«Mana pārliecība – mācīties ir jādodas arī ārpus iestādes, jo dzīves praktiskās iemaņas var iegūt, tikai paši darbojoties. Tieši šādā veidā, ejot iepazīt konkrētu profesiju, kaut ko veidojot, padarām mācību procesu interesantāku, saistošāku un pietuvinām to reālajai dzīvei,» pārliecināta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes «Gaismiņa» vadītāja Agita Loca. Viņas vadītās iestādes sešgadnieki šodien, izzinot maizes ceļu no grauda līdz galdam, viesojās Jelgavas Amatu vidusskolā, lai kopā ar topošajiem konditoriem ceptu baltmaizi.
A.Loca stāsta, ka šonedēļ bērnudārzā ir maizes nedēļa – bērni izzina, kā rodas maize, sākot ar graudu sēšanu, labības pļaušanu, pārstrādi līdz gatavam maizes klaipam. «Bērniem ir svarīgi redzēt, kā maize top. Tieši tāpēc vērsāmies Jelgavas Amatu vidusskolā, kur skolo topošos maizniekus, konditorus, lai viņi bērniem parāda, kā top maize. Tas ir milzīgs ieguvums, bērniem pašiem darboties, izveidot savu kukulīti, to izcept un vēl paņemt uz mājām,» atzīst pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja.
Mīklas mīcīšanā, baltmaizes kukuļa izveidošanā un cepšanā iesaistījās 23 «Gaismiņas» bērni un trīs pedagogi. Uzrunātie bērni atzina, ka viņiem šī nodarbība ļoti patikusi, par lielāko ieguvumu saucot maizi, ko iegūs dāvanā uz mājām un varēs parādīt vecākiem. «Es mammai mājās palīdzu maizītes smērēt un kopā cepam auzu pārslu cepumus. Vispār man patīk palīdzēt gatavot, bet tomēr gribu kļūt par basketbolistu,» saka Rūdolfs, gan piebilstot, ka esot ar mieru kādu reizi uzcept auzu pārslu cepumus draugiem. Viņa grupasbiedre Paula gan ir apņēmības pilna, ka tad, kad izaugs liela, kļūs par konditori, jo viņai garšo kūkas un cepumi. «Gribu pati cept kūkas un tās pārdot,» saka Paula. Jēkabs gan spriež, ka viņš labāk izvēlēšoties pavāra profesiju, jo var dažādus ēdienus gatavot, nav tikai jācep kūkas vai maize.
Atzinīgi šo ideju, bērniem jau mazā vecumā ierādīt dažādus amatus un ļaut pašiem darboties, vērtē arī Amatu vidusskolas skolotāja Olga Smirnova-Žubule. «Šis ir vērtīgs pasākums, jo, manuprāt, jau no mazām dienām bērni ir jāpieradina pie darba, mūsu Latvijas vērtībām, tradīcijām, un maizes cepšana ir viena no tām. Esmu pilnīgi droša, ka šodien izceptā maizīte, ko bērni ņems uz mājām, ir ar pievienoto vērtību – viņi to cepuši paši un tagad zina, kā top maize,» atzīst O.Smirnova-Žubule.
Jelgavas Izglītības pārvaldes vadītājas vietniece Sarmīte Joma uzsver, ka šī ir lieliska iespēja, kā veicināt karjeras izglītību, audzināt bērnos vērtību izglītību – darbs kā vērtība, maize kā vērtība, kā arī iespēja mācīties darot. «Jau līdz šim vairāku bērnudārzu audzēkņi ir apmeklējuši dažādus uzņēmumus ārpus pilsētas, kur kaut ko gatavojuši, taču mums ir lielisks potenciāls arī tepat Jelgavā – Amatu vidusskola, kurā apgūst dažādas profesijas,» tā S.Joma, piebilstot, ka šim pasākumam ieguvums ir ne tikai tas, ka mazākie redz profesijas aizkulises, bet arī Amatu vidusskolas audzēkņi var iejusties pedagogu ādā un, kas zina, varbūt kāds pēcāk izvēlas kļūt par skolotāju.
Amatu vidusskolas direktore Edīte Bišere norāda, ka skola ir gatava sadarbībai, uzņemot bērndārzniekus un skolēnus meistarklasēs un ekskursijās ne tikai miltu un maizes konditorejas izstrādājumu specialitātē, bet arī pārējās profesijās, piemēram, frizieros, tērpu stila speciālistos, CNC darbagaldu iestatītājos un citās.
Foto: Ivars Veiliņš/«Jelgavas Vēstnesis»