24.7 °C, 4.7 m/s, 49.2 %

Ekonomika

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsEkonomikaJelgavas cukuru sola tirgot vēl 10 mēnešus
Jelgavas cukuru sola tirgot vēl 10 mēnešus
04/09/2008

Jau 1. oktobrī pēc Konkurences padomes lēmuma veikalu plauktos drīkstētu parādīties cukurs ar apvienoto preču zīmi «Jelgavas cukurs» un «Dansukker», taču izrādās, ka mūsu zīmola pārpircēji «Danisco Sugar» domas mainījuši – Lietuvā ražotais un «Jelgavas cukura» pakās pildītais cukurs tirdzniecībā parādīšoties tikai pēc gada – 2009. gada 1. oktobrī.

Kristīne Langenfelde

Jau 1. oktobrī pēc Konkurences padomes
lēmuma veikalu plauktos drīkstētu parādīties cukurs ar apvienoto
preču zīmi «Jelgavas cukurs» un «Dansukker», taču izrādās, ka mūsu
zīmola pārpircēji «Danisco Sugar» domas mainījuši – Lietuvā
ražotais un «Jelgavas cukura» pakās pildītais cukurs tirdzniecībā
parādīšoties tikai pēc gada – 2009. gada 1. oktobrī.

Nu jau labu laiku katram, kurš seko līdzi
cukurfabrikas likvidācijai, varētu šķist, ka mūsu cukura rezerves
ir neizsmeļamas – ražošana pārtraukta jau 2006. gada nogalē, bet
cukurs kā ir veikalu plauktos, tā ir. Sākotnēji tika lēsts, ka
saražotais pietiks vien labi ja līdz pērnā gada beigām, tad termiņš
atkal pagarināts. Līdz pēdējais zināmais jau saistīts ar
Konkurences padomes lēmumu, kas ļāva apvienoties Jelgavas
Cukurfabrikai ar «Danisco Sugar» un dāņiem deva iespēju paturēt
«Jelgavas cukura» zīmolu, paciņās berot leišu cukuru. Tobrīd,
izvērtējot esošās Jelgavā saražotās cukura rezerves, Konkurences
padomes lēmumā teikts, ka vietējais cukurs varētu pietikt līdz
maijam, jūnijam. Taču, izrādās, arī augustā veikalu plauktos pašu
cukurs vēl ir nopērkams. Jelgavas Cukurfabrikas valdes
priekšsēdētājs Jānis Blumbergs, jautāts, cik tad šobrīd nerealizēta
cukura vēl palicis, atbild, ka šis jautājums neesot uzdodams viņam
– visa saražotā cukura realizācija nu jau ir «Danisco Sugar»
pārziņā. «Mēs savu darbu šajā jomā esam beiguši. Tagad tā ir cita
operatora kompetence. Man nav nekādu iespēju prognozēt un izmērīt,
cik ātrā laikā varētu pārdot «Danisco Sugar» nodoto Jelgavas
cukuru, – to varēja izdarīt mēneša laikā un var gada laikā. Taču
man nav ne mazāko šaubu par to, ka joprojām veikalā nopērkamais
cukurs ir mūsu pašu ražotais. Es pats to iegādājos veikalā un zinu,
ko pērku.»

Tikmēr Liepājas Cukurfabrikas valdes priekšsēdētāja Valija Zabe
spēj pateikt ļoti precīzi: «Jau pirms divām nedēļām pēdējo Liepājas
cukura paciņu atdevām tirdzniecībā. Veikalu plauktos kādu brīdi tas
vēl varbūt būs, bet mūsu noliktavas jau ir tukšas. Jā, protams, no
malas skatoties, varbūt šķiet, ka salīdzinoši ilgi pēc ražošanas
pārtraukšanas cukurs vēl ir nopērkams, taču jāpiebilst, ka arī
pircēju paradumi ir mainījušies – ziemas periodā izjutām, ka cukurs
tiek pirkts krietni mazāk. Nenoliedzami, savu lomu spēlē ievestie
produkti, kas ir lētāki par mūsu ražoto, un tāpēc pircēji
priekšroku dod tiem. Iespējams, tas ir viens no iemesliem, kāpēc
tik ilgi pašu ražotais cukurs vēl bija veikalu plauktos. Taču
jūlijā un augustā tas tika burtiski izķerts. Nu mūsu krājumi ir
pilnīgi izsmelti.»

Varētu domāt, ka līdzīgi ir arī ar Jelgavas
cukuru un teju, teju varētu sākt veikalu plauktos parādīties leišu
ražojums, taču izrādās, ka ne. «Danisco sugar» pārstāve Marika Vela
atklāj, ka iecere tirgū piedāvāt apvienoto preču zīmi atlikta uz
gadu. Jautāta, vai tas saistīts ar faktu, ka vismaz gadu šo
apvienotās preču zīmes cukuru uzņēmums nevarētu piegādāt saviem
lielākajiem klientiem – «Maxima» un «Rimi» lielveikaliem, kur jau
tiek tirgots cukurs ar šo tirdzniecības vietu zīmoliem -, viņa
norāda, ka iemesls ir pavisam cits. «Jā, Jelgavas cukura viena
kilograma iepakojumu rezerves tiešām tūlīt būs izsmeltas un šis
produkts būs pārdots, taču mēs no Jelgavas Cukurfabrikas
iegādājāmies arī lielu daudzumu Jelgavas cukura, kas sasvērts 50
kilogramu maisos. Tagad esam nolēmuši šo cukuru fasēt viena
kilograma paciņās un turpināt tirgot. Fasēšanu veiksim Lietuvā –
mūsu rūpnīcā. Protams, lai nemaldinātu pircējus, uz paciņas
drukāsim, ka tas ir Jelgavas cukurs, kas fasēts Lietuvā.»

No kurienes šis maisu cukurs pēkšņi uzradies, cik kopumā tas ir
un kāpēc jau sākotnēji netika prognozēts, ka to varētu tirgot 1
kilograma iepakojumos, M.Vela atbildēt nevar. Viņa vien paziņo, ka
tagad aplēses liecinot, ka šādā veidā safasēts Jelgavas cukurs
varētu pietikt vēl desmit mēnešiem. «Tieši tāpēc, ka mums ir šis
maisu cukurs, mēs uz gadu atteicāmies no apvienotās preču zīmes,
lai nemulsinātu pircējus,» piebilst M.Vela.