiņus, lai gan teorētiski šī viela var būt izmantota arī dažādu citu produktu ražošanā,» uzsver pētniece. Vienlaikus konkurss ir iespēja tīkloties, meklējot sadarbības partnerus, kuriem būtu interese komercializēt izstrādāto tehnoloģiju.
Jāpiebilst, ka «EIT Food» aktivitātes organizē Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrika sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti, LLU, Pārtikas un veterināro dienestu un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu «BIOR».
Foto: LLU