Šogad Piena, maizes un medus svētki priecē ar vēl plašāku pasākumu programmu, nekā ierasts – papildu tradicionālajam svētku gadatirgum, kas Hercoga Jēkaba laukumā pulcē gardēžus un pavārmākslas meistarus, skvērā aiz kultūras nama pirmo reizi notika labsajūtas festivāls «Esi».
Svētku dalībnieki Hercoga Jēkaba laukumā tradicionāli varēja atklāt daudzveidīgās piena, maizes un medus produktu garšas, tiekoties ar pārtikas amatniekiem, piedaloties degustācijās, kā arī paši pagatavojot sev uzkodu no rudzu maizes. «Svētkus apmeklējam, kopš dzīvojam Jelgavā – priecē, ka šeit var satikt amatniekus no visas Latvijas. Šogad īpaši patika iespēja nogaršot konkursa «Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā» dalībnieku kūkas, kā arī pašiem pagatavot sviestmaizi radošajā darbnīcā,» atklāj jelgavniece Agnese, kas svētkus apmeklēja kopā ar dēliem Alenu un Henriku un meitu Helēnu. Iespēju pagatavot pašiem savu rudzu maizes sviestmaizi izmantoja arī Antra ar dēlu Markusu. «Esam rīdzinieki, un šajos svētkos piedalāmies pirmo reizi – šī bija spontāna ideja,» atklāj Antra. Arī Roberts un Karmena atklāj, ka svētkus apmeklējuši neplānoti, taču ir ļoti gandarīti. «Apmetāmies Jelgavas viesnīcā un redzējām, ka šodien pilsētā notiek liels pasākums, tādēļ atnācām paskatīties. Visvairāk priecē iespēja satikt pārtikas amatniekus, nobaudīt viņu produkciju, kas nav pieejama ikvienā lielveikalā,» stāsta Roberts, kurš jau desmit gadus dzīvo Lielbritānijā. Savukārt viņa draudzene Karmena no Spānijas īpaši uzteic Latvijas pārtikas produktu augsto kvalitāti.
Šogad pavārmākslas meistari un entuziasti Piena, maizes un medus svētku dalībniekus priecēja, piedaloties konkursā «Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā» un pagatavojot cienastu no Latvijā ražotiem produktiem. «Mani konkursam pieteica pasniedzēja, kas pati ir jelgavniece. Šo recepti atradu internetā, un man šķita interesanti, ka no pankūkām var pagatavot kūku,» stāsta Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma students Nils Deivids Vilcāns. Viņš kūku pagatavoja, izmantojot «Mocarellas» sieru, iebiezināto pienu, putukrējumu un pankūkas. «Šo kūku gatavoju pirmo reizi, tādēļ bija neliels satraukums, taču domāju, ka sanāca labi,» vērtē puisis, kurš cienastu gatavojis aptuveni četras stundas.
Tradicionāli svētku apmeklētāji noteica arī gardāko medu un rudzu maizi. Šogad par Latvijas atzītāko medu kļuvis zemnieku saimniecības «Dorītes» bitenieka Jāņa Sulutaura liepu medus, bet aiz tā ierindojas bitenieka Rimanta Gaidamoviča griķu medus un SIA «Meduspils» bitenieka Jāņa Vainovska pūpolu-pieneņu medus. Savukārt gardākās rudzu maizes godā šogad celta N.Bomja maizes ceptuves «Lielezers» «Senā rupjmaize», 2. vietā ierindojās «Hanzas Maiznīcas» «Kuršu rudzu formas maize» un trijnieku noslēdza «Lāču» ceptuves «Īstā rupjmaize».
Savukārt skvērā aiz kultūras nama norisinājās Labsajūtas festivāls «Esi», sniedzot iespēju uzzināt vairāk par veselīgu dzīvesveidu, piedaloties izzinošās lekcijās un praktiskās nodarbībās. «Zumbu izmēģinājām pirmo reizi, taču nodarbība mums ļoti patika – sajutām gan fizisku slodzi, gan arī guvām daudz pozitīvu emociju,» stāsta zumbas nodarbības dalībnieces Jolanta un Inga. Viņas atklāj, ka grūtākais esot bijis tikt līdzi visām kustībām, jo tās bijis jāmaina visai strauji. Savukārt jelgavnieces Solvita un Inese, kuras sadraudzējušās, apmeklējot pilsētas piedāvātās veselības veicināšanas aktivitātes, šodien piedalījās nodarbībā «Core&Streching». «Šī bija burvīga nodarbība. Mēs regulāri piedalāmies pilsētas nodrošinātajās sporta aktivitātēs, piemēram, skriešanas koptreniņos un citās – cenšamies izmēģināt pēc iespējas dažādākas nodarbības. Mums ir palaimējies, ka pilsētā ir šāda iespēja,» vērtē Solvita un Inese. Jelgavnieces priecājas par labo laiku, bet norāda, ka labprāt šajās aktivitātēs redzētu vairāk interesentu. Tāpat bērni, jaunieši un pieaugušie varēja apmeklēt antigravitātes jogas nodarbības svaigā gaisā. «Bija nedaudz sāpīgi, bet man tiešām patika šī nodarbība. Šī ir jau otrā reize, kad izmēģinu antigravitātes jogu, bet šoreiz man patika iespēja to darīt svaigā gaisā – šeit ir ļoti laba atmosfēra,» vērtē nodarbības dalībniece Līva. Bet spēka vingrinājumu cienītāji varēja apmeklēt TRX piekares sistēmas nodarbības, pārbaudot ne vien fizisko sagatavotību, bet arī izturību. «TRX nodarbības apmeklēju aptuveni trīs mēnešus, un jūtu, kā nostiprinās viss ķermenis. Pozitīvi vērtēju iespēju to izmēģināt arī šodien – šis ir foršs pasākums un iemesls nesēdēt mājās,» tā jelgavniece Elza. Tāpat interesenti varēja arī piedalīties diskusijās un lekcijās par veselīgu uzturu, veikt asinsspiediena un holesterīna līmeņa mērījumus un izmēģināt daudz ko citu.
Jāpiebilst, ka jau pulksten 16 Lielupē sāksies svētku atraktīvākā daļa – Piena paku laivu regate.
Foto: Austris Auziņš