Šodien prezentēti īpaši ēdieni – «Hercoga bura» un «Šarlotes skūpsts». Turpmāk tieši šie būs mūsu pilsētas īpašie ēdieni, kas tā baudītājiem atgādinās par kādreiz varenās Kurzemes hercogistes galvaspilsētas vēsturi.
Sintija Čepanone
Abi jaunie ēdieni prezentēti nupat atklātajā Jelgavas Amatu vidusskolas Ēdienu laboratorijā. «Ir gandarījums, ka beidzot ir realizēta ideja, kura dos vēl vienu impulsu pilsētas izaugsmē, īpaši domājot par pavārmākslu un pārtikas pārstādi. Šī ir vēl viena iespēja mūsu jauniešiem, un, es ceru, tā tiks maksimāli izmantota,» atklājot modernizētās telpas Amatu vidusskolā, norādīja Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš. Savukārt Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza, novērtējot paveikto un iespējas, kas līdz ar mācību aprīkojuma modernizāciju un infrastruktūras uzlabošanu Amatu vidusskolā paveras jauniešiem, atgādina: «Jelgavas izglītības sistēma ir sastāvdaļa Eiropas globālajai izglītības sistēmai, bet globālā izglītība ir attīstības izglītība.»
Jaunatklātajā Ēdienu laboratorijā arī prezentēti Jelgavas īpašie ēdieni – «Hercoga bura» un «Šarlotes skūpsts», un uz ēdiena pirmo «provi» tika aicināta pilsētas vadība, kā arī viesi no Itālijas un Francijas.
Abus Jelgavas ēdienus par īpašiem padara ne tikai to nosaukumi, bet arī speciāli izstrādātas receptes, ko radījušas Amatu vidusskolas pavāru specialitātes skolotājas Aina Tāluma un Ligita Ziemele kopā ar saviem audzēkņiem. «Radot «Hercoga buru», galvenā doma bija ar šo ēdienu atsaukt atmiņā Hercoga Jēkaba varenības laikus. Pamatā šis ēdiens ir Zemgalē audzētas cūkas šķiņķis, kas tiek pasniegts kopā ar ceptiem kartupeļiem, karamelizētiem sautētiem kāpostiem un dārzeņiem. Interesanti ir arī tas, ka ēdiens porcijās tiek dalīts gardēžu klātbūtnē, un tas rada kopības sajūtu,» stāsta A.Tāluma, gan piebilstot, ka īpašās receptes radīšanas process bijis ilgs un pārdomu pilns, lai atrastu tās garšas nianses, kas turpmāk raksturos šo Jelgavas īpašo ēdienu. Savukārt deserta «Šarlotes skūpsts» lielākais noslēpums ir dzintarogu sula un kāds īpašs mīlestības eliksīrs.
«Brīnišķīga recepte un brīnišķīgs pagatavošanas veids! Perfekts gaļas cepšanas ilgums – šis ēdiens tiešām ir ļoti labs,» «Hercoga buru» vērtē Sant Dimonas vidusskolas viesmīļu nozares direktors Žans Mišels Trio, norādot, ka šīs garšas viņam nav svešas, jo arī Francijā ir viens reģions, kurā dažādos veidos pagatavoti skābētie kāposti ir populāri. Jauno ēdienu atzinīgi vērtē arī citi Francijas un Itālijas delegāciju pārstāvji, kuri šodien piedalījās miltu un maizes izstrādājumu laboratorijas un degustācijas zāles atklāšanā Amatu vidusskolā.
«Es zinu, cik ļoti grūti ir atrast to īpašo ēdienu, kas kļūst par konkrētas vietas vizītkarti un simbolu. Piemēram, lai izstrādātu unikālās rožu kūkas recepti, kas raksturo Rundāles pili, mums bija nepieciešams vesels gads,» neslēpj Rundāles pils restorāna īpašniece Sanita Millere, uzteicot Amatu vidusskolas paveikto, lai radītu tikai Jelgavai vien raksturīgo pamatēdienu un desertu. Kā informē pašvaldības Sabiedrisko attiecību sektorā, lai Jelgavas īpašos ēdienus varētu nobaudīt gan pilsētnieki, gan viesi, 5. decembrī receptes radītāji pilsētas ēdināšanas uzņēmumu pārstāvjus aicina uz meistarklasi, lai padalītos ar «Hercoga buras» un «Šarlotes skūpsta» noslēpumiem. Ieinteresētie uzņēmumi meistarklasei aicināti pieteikties Jelgavas pilsētas pašvaldībā pa tālruni 63005558.
Foto: Ivars Veiliņš