27.4 °C, 1.6 m/s, 62.9 %

Kultūra

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsKultūraFranču mode ienāk Jelgavā ar šokolādes tērpiem
Franču mode ienāk Jelgavā ar šokolādes tērpiem
27/03/2013

Šodien Jelgavas pilī aizvadīti frankofono valstu – valstu, kurās runā franciski – svētki jeb Frankofonijas diena, kas veltīta franču modei un mūzikai. Skatītājiem bija iespēja izzināt gan šīs modes spilgtākās iezīmes, gan ieklausīties franču mūzikas skaņās, gan pirmo reizi mūsu pilsētā redzēt šokolādes tērpu defilē, kas Parīzes modes skatēs jau ir ierasta prakse. Četrus šokolādes tērpu izgatavošanā izmantoti 15 kilogrami šokolādes. To autori ir Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņi un pedagogi. «Šokolāde ir dzīvs materiāls, tāpat kā cilvēks. Ja ar to «sadraudzējas», iznāk brīnumu lietas,» atzīst Amatu skolas pasniedzēja Gunta Briede.

Ritma Gaidamoviča

Šodien Jelgavas pilī aizvadīti
frankofono valstu – valstu, kurās runā franciski – svētki jeb
Frankofonijas diena, kas veltīta franču modei un mūzikai.
Skatītājiem bija iespēja izzināt gan šīs modes spilgtākās iezīmes,
gan ieklausīties franču mūzikas skaņās, gan pirmo reizi mūsu
pilsētā redzēt šokolādes tērpu defilē, kas Parīzes modes skatēs jau
ir ierasta prakse. Četrus šokolādes tērpu izgatavošanā izmantoti 15
kilogrami šokolādes. To autori ir Jelgavas Amatu vidusskolas
audzēkņi un pedagogi. «Šokolāde ir dzīvs materiāls, tāpat kā
cilvēks. Ja ar to «sadraudzējas», iznāk brīnumu lietas,» atzīst
Amatu skolas pasniedzēja Gunta Briede.

Frankofonijas svētkus šobrīd svin 77
valstīs. No 2008. gada šajā franciski runājošo valstu sarakstā
iekļuvusi arī Latvija, kurā atzīmē šos svētkus. Šodien –
Starptautiskajā Teātra dienā – šis bija pēdējais Frankofonijas
dienu pasākums Latvijā.

Jelgavas domes priekšsēdētāja vietnieks
Aigars Rublis uzrunā atzina, ka franču kultūra jelgavniekiem nav
sveša. «Jau piecus gadus Jelgavai ir sadraudzība ar Francijas
pilsētu Ruelmalmezoni, ar ko kopīgi īstenoti gan projekti
profesionālajā izglītībā, gan kultūrā,» tā mēra vietnieks.
Jāpiebilst, ka šobrīd Jelgavas pilī arī apskatāma Amatu vidusskolas
audzēkņu foto izstāde, kurā parādīta jelgavnieku draudzība ar
Franciju, atspoguļojot viņu iespaidus šajā zemē.

Ikvienam skatītājam šodien bija iespēja
ieklausīties franču mūzikas skaņās, par ko rūpējās Jelgavas Mūzikas
vidusskolas un 6. vidusskolas skolēni un pedagogi, itālieša
Domenika Valenza stāstījumā dzirdēt par franču modes spilgtākajām
iezīmēm un tās vietu pasaules kultūrā.

Taču ar lielāko interesi tika gaidīts
Jelgavas Amatu vidusskolas šokolādes tērpu defilē. Iesākumā,
saglabājot intrigu, gan tika parādīti vairāki skolas topošo tērpa
stilu speciālistu darinātie vakartērpi un tikai tad sekoja četru
modeļu uznāciens, kuru tērpi papildināti ar dažādām šokolādes
detaļām. Kopumā šo tērpu izveidei iztērēti 15 kilogrami baltās un
melnās šokolādes, kas lieti īpašās formās – apaļas bumbas, rozītes,
apļi, ovāli. Tās piestiprinātas pie dažādiem tērpiem. Piemēram,
kāzu kleita bija papildināta ar baltām šokolādes
rozītēm.

Šokolādes tērpi ir Amatu skolas tērpu
stila speciālistu, konditoru un maizes un miltu konditorejas
izstrādājumu speciālistu kopdarbs, kas tapis trijās dienās. Kopā
darbā iesaistīti 35 audzēkņi. «Šokolādes tērpi – tas nav nekas
neparasts. Var teikt, ka tā ir neatņemama elitāru modes skašu
sastāvdaļa. Taču Jelgavā ko tādu uzdrīkstējāmies pirmo reizi –
šķiet, arī sanāca,» atzīst pasniedzējs no Francijas Bruno
Šaperons.

Viņš atklāj, ka grūtākais šokolādes
tērpu veidošanā ir pareizi izkausēt šokolādi un vēlāk to pievienot
tērpam, jo rokas karstas, šokolāde kūst… Lai šokolādes tērps labi
saglabātos, telpā jābūt no 16 līdz 20 grādiem, taču jāteic, ka
modelei mugurā tā nevar būt pārāk ilgi.

Taujāts par to, kur tērpos izmantotā
šokolāde nonāks pēc modes skates, B.Šaperons nosaka: «Tā
transformēsies.» Proti, šokolāde tiks izmantota tālāk konditorejā,
gatavojot šokolādes kēksu, trifeles, konfektes, dekorus
kūkām.

Foto: Ivars Veiliņš