Tuvojoties Lieldienām un garajām brīvdienām, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina patērētājus būt modriem un rūpīgi sekot iegādāto produktu derīguma termiņiem, uzglabāšanas temperatūrai un produktu marķējumam.
PVD aicina iegādāties pārtiku tikai drošās tirdzniecības vietās, bet nevis no tirgoņiem, kuri tirgū no ratiņiem nereti pārdod vecus pārtikas produktus.
Tāpat speciālisti aicina pievērst uzmanību pārtikas produktu tirdzniecības apstākļiem. Pārtikas produkti veikalā nedrīkst atrasties uz grīdas. Nefasētiem produktiem jāatrodas slēgtos traukos. Veselībai drošāki būs termiski apstrādāti produkti.
PVD uzsver, ka obligāti jāaplūko pārtikas produkta marķējums, lai noskaidrotu, kāds ir produkta derīguma termiņš, uzglabāšanas temperatūra un apstākļi. Augsta riska pārtiku – gaļu un gaļas produktus, zivis un zivju produktus, pienu un piena produktus, salātus un saldos ēdienus – jāuzglabā tikai un vienīgi aukstumā, tas ir, temperatūrā, kādu ražotājs norādījis uz preces iepakojuma. Visbiežāk tā ir plus divi līdz plus seši grādi pēc Celsija skalas.
PVD norāda, ka agrāk uz olas tika norādīts tās derīguma termiņš. Tagad tas norādīts uz olu iepakojuma. Tādēļ, ja nopirktās olas tiek izņemtas no iepakojuma, to lietotājam būtu jāsaglabā iepakojums vai citādā veidā jāseko olu derīguma termiņam, ja olas netiek izlietotas uzreiz.
Uz olas jābūt norādītam olu ražošanas uzņēmuma – dējējvistu novietnes – reģistrācijas numuram, kas sastāv no skaitļa, kas apzīmē dējējvistu turēšanas veidu, dalībvalsts koda, piemēram, Latvijai tas ir “LV”. Tāpat uz olas jābūt norādītam PVD piešķirtajam vienreizējam identifikācijas numuram, kā arī papildu zīmēm, kas identificē viena ganāmpulka atsevišķas mītnes.
Pēc iepirkšanās PVD iesaka saglabāt pirkuma čeku. Par konstatētajiem pārkāpumiem, minot precīzu informāciju, pircēji var zvanīt uz PVD diennakts uzticības tālruni-automātisko atbildētāju 67027402.
www.LETA.lv