0.9 °C, 6.8 m/s, 96.2 %

Ekonomika

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsEkonomika«Izvēlētos nozari ar mazāku birokrātiju»
«Izvēlētos nozari ar mazāku birokrātiju»
24/07/2008

Ar pašreizējām zināšanām Aiva Vičaka no SIA «Artende» savai uzņēmējdarbībai noteikti izvēlētos jebkuru citu nozari, kas nav saistīta ar pārtiku. To jaunā uzņēmēja atzīst pēc grūtībām, kas saistītas ar šokolādes apdrukas darbnīcas atvēršanu. Lai gan pagājuši vairāki mēneši, joprojām nav zināms, kad darbība varētu sākties.

Anna Afanasjeva

Ar pašreizējām zināšanām Aiva Vičaka no SIA «Artende» savai
uzņēmējdarbībai noteikti izvēlētos jebkuru citu nozari, kas nav
saistīta ar pārtiku. To jaunā uzņēmēja atzīst pēc grūtībām, kas
saistītas ar šokolādes apdrukas darbnīcas atvēršanu. Lai gan
pagājuši vairāki mēneši, joprojām nav zināms, kad darbība varētu
sākties.

Tā kā ALTUM programma piedāvāja tieši to, ko Aiva, būdama Latvijas
Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes
ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības programmas absolvente, kas
pēdējos gados strādājusi par projektu vadītāju būvniecības nozarē
un risinājusi lielākoties juridiskus jautājumus, gribēja
padziļināti apgūt, šaubu nav bijis. Jelgavā vairs nebija brīvu
vietu, tādēļ viņa brauca uz Rīgu. Apmācību laiku viņa sauc par
tiešām lietderīgi pavadītu – nodarbību līmenis bija profesionāls,
savukārt praktiskās nodarbības deva vērtīgas zināšanas komandas
atlasē, pienākumu un prioritāšu sadalē un citos jautājumos.
Arī uzņemšana bija pietiekami nopietna – bija jāizstrādā un
jāaizstāv sava potenciālā projekta skice, vērtētāji pārliecinājās
par pretendentu zināšanām, piemēram, uzņēmējdarbības jomā. Mācību
gaitā sākotnējo skici pakāpeniski izstrādāja kā projektu līdzekļu
piesaistīšanai – sagatavoja gan prezentēšanai, gan iesniegšanai
bankā.
Iesaistoties programmā, Aiva iesniegusi artēzisko aku projekta
skici. Taču šī iecere kopā ar domubiedriem īstenota, negaidot
atbalsta finansējumu. Tāpēc meklēta cita dzīvotspējīga ideja.
Šokolādes apdruka, izmantojot dažādus kanālus, ieskaitot pat
starptautisko franšīzes asociāciju, atrasta netīšām. Tās
īstenošanai saņemts 50 000 latu kredīts.
Paralēli ALTUM programmai uzņēmums pieteicies arī biznesa
inkubatorā, kur kā jaunais uzņēmums ar atvieglotiem nosacījumiem
izmanto biroja telpas, konsultāciju un citas iespējas. Sākumā šeit
bija plānots veidot arī darbnīcu. Bet izrādījies, ka Peldu ielas
ēka neatbilst Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) prasībām
pārtikas nozares uzņēmumiem. Meklētas citas telpas.
Šokolādes darbnīca izveidota Pulkveža O.Kalpaka ielā. Tajā šokolādi
kausēs un pildīs dažādās veidnēs. Pēc tam iegūtos šokolādes
izstrādājumus apdrukās ar pārtikas krāsām. Klientiem piedāvās
visdažādākās šokolādes glezniņas, medaljonus, vizītkartes un
tamlīdzīgu produkciju. Sākumā bija plānots, ka saldais process šeit
varēs sākties jau maijā. Ikdiena izrādījās skarbāka. Tā kā no maija
pārtikas aprites uzņēmumiem stājušās spēkā jaunas PVD un
Sabiedrības veselības aģentūras prasības, darbnīcas atvēršana
būtiski aizkavējusies. «Risinām ne vien tiešās uzņēmējdarbības
jautājumus, bet meklējam speciālistus, kas palīdzētu atšķetināt
valsts mēroga birokrātijas diktētos noteikumus. Birokrātija
novedusi tiktāl, ka joprojām nevaram uzsākt ražošanu,» stāsta
Aiva.
Kopā ar domubiedriem viņa atzīst, ka ar pašreizējām zināšanām un
sparu, kāds pārņēmis projekta sākumā, noteikti izvēlētos jebkuru
citu nozari, kas nav saistīta ar pārtiku. ALTUM process, salīdzinot
ar uzņēmību, kas nepieciešama ražošanas uzsākšanai, tāds sīkums
vien bijis.
Uz jautājumu, kāpēc sava uzņēmējdarbība sākta laikā, kad ekonomika
bremzējas, kas nav tas pateicīgākais attīstībai, Aiva norāda uz
partnera Māra Millera teicienu. Proti, tieši krīzes situācijā
izsijājas, kurš uzņēmums būs dzīvotspējīgs un kurš – ne.