Turpinot Naudas plānošanas centra tradīciju ik svētkos informēt sabiedrību par iespējām tos pavadīt, saudzējot ģimenes budžetu, arī Lieldienās centrs sniedz praktiskus padomus, kā radīt svētku sajūtu, netērējot daudz līdzekļu.
www.jelgavasvestnesis.lv
«Mums ikvienam patīk svētki, jo tie parasti saistās ar prieku un atkalredzēšanos. Tiesa, tie bieži vien nozīmē arī papildu izdevumus,» spriež Naudas plānošanas centra vadītāja Signe Bierande. «Jau pērn kopā ar GE Money Bank veicām akciju «Dāvini no Sirds!», kurā ar praktiskiem padomiem pierādījām – lai labi pavadītu svētku laiku, nav jāizdod milzum daudz naudas. Arī Lieldienās ir iespējams atrast dažādus veidus, kā ietaupīt, tajā pašā laikā jautri un patīkami pavadot laiku kopā ar saviem mīļajiem. Vienkārši atcerieties un izbaudiet šīs dienas patieso būtību un esiet radoši!»
Naudas plānošanas centra ieteikumi Lieldienu svinēšanai:
1. Olu krāsošanai nav noteikti jāpērk krāsas vai uzlīmes. Vari droši izmantot jau tradicionālās dabas veltes. Sarkanīgas olas iegūsi, ja tās vārīsi biešu novārījumā; brūnas olas var iegūt, vārot tās sīpolu mizās vai melnās tējas novārījumā. Lai iegūtu gaiši brūnas olas, vāri tās iepriekš ilgāku laiku nostādinātā kafijas biezumu novārījumā. Zaļas olas vari iegūt ar pelašķu vai piparmētru tējas novārījuma palīdzību, zaļgani dzeltenas – ar kumelīšu novārījumu, dzeltenas – ar burkānu mizu novārījumu. Zilpelēku olu iegūšanai vari izmantot melleņu un upeņu sulu vai ievārījumu, bet zilām olām – sarkano kāpostu novārījumu. Violetas olas vari iegūt ar sarkano sīpolu mizu, karkādes tējas vai aroniju sulas palīdzību.
2. Ja Lieldienās ir ierasts ar kādu dāvaniņu iepriecināt savus vai radu un draugu bērnus, der atcerēties, ka bērni ir saviļņoti ne tikai par dārgām mantām, bet arī par kādu nelielu kārumu, piemēram, šokolādes olu, ko tieši viņam atnesis un noslēpis Lieldienu zaķis. Ja Tev padodas rokdarbi, vari bērniem uztamborēt kādu jauku cālīti vai raibu Lieldienu olu.
3. Lieldienu noskaņas radīšanai un bērnu iepriecināšanai vari pagatavot cepumus (līdzīgi kā piparkūkas), izveidojot tos kā Lieldienu figūriņas – olas, zaķi, cāļi, ziedi.
4. Tā vietā, lai dotos atpūsties ārpus mājas, sarīko izklaides pats! Sacentieties ar ģimeni olu ripināšanā, olu meklēšanā. Ja dzīvo daudzdzīvokļu namā, apdomā, vai ir iespēja aizbraukt uz laukiem vai vienkārši līdz jūrai vai mežam, kur šīs atrakcijas var izvērst vēl plašākas un interesantākas. Atceries atrast arī kādu vietu, kur kārtīgi izšūpoties, citādāk vasarā odi kodīs!
5. Lieldienu dekorācijām izmanto dabas veltes – sniegpulkstenītes, krokusus vai pūpolus. Lieldienu groza vietā vari izmantot arī salmu cepuri vai ar krāsainām salvetēm aptītu bļodu. Olām izvēlēto grozu vai trauku vari izklāt sausām sūnām vai ķērpjiem.
6. Ja priekšroku dod veikalā iegādātiem dekorējumiem, pirms iepirkšanās atvēli konkrētu naudas summu, ko vari atļauties tērēt svētku sarīkošanai! Arī sīkumi var radīt pāris desmitu latu izdevumus, tāpēc nosaki, cik daudz naudas vari iztērēt piemēram, dekorācijām, salvetēm un citām svētku lietām! Atceries, ka dažādus dekorācijas ir iespējams iegādāties par īpaši izdevīgām cenām tieši pēc šiem svētkiem. Apdomā, varbūt ko interesantu vari nopirkt un pataupīt nākamajam gadam!
7. Ja svētkos gribas pagatavot ko vairāk par ierasto vārīto olu, iesakām izmantot kādu no zemāk esošajām receptēm – tās būs piemērotas Lieldienām, turklāt neradīs lielas izmaksas:
– pagatavo pildītās olu pusītes. Pārgriez olas gareniski uz pusēm, to dzeltenumu samaisi ar majonēzi, sāli un pipariem un tad iepildi atpakaļ olu pusītēs. Vari izdekorēt ar paša audzētiem lociņiem. Šo pašu ēdienu var noformēt arī citādi – nogriez olas smailāko galu, izņemt olas dzeltenumu, izveidot masu un iepildīt to atpakaļ olā. Tad uzlikt nogriezto «cepurīti», tādējādi paslēpjot masu. Olu var apbērt ar zaļumiem.
– vari pagatavot omletes veltnīti. Uz pannas izcep tradicionālo omleti, kad tā atdzisusi, apzied to ar kausētā siera un zaļumu masu. Satin visu veltnīti un ietin pārtikas plēvē, tad ievieto ledusskapī. Kad veltnītis atdzisis, sagriez gabaliņos un kārto uz šķīvja.
– jau ierastos speķa pīrādziņus vari aizstāt ar olu pīrādziņiem. Vienkārši pildījumam izmanto sīki sakapātu vārītu olu, kas sajaukta ar zaļumiem.
– kāpēc ēst olu un piekost maizi, ja var pagatavot uzkodas – olu maizītes? Sarīvē vārītu olu, pievieno krējumu vai majonēzi, sasmalcinātus zaļumus vai tomātu un iegūto masu zied uz franču vai Tavas iemīļotākās maizes šķēlēm.
– pagatavo salātus! Sakapā vārītas olas, pievieno zaļos zirnīšus un majonēzi un salāti gatavi! Otrs variants – sagriez šķēlēs vārītus kartupeļus, vārītas olas un pāris skābētus vai marinētus gurķus. Ja garšo, var piegriezt arī sīpolu un visu sajaukt ar majonēzi un maltajiem pipariem. Šie salāti lieliski garšo kopā ar rupjmaizi.
– kā otro ēdienu vari pagatavot makaronus ar olu. Novāri makaronus un apcep tos uz pannas. Kad makaroni apcepti, uzsit tiem pāri pāris olas un atkal apcep. Vārītos makaronus var pārliet arī ar masu – sajaukta jēla ola ar rīvētu sieru – un cept cepeškrāsnī. Un vēl viens olu ēdiens gatavs!
– pagatavo gardu Lieldienu dzērienu. Tam vajadzēs 3 glāzes piena, ceturtdaļu glāzes cukura, nedaudz vaniļas cukura, 2 olas un pusi paciņas vaniļas pudiņa. Visu sablenderē un lej kokteiļu glāzēs. Pa virsu vari pārkaisīt kakao vai rīvētu šokolādi.
Priecīgas Lieldienas!