15.8 °C, 2.1 m/s, 91.8 %

Jauniešiem

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsJauniešiemBērniem māca, kā mājās gatavot veselīgu ēdienu
Bērniem māca, kā mājās gatavot veselīgu ēdienu
12/08/2016

Šodien Bērnu un jauniešu centra «Junda» vasaras nometnē «Lediņi» viesojās uztura speciālistu komanda «Foodtastic», kas nometnes dalībniekiem pastāstīja veselīga uztura pamatprincipus un parādīja, kā pašiem mājās pagatavot veselīgas uzkodas. «Jau vairāku gadu garumā sadarbojamies ar Jelgavas sociālo lietu pārvaldi, kas organizē veselīgu dzīvesveidu veicināšanas aktivitātes nometnes dalībniekiem. Ir ļoti patīkami, ka bērni var gūt ne tikai teorētiskas zināšanas, bet apgūt to praktisku pielietošanu ikdienā,» stāsta nometnes vadītāja Liene Ušvile.

Uztura nodarbība sākās ar lekciju par to, kas ir veselīgs
dzīvesveids un kā pareizi sabalansēt savu uzturu. Nometnes
dalībnieki uzzināja, kā veidojas uztura piramīda, kas ir visu
iemīļotā kāruma «Nutella» sastāvā, cik daudz cukura ikdienā
ieteicams lietot un kādas ir svarīgākās uzturvielas. Bērni arī
izzināja, kā var vienkārši noteikt, kādas labās īpašības satur
dažādu krāsu augļi un dārzeņi. Piemēram, violetie augļi un dārzeņi
uzlabo sirds veselību, oranžie – skaistai ādai, sarkanie – stiprina
imunitāti, savukārt zaļie augļi un dārzeņi uzlabo redzi. Dienā
ieteicams apēst 400 – 450 gramus augļu un dārzeņu. Bērni tika
iepazīstināti ar produktu attiecību sabalansētā maltītē un
noskaidroja, kā bagātināt ūdens garšu, kas daudziem šķiet pliekana.
Pēc lekcijas noklausīšanās bērni tika aicināti atbildēt uz
jautājumiem, un, izvēloties dažādus produktus, ievietot tos uztura
piramīdā. Savukārt nodarbības nobeigumā nometnes dalībnieki
speciālistu pavadībā mācījās radīt veselīgas uzkodas, kas, pēc
bērnu vērtējuma, izrādījās arī garšīgas. «Mājās man nav šādu
produktu, taču man ļoti garšo ogas, un šodien taisītā
biezpienmaizīte ar ogām ir labs un veselīgs kārums. Noteikti,
aizejot mājās, pastāstīšu par to arī saviem mājiniekiem,» atklāj
nometnes dalībniece Alise.  «Mēs dodamies uz skolām un vasaras
nometnēm, stāstot bērniem par veselīgu uzturu un parādot, ka ēst
veselīgi nav nemaz tik sarežģīti – ikviens var pagatavot kādu no
uzkodām, kuras šodien taisījām. Pēc mūsu nodarbībām daudzi teikuši,
ka ēst veselīgi ir garšīgi,» ar prieku atzīst «Foodtastic» uztura
speciāliste Dagne Kantāne.

«Foodtastic» ir profesionāļu un domubiedru komanda, kuras mērķis
ir parādīt, ka ēdiens var būt veselīgs un garšīgs.

Foto: Austris Auziņš