4.3 °C, 3.6 m/s, 94.8 %

Ekonomika

Gaļas kombināts jūtas stabili
05/11/2008

Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada deviņiem mēnešiem Jelgavas Gaļas kombināta apgrozījums pieaudzis par 12 procentiem. Savukārt tas, vai šis gads devis peļņu vai nesis zaudējumus, būs zināms pēc gada bilances datu apkopošanas. «Ja valstī nesekos vēl kādi satricinājumi vai ačgārnības, krīzes laiku pārdzīvosim,» atzīst gaļas pārstrādes uzņēmumā.

Anna Afanasjeva

Salīdzinājumā ar iepriekšējā
gada deviņiem mēnešiem Jelgavas Gaļas kombināta apgrozījums
pieaudzis par 12 procentiem. Savukārt tas, vai šis gads devis peļņu
vai nesis zaudējumus, būs zināms pēc gada bilances datu
apkopošanas. «Ja valstī nesekos vēl kādi satricinājumi vai
ačgārnības, krīzes laiku pārdzīvosim,» atzīst gaļas pārstrādes
uzņēmumā.

 

Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas
SIA «Lursoft» dati liecina, ka pērn Gaļas kombināta zaudējumi bija
49 408 lati jeb trīs reizes mazāki kā iepriekšējā atskaites periodā
– 2006.gadā tie bija 148 901 lats. Savukārt vēl pirms tam zaudējumi
bija vēl lielāki. Tie saistīti ar 2004. gadā ekspluatācijā nodoto
jauno gaļas pārstrādes cehu. Tobrīd tas bija viens no modernākajiem
valstī. Cehs izbūvēts ar ES SAPARD programmas
līdzfinansējumu.

Gaļas kombināta neto apgrozījums pērn
sasniedza 8 097 851 latu, kas ir par pusotru miljonu latu vairāk kā
2 006.gadā. – 6 548 176 latus. Šā gada deviņos mēnešos uzņēmuma
apgrozījums salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn palielinājies
par 12 procentiem.

Gaļas pārstrādes uzņēmuma
komercdirektore Ilga Antuža atzīs, ka pašlaik valstī nevienam
ražotājam neiet viegli, tomēr Gaļas kombināts turas stabili. «Ja
vien valstī nenotiks vēl kādi satricinājumi vai ačgārnības,
noturēsimies un turpināsim attīstīties,» domā uzņēmuma
komercdirektore Ilga Antuža, atgādinot, ka Jelgavas uzņēmums
joprojām ir vienīgais gaļas pārstrādātājs, kas ieguvis ISO 2200
kvalitātes vadības sertifikātu.

Zināmu laiku arī gaļas pārstrādes
uzņēmumi specializējas uz noteiktām produkcijas grupām, jo pilnīgi
visus izstrādājumu veidus ražot vienā uzņēmumā nav racionālākais
veids. Jelgavas gaļas kombināts valstī labu laiku ieņem vadošās
pozīcijas auksti kūpinātas produkcijas ražošanā. Šajā grupā arī
lielveikalu tīklos produkcijai ir labs noiets. Piemēram, Jelgavā
ražotā auksti kūpinātā «Jubilejas» desa «Rimi» un «Maxima»
lielveikalos ir topa izstrādājumu vidū.

Līdztekus auksti kūpinātajai produkcijai
uzņēmums nopietni attīstījis arī vārīto desu ražošanu, savukārt
kūpinātās produkcijas apjomi mazinās. Vārīto izstrādājumu grupā
noieta pieaugums bijis vislielākais – šā gada deviņos mēnešos tas
palielinājies par 30 procentiem. Šo grupu uzņēmums attīstīt
izvēlējies, jo auksti kūpinātā produkcija pieder pie dārgā gala, ko
ne visi pircēji atļaujas iegādāties. Patērētāji iecienījuši
doktordesu «Ruks Belkozina» un bērnu cīsiņus «Ruksīša smeķītis».
Ražotājam traucē tas, ka lielveikali realizācijai galvenokārt
izvēlas auksti kūpinātos izstrādājumus, bet uz vārītajām desām
raugās piesardzīgi un ņem negribīgi, lai gan pārējā tirdzniecības
tīklā patērētāji šo produkciju ievērojuši un
novērtējuši.

I.Antuža uzsver, ka uzņēmuma bagātība ir
tā darbinieki. Pašlaik kombinātā strādā nedaudz pāri 200 cilvēkiem.
Komercdirektore teic, ka viņu vidū ir patiešām labi speciālisti.
«Šajos apstākļos, kad pieaug nestabilitāte, cilvēki novērtē
uzņēmumu, novērtē sociālās garantijas,» ievērojusi I.Antuža,
papildinot, ka Gaļas kombināts apkopojis datus arī par tiem
darbiniekiem, kas savulaik no darba uzņēmumā aizgājuši. Tas darīts,
lai vakanču gadījumā meklētu cilvēkus, kas savulaik jau izgājuši
praktiskās izglītošanās skolu uzņēmumā.

FOTO: Ivars Veiliņš