Latvijas Zinātņu akadēmija nosaukusi Latvijas zinātnieku izcilākos sasniegumus, kas gūti 2014. gadā. To starpā novērtēta arī LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes mācībspēku pētījumu praktiskā pielietojamība, ar kā palīdzību radīts un pilnveidots ekoloģiskais biezenis bērniem «Rūdolfs».
www.jelgavasvestnesis.lv
Atbilstoši nolikumam Latvijas Zinātņu akadēmijas izsludinātajā ikgadējā konkursā «Desmit gada zinātniskie sasniegumi Latvijā» piedalījās vairāki desmiti zinātnisko institūciju un iesniedza 39 pieteikumus. No tiem LZA eksperti par labākajiem atzinuši divpadsmit sasniegumus, kas 2014. gadā veikti teorētiskajās zinātnēs un arī praktiskajos pielietojumos, informē Zinātņu akadēmija.
Starp praktisko pielietojumu zinātniskajiem sasniegumiem izcelts jelgavnieku darbs – izstrādātas tehnoloģijas augļu, ogu un dārzeņu biezeņiem zīdaiņu uzturam no bioloģiskās saimniecībās iegūtām izejvielām. Pētījuma izstrādē piedalījās Latvijas Valsts augļkopības institūts un LLU Pārtikas tehnoloģiju fakultāte, Dr.sc.ing. Solvita Kampuse, Dr.sc.ing. Anita Blija, LZA korespondētājlocekle Dalija Segliņa, M.sc.sal. Anita Olšteine
Kā informē Zinātņu akadēmijā, augļu un ogu biezeņu izstrāde pēc SIA «Lat Eko Food» pasūtījuma tika uzsākta 2011. gadā Latvijas Valsts augļkopības institūtā (LVAI), bet dārzeņu biezeņu – LLU 2012. gadā. Pētījumu gaitā ir zinātniski pamatots, ka bioloģiskie produkti mazina lieku bērna pakļaušanu toksisko vielu uzņemšanai ar pārtiku. Izvērtējot bioloģisko izejvielu priekšrocības, veikts pētījums, nosakot to piemērotību biezeņu gatavošanai zīdaiņiem, vienlaikus ne tikai saglabājot bioķīmisko un uzturvērtību, bet arī uzlabojot sensoros rādītājus.
Vienlaikus LLU un LVAI zinātnieki ir veikuši kompleksus pētījumus, pārbaudot Latvijā audzētu augļu, ogu un dārzeņu šķirnes, atlasot piemērotākās, izstrādājot receptūras un veicot produktu kvalitatīvo īpašību testēšanu optimālā uzglabāšanas laika noteikšanai. Kā jaunums biezeņos tiek izmantoti smiltsērkšķi un topinambūri, kas ir zinātniski pamatota veselīga un vērtīga izejviela. Produktu izstrādē piesaistīta arī Latvijas Pediatru-gastroenterologu asociācija, kas atzinīgi novērtējusi jaunos produktus un iesaka tos lietošanā. Jaunie produkti un pārstrādes tehnoloģijas ļauj nodrošināt bērniem kvalitatīvu, ekoloģiski tīru, ģeogrāfiskajai videi atbilstošu un veselībai drošu pārtiku ar augstu uzturvērtību.
SIA «Lat Eko Food» jaunos produktus ar preču zīmi «Rūdolfs» patērētājiem tirdzniecības tīklos sāka piedāvāt 2012. gadā, turklāt augļu, ogu biezeņi starptautiskā izstādē «Riga Food» ieguvuši godalgu «Zelta medaļa» par izcilu kvalitāti Zemkopības ministrijas nominācijā «Latvijas Gada Ekoprodukts 2012». Izstrādātie produkti ir ieguvuši starptautisko Bioloģiska produkta sertifikātu, kas norādīts uz iepakojuma, kā arī tiem ir piešķirta Latvijas Bioloģiskās Lauksaimniecības asociācijas preču zīme «Latvijas Ekoprodukts».
Pašlaik tirgū ir iespēja iegādāties 15 dažādu biezeņu veidus, kas izstrādāti sadarbībā ar zinātniekiem. Latvijas bioloģisko augļu un dārzeņu audzētājiem tādējādi tiek radīta iespēja realizēt savu ražu, veicinot jauna segmenta attīstību pārtikas rūpniecībā. SIA «Lat Eko Food» darbība no biznesa idejas līdz uzbūvētai ražotnei 2014. gadā četru gadu garumā ir izcils rezultāts uzņēmēju un zinātnieku veiksmīgai savstarpējai sadarbībai, kas tiek turpināta papildinot produkcijas klāstu ar jauniem produktu veidiem, uzver Zinātņu akadēmijas pārstāve Ilze Stengrevica.
Foto: «Lat Eko Food»
Saistītās ziņas
«Rūdolfa biezeņi» aizies no Jelgavas
Tagad bērnu biezeņi «Rūdolfs» arī no Latvijas dārzeņiem