5.1 °C, 2.7 m/s, 97 %

Ekonomika

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsEkonomika«Karameļu darbnīca» izstrādā ekoloģiskas želejveida konfektes
«Karameļu darbnīca» izstrādā ekoloģiskas želejveida konfektes
05/03/2018

Līdzdarbojoties Igaunijas–Latvijas pārrobežu sadarbības programmā, Jelgavas uzņēmums «Karameļu darbnīca» īstenojis īpašu pilotproduktu pasūtījumu – ekoloģiskas želejveida konfektes no dabīgām sulām, kuras nākotnē plānots komercializēt ne vien Latvijas un Igaunijas, bet arī vairāku citu Eiropas valstu tirgos.

Pārrobežu sadarbības projekta gaitā, apvienojoties sadarbības
partneriem no Latvijas un Igaunijas, izstrādāta īpaša želejas
konfekšu recepte, kuras pamatā ir dabīgās sulas un ar īpašu
tehnoloģiju pārstrādātas ogas. «Vairāku mēnešu garumā meklējām
sertificētas ražotnes Eiropā, kas būtu gatavas īstenot mūsu
pasūtījumu – ražot pilotproduktus mums vajadzīgā apjomā pēc
konkrētas receptūras,» norāda pārrobežu programmas dalībniece
Latvijas uzņēmuma «Biorganik5» valdes locekle Iveta Cīrule. Viņa
skaidro, ka atrast sertificētu ražotni, kura nodrošinātu produktu
izstrādi pēc īpašas tehnoloģijas, kā arī piekristu pirmo partiju
saražot nelielā apjomā, tikai vēlāk kāpinot ražošanas apjomu,
izrādījies grūts uzdevums. «Meklējot sadarbības partnerus, kurus
nebija izdevies atrast daudzās Eiropas valstīs, vērsāmies Zemgales
reģiona Kompetenču attīstības centrā (ZRKAC), kurš arī palīdzēja
atrast profesionālus un uzņēmīgus ražotājus Jelgavā,» teic
I.Cīrule.

«Karameļu darbnīcas» valdes locekle Ilze Priževoite norāda, ka
jaunas sadarbības iespējas ir uzņēmējdarbības virzītājs, tādēļ par
starpnieka lomu un uzticību jāizsaka pateicība ZRKAC
Uzņēmējdarbības nodaļai. «Lai veicinātu uzņēmuma izaugsmi, vienmēr
cenšamies būt atvērti jauniem izaicinājumiem,» teic I.Priževoite,
skaidrojot, ka pilotproduktu ražošana nozīmēja ciešā sadarbībā ar
klientu veidot jaunu produktu – rūpēties par ražošanas procesu,
nepieciešamo tehnoloģiju, pilnveidot receptūru, domāt par vizuālo
izskatu, noturot kvalitāti. I.Priževoite atzīst, ka pilotproduktu
izstrāde nelielos apjomos līdz šim īstenota ar roku darbu, tomēr,
ja ražošanas apjomi pieaugs, uzņēmums apsvērs iespēju specifiskas
ražošanas līnijas iegādei.

Jāpiebilst, ka projekta noslēgums paredzēts šā gada 30.
novembrī. Pēc šī termiņa produktus plānots komercializēt, gatavojot
pārdošanai ne vien Latvijā un Igaunijā, bet arī eksportam uz
Vāciju, Zviedriju un Singapūru.

Jauno konfekšu prezentācija notiks 6. martā.

Foto: I.Cīrule