4.5 °C, 3.9 m/s, 93.1 %

Izglītība

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsIzglītība«Gaismiņas» bērni cep maizi ar pievienoto vērtību
«Gaismiņas» bērni cep maizi ar pievienoto vērtību
01/10/2018

«Mana pārliecība – mācīties ir jādodas arī ārpus iestādes, jo dzīves praktiskās iemaņas var iegūt, tikai paši darbojoties. Tieši šādā veidā, ejot iepazīt konkrētu profesiju, kaut ko veidojot, padarām mācību procesu interesantāku, saistošāku un pietuvinām to reālajai dzīvei,» pārliecināta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes «Gaismiņa» vadītāja Agita Loca. Viņas vadītās iestādes sešgadnieki šodien, izzinot maizes ceļu no grauda līdz galdam, viesojās Jelgavas Amatu vidusskolā, lai kopā ar topošajiem konditoriem ceptu baltmaizi.

A.Loca stāsta, ka šonedēļ bērnudārzā ir maizes nedēļa – bērni
izzina, kā rodas maize, sākot ar graudu sēšanu, labības pļaušanu,
pārstrādi līdz gatavam maizes klaipam. «Bērniem ir svarīgi redzēt,
kā maize top. Tieši tāpēc vērsāmies Jelgavas Amatu vidusskolā, kur
skolo topošos maizniekus, konditorus, lai viņi bērniem parāda, kā
top maize. Tas ir milzīgs ieguvums, bērniem pašiem darboties,
izveidot savu kukulīti, to izcept un vēl paņemt uz mājām,» atzīst
pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja.

Mīklas mīcīšanā, baltmaizes kukuļa izveidošanā un cepšanā
iesaistījās 23 «Gaismiņas» bērni un trīs pedagogi. Uzrunātie bērni
atzina, ka viņiem šī nodarbība ļoti patikusi, par lielāko ieguvumu
saucot maizi, ko iegūs dāvanā uz mājām un varēs parādīt vecākiem.
«Es mammai mājās palīdzu maizītes smērēt un kopā cepam auzu pārslu
cepumus. Vispār man patīk palīdzēt gatavot, bet tomēr gribu kļūt
par basketbolistu,» saka Rūdolfs, gan piebilstot, ka esot ar mieru
kādu reizi uzcept auzu pārslu cepumus draugiem. Viņa grupasbiedre
Paula gan ir apņēmības pilna, ka tad, kad izaugs liela, kļūs par
konditori, jo viņai garšo kūkas un cepumi. «Gribu pati cept kūkas
un tās pārdot,» saka Paula. Jēkabs gan spriež, ka viņš labāk
izvēlēšoties pavāra profesiju, jo var dažādus ēdienus gatavot, nav
tikai jācep kūkas vai maize.

Atzinīgi šo ideju, bērniem jau mazā vecumā ierādīt dažādus
amatus un ļaut pašiem darboties, vērtē arī Amatu vidusskolas
skolotāja Olga Smirnova-Žubule. «Šis ir vērtīgs pasākums, jo,
manuprāt, jau no mazām dienām bērni ir jāpieradina pie darba, mūsu
Latvijas vērtībām, tradīcijām, un maizes cepšana ir viena no tām.
Esmu pilnīgi droša, ka šodien izceptā maizīte, ko bērni ņems uz
mājām, ir ar pievienoto vērtību – viņi to cepuši paši un tagad
zina, kā top maize,» atzīst O.Smirnova-Žubule.

Jelgavas Izglītības pārvaldes vadītājas vietniece Sarmīte Joma
uzsver, ka šī ir lieliska iespēja, kā veicināt karjeras izglītību,
audzināt bērnos vērtību izglītību – darbs kā vērtība, maize kā
vērtība, kā arī iespēja mācīties darot. «Jau līdz šim vairāku
bērnudārzu audzēkņi ir apmeklējuši dažādus uzņēmumus ārpus
pilsētas, kur kaut ko gatavojuši, taču mums ir lielisks potenciāls
arī tepat Jelgavā – Amatu vidusskola, kurā apgūst dažādas
profesijas,» tā S.Joma, piebilstot, ka šim pasākumam ieguvums ir ne
tikai tas, ka mazākie redz profesijas aizkulises, bet arī Amatu
vidusskolas audzēkņi var iejusties pedagogu ādā un, kas zina,
varbūt kāds pēcāk izvēlas kļūt par skolotāju.

Amatu vidusskolas direktore Edīte Bišere norāda, ka skola ir
gatava sadarbībai, uzņemot bērndārzniekus un skolēnus meistarklasēs
un ekskursijās ne tikai miltu un maizes konditorejas izstrādājumu
specialitātē, bet arī pārējās profesijās, piemēram, frizieros,
tērpu stila speciālistos, CNC darbagaldu iestatītājos un citās.

Foto: Ivars Veiliņš/«Jelgavas Vēstnesis»