Par LLU zinātnieču izstrādātajiem produktiem no Latvijā audzētiem pelēkajiem zirņiem, cūku pupām un lauka pupām, ko Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) novērtējusi kā vienu no 12 nozīmīgākajiem Latvijas zinātnes sasniegumiem aizvadītajā gadā, interesi izrādījuši ārzemju uzņēmēji.
«Mēs izstrādājām veselīgas, olbaltumvielām un šķiedrvielām bagātus produktus, kas ražoti no Latvijas pelēkajiem zirņiem, cūku, kā arī lauka pupām – pākšaugu pastētes, kas apstrādātas, izmantojot augstspiediena tehnoloģiju, un ekstrudētas pākšaugu uzkodas un pākšaugu batoniņus,» stāsta LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) profesore Sandra Muižniece-Brasava, norādot, ka LZA novērtēto produktu izstrāde aizsākās 2014. gadā, iesaistoties vērienīgā ES projektā «Eurolegume». Viens no tā mērķiem bija inovatīvu pārtikas produktu ražošana. Profesore stāsta, ka vērienīgu zinātnisko darbību no selekcijas līdz pat gatavam produktam ļāvušas izstrādāt nepieciešamās mūsdienīgās tehnoloģijas, kas pieejamas LLU PTF pilotražotnēs Rīgas ielā 22. «Bieži vien cilvēki uzskata, ka veselīgais ir negaršīgs, tostarp, zirņi un pupas. Mēs pierādījām pretējo – šiem produktiem piešķīrām neparastas garšas, piemēram, šokolādes vai sīpolu, turklāt bez E vielām, un cilvēki atzinīgi novērtēja gardās un veselīgās uzkodas,» stāsta S.Muižniece-Brasava, papildinot, ka gadu gaitā produktus garšojuši un vērtējuši dažādu starptautisko izstāžu apmeklētāji, tostarp gan Latvijā, piemēram, ikgadējās izstādēs «Riga food», un «Tech industry», gan arī dažādās izstādēs ārzemēs. Jāpiebilst, ka produktu izstrādē iesaistījās vairākas LLU PTF profesores – S.Muižniece-Brasava, Ruta Galoburda, Daina Kārkliņa –, kā arī jaunās zinātnieces Asnate Ķirse, Liene Strauta un Evija Puiškina. Būtiski, ka A.Ķirse un L.Strauta aizvadītajā gadā par šiem produktiem aizstāvēja savus promocijas darbus.
«Vadot lekcijas LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē, kā arī darbojoties LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļā, vienmēr vēršu uzmanību uz to, ka izstrādāt produktus ir būtiski, bet svarīgi, lai produkts nepaliktu laboratorijas telpās, tiktu ražots un nokļūtu līdz patērētājam,» tā S.Muižniece-Brasava, akcentējot, ka pamatmērķis ir ne tikai izstrāde, bet arī sadarbība ar komercsabiedrībām un pētniecības rezultātu komercializācija. «Šis projekts nav izņēmums,» teic S.Muižniece-Brasava, papildinot, ka, produktu ceļš no izstrādnes līdz ražošanai ir gana komplicēts – sākotnēji jānoformē nepieciešamā dokumentācija, tostarp, produkta licence, jāatrod sadarbības partneri vai investori un tikai pēc tam iespējams runāt par ražotni, ražošanas apjomiem un produkta pieejamību tirgū. «Šobrīd par minētajiem produktiem interesi izrādījuši gan vietējie, gan ārzemju investori,» tā profesore, skaidrojot, ka šā brīža vīzija ir ražot šos produktus Latvijā gan vietējam tirgum, gan eksportam.
Jāpiebilst, ka izstrādātie produkti – pākšaugu pastēte, un ekstrudētās pākšaugu uzkodas un pākšaugu batoniņi – ir LLU intelektuālais īpašums, tādēļ investori tiek piesaistīti iepirkuma kārtībā.
Foto: no LLU arhīva