Janvāra beigās valstī norisinājās nacionālā jauno profesionāļu meistarības konkursa «Skills Latvia 2018» pusfināls pavāra un viesmīļa profesijā. Sešu labāko starpā iekļuvuši arī divi Jelgavas Amatu vidusskolas (JAV) audzēkņi, kuri no 24. līdz 27. aprīlim profesionālās iemaņas pārbaudīs konkursa finālā.
«Būt pamanītiem un novērtētiem starp vairāk nekā 10 Latvijas izglītības iestādēm nav viegli,» stāsta Jelgavas Amatu vidusskolas direktore Edīte Bišere, uzsverot, ka pērn JAV audzēkne no šūšanas programmas veiksmīgi startējusi un pierādījusi spēkus valsts mēroga konkursā, vēlāk startējot arī pasaules mēroga konkursā «World Skills», un arī šogad skolas kolektīvs tēmē uz līderpozīcijām Latvijas mēroga konkursa finālā.
Šogad pavāra profesijā meistarības konkursā startēja JAV pavāru specialitātes 3. kursa audzēknis Ernests Rovans Bolmanis. Sešu stundu laikā kopā ar dalībniekiem no vēl 17 Latvijas izglītības iestādēm jaunietim bija jāpagatavo četras porcijas auksto uzkodu, izmantojot reņģes, četras porcijas pamatēdiena no divos siltumapstrādes veidos pagatavotas vistas krūtiņas, kā arī deserts, kur izmantots saldais krējums un nezināmais produkts, kas bija šokolāde. «Šādos konkursos ļoti svarīgi strādāt ātri un parādīt daudzpusīgas prasmes,» spriež JAV ēdināšanas pakalpojuma specialitātes skolotāja Ligita Ziemele, uzsverot, ka skolas audzēknis konkursā izcēlies ar virtuves tehnoloģiju prasmīgu izmantošanu, ēdienu pagatavošanā pielietojot vakuumatoru, slaiseri, fritīru, karamelozatoru, sifonu un daudzus citus. Piemēram, pamatēdienā topošais pavārs prezentēja lēni gatavotu vistas krūtiņu kļavu sīrupā, ar spinātiem pildītu vistas gaļas kroketi mandelēs, kāpostu sulā marinētu Savojas kāpostu, ceptu seleriju un melnā ķiploka biezeni, cukīni ravioli ar sēnēm un paša gatavotu Demi glass mērci. «Ņemot vērā, ka Ernestam ir 17 gadi un citi jaunieši bija pāris gadus vecāki, ar lielāku pieredzi, viņš lieliski tika galā,» secina skolotāja, uzsverot, ka liela nozīme ir gan puiša centībai skolas nodarbībās, gan prakses vietai galvaspilsētas restorānā. L.Ziemele norāda, ka tiklīdz būs saņemts fināla konkursa uzdevumu apraksts, sāksies intensīva gatavošanās. «Trenēsim gan darba tempu, gan stresa noturību, izejmateriālu uzdevumos saņemot dažādus produktus,» skaidro L.Ziemele, uzsverot, ka lielākais drauds ir nevis nezināšana, bet stress un apjukums jaunā vidē.
Trenēt stresa noturību gaidāmajam konkursam plāno arī JAV audzēkne no «Jauniešu garantijas» programmas Jekaterina Kaupuža. Jauniete konkursa pusfinālā viesmīļu profesijā startēja ar dalībniekiem no vēl 10 izglītības iestādēm. Konkursa gaitā tika vērtētas viņas prasmes, strādājot kā bārmenei, kā arī galda klāšanā un viesu apkalpošanā. Sešas stundas jauniete gatavoja kokteiļus un kafiju, veidoja augļu plates, atpazina vīnus, servēja galdu, flambēja jeb karamelizēja augļus un patstāvīgi uzlika ēdienu pēc angļu metodes. «Mūsu audzēkne rādīja labu sniegumu,» rezumē JAV pavāru specialitātes skolotāja Aina Tāluma, uzsverot, ka līdz konkursa fināla kārtai būs jāatkārto vīna pasniegšana, flambēšana, kā arī jātrenē stresa noturība. A.Tāluma papildina, ka augstas klases viesmīļiem jābūt ne tikai zinošiem, bet arī komunikabliem, lai prasmīgi risinātu dažādas nestandarta situācijas, piemēram, kad virtuvē kavējas ēdiena pagatavošana.
Jāpiebilst, ka konkursā «Skills Latvia 2018» startējuši arī Jelgavas tehnikuma un JAV audzēkņi tādās kategorijās kā datortīklu administrēšana, web lapu dizains un izstrāde, flīzēšana, krāsošana un dekoratīvā apdare, galdniecības darbi, mēbeļu izgatavošana, koka dizains un izstrādājumi, inženierkomunikācijas, tērpu izgatavošana un frizieru darbi. Tā kā šajās kategorijās dalībai konkursam pieteikušies pārstāvji no mazāk nekā desmit Latvijas skolām, tas nozīmē, ka izglītības iestādes konkursa finālam kandidātus izvēlēsies patstāvīgi, pretendentus paziņojot līdz 24. februārim.
Foto: publicitātes