22.1 °C, 1.6 m/s, 68.9 %

Izglītība

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsIzglītībaAmatu vidusskolas audzēkņi saņem Eiropasi
Amatu vidusskolas audzēkņi saņem Eiropasi
08/05/2009

«Bruno Šaperons mūsu audzēkņus salīdzināja ar krējuma kārtiņu, kas nostājas virs īsta lauku piena. Viņš arī teica, ka tādi jaunieši, kādi ir mūsējie, vajadzīgi arī Francijai. Manuprāt, tas izsaka visu,» gandarīta par Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņiem, kas mēnesi pavadīja praksē Francijā, ir skolas direktore Edīte Bišere.

Sintija Čepanone

«Bruno
Šaperons mūsu audzēkņus salīdzināja ar krējuma kārtiņu, kas
nostājas virs īsta lauku piena. Viņš arī teica, ka tādi jaunieši,
kādi ir mūsējie, vajadzīgi arī Francijai. Manuprāt, tas izsaka
visu,» gandarīta par Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņiem, kas
mēnesi pavadīja praksē Francijā, ir skolas direktore Edīte
Bišere.

Vakar no Jelgavas sadraudzības pilsētas
Francijā Ruelmalmezones atgriezās četri topošie pavāri, viens
topošais konditors un trīs maizes un miltu konditorijas
izstrādājumu specialitātes audzēkņi, kuri veselu mēnesi tur
pavadīja praksē. Savukārt šodien viņiem svinīgi tika pasniegts ne
tikai sertifikāts par Bruno Šaperona vadībā apgūto programmu un
starptautisko praksi, bet arī Eiropases mobilitātes apliecību, kas
nu šiem jauniešiem paver daudz plašākas darba iespējas visā Eiropā.
Šādu dokumentu saņēma arī seši Amatu vidusskolas pasniedzēji.

«Ideāli!» tā par Francijā piedzīvoto
saka 2. kursa pavāru specialitātes audzēknis Andrejs Markovs,
piebilstot, ka tur viss – kā cilvēki, tā kultūra un apkārtne –
krietni atšķiras no Latvijā ierastā. Viņš Rulemalmezonā praksē
strādāja uzņēmumā «Sogeres». «Tas ir milzīgs ēdināšanas uzņēmums,
kas gatavo ēdienu skolām, slimnīcām, pansionātiem. Es tur palīdzēju
virtuvē, un iegūtā pieredze neapšaubāmi ir neatsverams ieguvums,»
iespaidos dalās Andrejs. Taujāts, vai savu nākotni plāno saistīt ar
darbu ārpus Latvijas, vēl jo vairāk tādēļ, ka nu rokās ir arī
Eiropase, viņš atbild: «Es par to sāku domāt. Iespējams, apgūšu
franču valodu un došos uz Franciju, jo nemaz nav iespējams
salīdzināt tās iespējas pavārmākslā, ko sniedz Francija! Tiesa gan
– pēc tam es tomēr gribētu atgriezties
Latvijā.»   

Uzrunājot Amatu vidusskolas audzēkņus,
kā Jelgavas pilsētas mērs Andris Rāviņš, tā franču uzņēmējs
B.Šaperons uzteica sadarbību, kas izveidojusies ne tikai starp
valstīm un pilsētām, bet arī starp skolām. Proti, 8. aprīlī,
A.Rāviņa vizītes laikā Francijā, tika parakstīts protokols par
Amatu vidusskolas sadarbību ar līdzīgu skolu Ruelmalmezonā. «Es
ticu, ka Jelgava kļūs par Baltijas valstu gastronomijas
galvaspilsētu,» tā B.Šaperons. Savukārt A.Rāviņš akcentēja, ka tas
iespējams, ja arī turpmāk būs laba apmācību bāze. «Mums arī turpmāk
jāstrādā, lai Jelgava spētu izaudzināt augsti kvalificētus
speciālistus,» viņš teic.

Jāpiebilst, ka iespēja kā jauniešiem, tā
pasniedzējiem apgūt franču virtuves nianses, pavērās Leonard oda
Vinči mobilitātes projekta «Jelgavas Amatu vidusskolas pavāru un
konditoru audzēkņu prakse Francijā» laikā.

Foto: Ivars Veiliņš