26.8 °C, 0.8 m/s, 56 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāInteresanti fakti par olu krāsošanas vēsturi un metodēm
Interesanti fakti par olu krāsošanas vēsturi un metodēm
19/04/2019

Viena no senākajām un tomēr vēl dzīvajām Lieldienu tradīcijām ir olu krāsošana, dāvināšana un ēšana – tā nav tikai latviešu vai baltu tradīcija, bet ir bijusi jau senajās kultūrās un civilizācijās. Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs piedāvā nelielu ieskatu olu krāsošanas vēsturē un metodēs.

Indijas mītos dievs Brahma tūkstošus gadu guļ
kosmiskajā olā, lai atmodies radītu Visumu. Ēģiptē ola simbolizēja
dzīvības sākumu un nemirstību. Grieķiem tas bija dieva Dionīsa
atdzimšanas simbols. Ola kā Pasaules un Saules sākotnes simbols,
dzīvības, atdzimšanas un auglības zīme, ziedojums dieviem, veiksmes
un bagātības novēlējums – tāda ir olas tik vienkāršā un dziļā
nozīme. Arī kristietībā ola ir Kristus augšāmcelšanās un cilvēka
garīgās atdzimšanas simbols.

Jau senajā Ēģiptē olas tika krāsotas un pat
apzeltītas – citur senajā pasaulē tās tika darinātas no māla, koka,
akmens un marmora, dažādi krāsotas un izgreznotas. Par īpašu tika
uzskatīta sarkanā – dzīvības, asins krāsa.

Latvijā olu krāsošana gan ir visai jauna
parādība – tautasdziesmās ir minētas baltas, sudraba un zelta
oliņas, taču tieši krāsošana ir pieminēta tikai dažās 19. gadsimta
dziesmās. Tas gan nav traucējis šai tradīcijai attīstīties un kļūt
vai par pašu galveno pasākumu, gatavojoties Lieldienām. Katrā ziņā
dabiskie olu krāsošanas paņēmieni tagad ir ne tikai tie, kas no
vecmāmiņām noskatīti, bet gluži moderni.

Visbiežāk lietotā metode –  novārīt olas
sīpolu mizās. Rezultāts — sarkanbrūnas olas. Savukārt tumši sarkanu
toni var iegūt, olas krāsojot aveņu zaros. Zilas olas var iegūt,
krāsojot tās sarkanajās bietītēs vai mellenēs – var izmantot gan
melleņu ievārījumu vai kompotu, gan saldētas mellenes. Bet teju
melnas olas iznāk spēcīgā sīpolu mizu un melleņu novārījumā.

Violetu krāsu olas iegūst aroniju sulā – olām
klāt var pietīt veselas aronijas. Zilas, pelēkzilas un lillīgas
olas var iegūt kā krāsvielu izmantojot saldētas mellenes vai upenes
vai šo ogu ievārījums. Gaiši zilas oliņas iznāk no violetas krāsas
ziedu, piemēram, lavandas, novārījuma, kam pievienotas divas
tējkarotes citronu sulas. Savukārt sarkano biešu sula, kas sajaukta
un uzvārīta kopā ar divām ēdamkarotēm etiķa, kalpo par ideālu
krāsvielu aveņsarkanām olām – šajā šķidrumā olas jāatstāj uz pāris
stundām. Tāpat rozā toni dod dzērvenes, avenes, arī sarkanie
sīpoli.

Dzeltenīgi rudas olas var iegūt, pievienojot
ūdenim kariju. Dzelteno toni olas iegūst, vārot stiprā kumelīšu
novārījumā, bet izteikti dzeltenu krāsu var iegūt, tikko vārītas
olas vairākas stundas turot kurkumas novārījumā. Savukārt oranžīgu
zeltainumu dod asinszāles lakstu uzlējums. Ja olas vāra bērzu
lapās, pirts slotās vai siena gružos, tās top zaļā krāsā. Zaļas,
pelēkzaļas un zilizaļas olas jāpeldina spinātu lapu, piparmētru,
bērzu lapu, rudzu zelmeņa novārījumā.

Apkopojuma autore – Jelgavas muzeja galvenā
speciāliste Silva Poča

Foto: Jelgavas muzejs