Sākoties tūrisma sezonai, Jelgavas pils muzejs viesiem šogad piedāvā īpašu pakalpojumu «Šokolāde hercoga rezidencē» jeb iespēju baudīt šokolādes dzērienu ar zemenēm, ziņo LLU Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Sandra Grigorjeva.
Ritma Gaidamoviča
Jau 18. gadsimtā šokolādes dzērienu baudīja visos Eiropas karaļnamos. Šo kakao saldumu sevišķi iecienījis bija Anglijas karalis Viljams III, kurš 1699. gadā Hemptonas pilī licis izbūvēt šokolādes virtuvi, kurā gods karaliskajai ģimenei gatavot karsto šokolādi piešķirts tikai izcilākajiem meistariem.
«Karsto šokolādi piedāvājam Jelgavas pils viesiem, kas pēc muzeja apmeklējuma vēlas uzkavēties barokālajā celtnē un pilnībā izjust tās atmosfēru romantiskā un saldā noskaņā, savukārt jaunlaulātajiem un viņu viesiem – ar īpašu, kāzām piemērotu programmu. Šobrīd šāda iespēja pieejama 30 cilvēkiem, bet ar laiku arī lielākam interesentu skaitam,» atklāj S.Grigorjeva.
Ekskluzīvais piedāvājums tapis kopā ar LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāti un tās prodekāni Gitu Krūmiņu-Zemturi, kura izstrādājusi karstās šokolādes dzēriena recepti tieši Jelgavas pilij. Pirmie īpašo dzērienu LLU Sudraba zālē varēja nodegustēt LLU darbinieki.
Pašlaik sadarbībā ar Jelgavas Tūrisma informācijas centru top arī speciāli iepakota šokolādes tāfelīte ar Jelgavas pils un Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torņa attēliem, ar kuru, to nosūtot pa tam paredzēto pastu – «Šokopastu», tūristi un pils viesi varēs nodot saldu sveicienu draugiem, radiniekiem, kolēģiem un citiem tuvajiem cilvēkiem.
«2010. gadā Jelgavas pili apmeklēja 8697 cilvēku – no tiem 1309 ārzemju tūristu. Ņemot vērā to, ka Muzeju nakti šogad apmeklēja par tūkstoš cilvēkiem vairāk nekā pērn, pieļauju, ka Jelgavas pils viesu skaits arī tūrisma sezonā varētu būt daudz lielāks. Domājams, ka interesentu arī par šokolādes malkošanu Kurzemes hercoga Ernsta Johana Bīrona rezidencē netrūks,» tā Jelgavas pils muzeja vadītāja Ginta Līnīte.
Foto: Jānis Šleija