26.7 °C, 4.4 m/s, 46.8 %

Izglītība

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsIzglītībaLLU doktorante aizstāv promocijas darbu, kas paver iespēju izstrādāt un ieviest ražošanā jaunu piena produkta veidu
LLU doktorante aizstāv promocijas darbu, kas paver iespēju izstrādāt un ieviest ražošanā jaunu piena produkta veidu
22/08/2008

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) doktorante Ilze Beitāne šonedēļ aizstāvējusi promocijas darbu «Laktulozes un inulīna izvērtējums jauna funkcionāla piena produkta izstrādē», kas paver iespēju izstrādāt un ieviest ražošanā jaunu produkta veidu. Augstskola informē, ka šis promocijas darbs LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes lektorei Ilzei Beitānei ļāvis iegūt inženierzinātņu doktora zinātnisko grādu pārtikas zinātnes nozarē, pārtikas mikrobioloģijas apakšnozarē.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU)
doktorante Ilze Beitāne šonedēļ aizstāvējusi promocijas darbu
«Laktulozes un inulīna izvērtējums jauna funkcionāla piena produkta
izstrādē», kas paver iespēju izstrādāt un ieviest ražošanā jaunu
produkta veidu.

Augstskola informē, ka šis
promocijas darbs LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes lektorei
Ilzei Beitānei ļāvis iegūt inženierzinātņu doktora zinātnisko grādu
pārtikas zinātnes nozarē, pārtikas mikrobioloģijas
apakšnozarē.

Beitānes veiktajam pētījumam par
simbiotiska raudzēta piena produkta izveidi ir liela nozīme
tautsaimniecības attīstībā, jo tas paver iespēju izstrādāt un
ieviest ražošanā jaunu produkta veidu un, balstoties uz pētījuma
rezultātiem un atziņām, akcentēt tā pozitīvās īpašības.

Lai gan Latvijas pārtikas tirgus
nemitīgi papildinās ar jauniem uztura produktiem, funkcionālo
pārtikas produktu klāsts, īpaši simbiotisko, kas tapuši zinātnisko
pētījumu rezultātā, ir nepietiekams.

Lai papildinātu šo produktu klāstu,
Beitāne veikusi kompleksu pētījumu par dažādu probiotiku un
prebiotiku simbiozi, analizējot bioloģiski aktīvo sastāvdaļu saturu
produktu ražošanas un uzglabāšanas laikā, vērtējot probiotisko
mikroorganismu dzīvotspēju produkta gatavošanas etapos un visā tā
realizācijas laikā. Tāpat zinātniece centusies izzināt
tehnoloģiskos rādītājus un to ietekmi uz produkta sensorajām
īpašībām.

Beitāne ir viena no Eiropas Sociālā
fonda granta saņēmējām LLU doktorantūrā, par sava pētījuma
rezultātiem viņai bijusi iespēja ziņot deviņās starptautiskās
zinātniskās konferencēs un kongresos Latvijā, Francijā, Maltā,
Grieķijā, Ungārijā un Spānijā.

Beitānes promocijas darba aizstāvēšana
notika dienās, kad LLU beidza īstenot nacionālās programmas
projektu «Atbalsts doktorantūras studijām un pēcdoktorantūras
pētījumiem inženierzinātnēs, lauksaimniecības inženierzinātnēs un
mežzinātnē».

Tieši pārtikas zinātnēs doktorantu,
kuriem šī projekta gaitā piešķirts grants, ir visvairāk, bet
paralēli materiālajam atbalstam grantu veidā topošajiem pārtikas
zinātniekiem par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļiem
izveidotas jaunas laboratorijas, kur studējošie var veikt
kvalitatīvus pētījumus.

Jaunajiem zinātniekiem vairs nav jātērē
laiks un naudas resursi, lai dotos uz citu valstu universitātēm.
Tagad Pārtikas tehnoloģijas fakultātē ir moderna, labi apgādāta
Iepakojuma materiālu īpašību izpētes, Dabas vielu ķīmijas un
Mikrobioloģijas zinātniskā laboratorija.

ES struktūrfondu atbalsts doktorantūras
studijām jūtams arī citās LLU fakultātēs. Tā, piemēram, Meža
fakultātē, pēc aptuveni desmit gadu ilga pārtraukuma aptuveni
pusotra gada laikā aizstāvēti četri promocijas darbi un uzņemti
divi jauni pilna laika doktoranti.

Jau ziņots, ka projekta «Atbalsts
doktorantūras studijām un pēcdoktorantūras pētījumiem
inženierzinātnēs, lauksaimniecības inženierzinātnēs un mežzinātnē»
kopējās izmaksas LLU ir 1 163 659 lati, no kurām pieprasītais ES
struktūrfondu finansējums ir 75% jeb 872 744 lati.

 

www.leta.lv