2.8 °C, 3 m/s, 96.1 %

Izglītība

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsIzglītībaLLU darba vizītē apmeklējis zemkopības ministrs Kaspars Gerhards
LLU darba vizītē apmeklējis zemkopības ministrs Kaspars Gerhards
12/09/2019

Lai iepazītos ar LLU studiju vidi, 11. septembrī Jelgavā darba vizītē ieradās zemkopības ministrs Kaspars Gerhards un ministra ārštata padomnieks Edvards Ratnieks. Tā kā universitāte ir Zemkopības ministrijas padotībā, vizītes laikā viesi apskatīja vairākus LLU objektus, tikās ar fakultāšu pārstāvjiem un pārrunāja aktuālos risināmos jautājumus.

LLU pārstāve Lana Janmere informē, ka
ministra vizīte sākās LLU Veterinārmedicīnas fakultātē, kuras
dekāns Kaspars Kovaļenko iepazīstināja viesus ar situāciju
veterinārmedicīnas augstākajā izglītībā Latvijā, kurai ir plaša
attīstības vēsture un šogad tiek svinēta 100 gadu jubileja. Turklāt
šodien tā ir pieprasīta izglītības nozare ne vien Latvijas jauniešu
vidū, bet visā Eiropā. To apliecina fakts, ka fakultātē studē
ārvalstu studenti un viņu skaits arvien pieaug.

Tādēļ pēdējos gados fakultātē un arī
Veterinārajā klīnikā tiek īstenoti dažādi studiju vides uzlabošanas
pasākumi, ar kuriem tika iepazīstināts arī ministrs un kas ļautu
iegūt pilnīgu Eiropas veterinārmedicīnas izglītības iestāžu
asociācijas (EAVES) starptautisko akreditāciju. Tādējādi tiktu
veicināta LLU piedāvātās izglītības atpazīstamība un prestižs
Eiropā.

Zemkopības ministrijas pārstāvjiem bija
iespēja iepazīties arī ar Veterinārās klīnikas darbu gan mazo
dzīvnieku, gan zirgu ārstniecībā, kuras pakalpojumus labprāt
izmanto kaimiņvalstu iedzīvotāji un kuras darbs virzīts
veterinārmedicīnas studentu praktisko iemaņu attīstīšanai.

Vizīte turpinājās Pārtikas tehnoloģijas
fakultātē, kas ir unikāls pārtikas izglītības un zinātnes centrs
Latvijā. Fakultātes dekāns Mārtiņš Šabovics ministru iepazīstināja
ar izveidotajām laboratorijām, kurās noris ne vien studiju un
pētnieciskais darbs, bet sadarbībā ar uzņēmējiem tiek testēti un
radīti jauni pārtikas produkti. Fakultātē pieejamais inventārs ļauj
zinātniekiem veidot nelielas jaunu pārtikas produktu sērijas, kas
lielajās ražotnēs nav iespējams, un savlaicīgi noteikt produkta
īpašības un veikt nepieciešamos uzlabojumus, lai pēc tam tos varētu
ražot un virzīt tirgū.

Lielākā daļa no produktiem, kas radīti
Jelgavā, aizvadītajā nedēļā tika prezentēti starptautiskajā
pārtikas izstādē «Riga Food 2019», līdz ar to K.Gerhardam bija
iespēja gūt priekšstatu par izstādē redzēto produktu attīstības
ceļu no laboratorijas līdz tirgum.

Tāpat paralēli vizītēm divās fakultātēs,
viesi apskatīja īstenotos ēku energoefektivitātes veicināšanas
pasākumu rezultātus LLU 9. studentu viesnīcā, kas atjaunota
veterinārmedicīnas studentu vajadzībām, un Jelgavas pilī, kurā
šobrīd izvietotas universitātes Lauksaimniecības un Informācijas
tehnoloģiju fakultātes, kā arī atrodas administratīvās
struktūrvienības.

Foto: llu.lv