1.4 °C, 2.6 m/s, 90.1 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāAicina iepazīt Jelgavas ēdienus, piedaloties tūrisma akcijā «Garšas tūre Jelgavā!»
Aicina iepazīt Jelgavas ēdienus, piedaloties tūrisma akcijā «Garšas tūre Jelgavā!»
10/08/2013

Jelgavas reģionālais Tūrisma centrs (JRTC) sadarbībā ar pilsētas uzņēmējiem 20. augustā dos startu jaunai akcijai – «Garšas tūre Jelgavā!». Tās laikā no 20. augusta līdz 1. oktobrim ikvienam tiek piedāvāta iespēja pēc izstrādāta maršruta iepazīt Jelgavu, kā arī trīs ēdināšanas iestādēs nobaudīt mūsu pilsētas īpašos ēdienus, par to krājot zīmodziņus. Dalībnieki, kuri būs nobaudījuši Jelgavas pamatēdienu «Hercoga bura», desertu «Šarlotes skūpsts» un dzērienu «Jelgavas bellini», saņems unikālu pašmāju ražotāja «Latvijas keramika» veidotu dāvanu – fondī trauku ar pilsētas un akcijas simboliku.

Ritma Gaidamoviča

Jelgavas reģionālais Tūrisma
centrs (JRTC) sadarbībā ar pilsētas uzņēmējiem 20. augustā dos
startu jaunai akcijai – «Garšas tūre Jelgavā!». Tās laikā no 20.
augusta līdz 1. oktobrim ikvienam tiek piedāvāta iespēja pēc
izstrādāta maršruta iepazīt Jelgavu, kā arī trīs ēdināšanas
iestādēs nobaudīt mūsu pilsētas īpašos ēdienus, par to krājot
zīmodziņus. Dalībnieki, kuri būs nobaudījuši Jelgavas pamatēdienu
«Hercoga bura», desertu «Šarlotes skūpsts» un dzērienu «Jelgavas
bellini», saņems unikālu pašmāju ražotāja «Latvijas keramika»
veidotu dāvanu – fondī trauku ar pilsētas un akcijas
simboliku.

Speciāli šai akcijai JRTC ir izveidojis
jaunu tūrisma maršrutu, kurā iekļauti 12 interesantākie apskates
objekti mūsu pilsētā un trīs ēdināšanas uzņēmumi – ģimenes
restorāns «Hercogs», bistro «Silva» un krodziņš «Istaba» –, kuros
klientiem tiek piedāvāti Jelgavas īpašie ēdieni. Lai piedalītos
akcijā un savā īpašumā iegūtu fondī trauku ar Jelgavas pilsētas un
akcijas simboliku, «Hercogā» jānobauda Jelgavas pamatēdiens
«Hercoga bura», «Silvā» – deserts «Šarlotes skūpsts», bet «Istabā»
– dzēriens «Jelgavas bellini». Katrā vietā ēdināšanas uzņēmuma
personāls bukletā, ko varēs saņemt Svētās Trīsvienības baznīcas
tornī vai ēdināšanas uzņēmumā, iespiedīs zīmogu, kas apliecinās, ka
konkrētais ēdiens ir nobaudīts. Akcijas noteikumi paredz: ja vienā
uzņēmumā ir vēlme nobaudīt visus pilsētas ēdienus, zīmogs tiks
iespiests tikai par to ēdienu vai dzērienu, kas akcijas laikā
jāiegādājas konkrētā uzņēmumā. Tas nozīmē: ja vēlies sakrāt visus
trīs zīmogus un iegūt balvu, obligāti jāapmeklē visi trīs minētie
uzņēmumi nedēļas jeb septiņu dienu laikā, kas tiks atzīmēts
bukletā.

Akcija paredzēta līdz 1. oktobrim, un
ikviens tās dalībnieks, kurš nedēļas laikā būs sakrājis visus trīs
zīmogus, dāvanu varēs saņemt turpat ēdināšanas iestādē, kur
iespiests pēdējais zīmogs.

JRTC vadītāja Anda Iljina skaidro, ka
tūrisma maršrutā ir iekļauti ne tikai ēdināšanas uzņēmumi, bet arī
tūrisma objekti, lai kā tūristiem, tā arī pašiem jelgavniekam dotu
iespēju iepazīt savu pilsētu labāk, uzzināt, iespējams, ko jaunu.
«Šajā maršrutā, apskatot pilsētas jaunos un kultūrvēsturiskos
objektus, piedāvājam pa ceļam pamielot arī savas garšas kārpiņas,
nobaudot Jelgavas īpašos ēdienus un dzērienu. Tādējādi varam
popularizēt gan pilsētas bagāto vēsturi, gan šodienas izaugsmi, gan
pilsētas garšas nianses,» tā A.Iljina.

A.Iljina stāsta, ka ideja par tūrisma
maršrutu ar gastronomisku ievirzi bijusi jau sen.

«Esam pārliecinājušies, ka pasaulē un
arī Latvijā, īpaši Vidzemē un Kurzemē, šāda veida tūrisms kļūst
arvien populārāks. Arī mums tūristi ir jautājuši, vai mūsu reģionā
ir tūrisma maršruti ar degustācijām. Tagad būs,» stāsta A.Iljina,
uzsverot, ka impulsu šai akcijai devis uzņēmējs restorāna «Hercogs»
īpašnieks Andris Rūmītis. «Mums ar ēdināšanas uzņēmumiem ir
izveidojusies laba sadarbība, jo labs un viesmīlīgs tūrisms iet
kopsolī ar vietējā ēdiena baudīšanu. Tāpēc arī radās doma sadarbībā
ar uzņēmējiem sākt gastronomisko tūrismu, reizē popularizējot
Jelgavas īpašos ēdienus,» stāsta A.Iljina.

Uzņēmēji, kuri iesaistījušies akcijā,
atzīst, ka saskaņā ar pārdošanas datiem Jelgavas ēdieni ir klientu
izvēles augšgalā, īpaši «Hercoga bura». Taču tajā pašā laikā esot
jūtams, ka liela daļa jelgavnieku vēl nemaz nezina, ka pilsētai ir
savi ēdieni, un pauž izbrīnu, kad oficianti tos piedāvā. Uzņēmēji
piebilst, ka arī tūristiem oficianti šos ēdienus vienmēr īpaši
izceļ un gandrīz katrs, kuram tos piedāvā, arī paļaujas uz
ieteikumu. Krodziņa «Istaba» vadītāja Kristīne Šmite stāsta, ka
«Hercoga bura» ir pieprasīta – tai pat ir «pastāvīgie klienti»,
kas, ierodoties krodziņā, vienmēr izvēlas tikai šo ēdienu. Tiesa,
Jelgavas dzēriens vēl nav paspējis kļūt tik populārs, tāpēc viņa
cer, ka akcijas laikā popularitāte augs. «Hercoga» īpašnieks
šefpavārs A.Rūmītis aprēķinājis, ka mēnesī restorānā tiek pārdotas
vidēji 100 «Hercoga buras», un tas esot labs rādītājs. Savukārt
«Silvas» vadītāja Sandra Blūmane atzīst, ka «Šarlotes skūpstam»
viņas vadītajā bistro ir noiets.

Runājot par akcijas ieguvumiem, gan JRTC
vadītāja, gan uzņēmēji atzīst, ka vispirms šī ir iespēja vēl reizi
popularizēt Jelgavas ēdienus, piesaistīt tūristus ne tikai ar
apskates objektiem, bet arī ēdieniem. A.Iljina uzsver, ka šī arī ir
iespēja sākt attīstīt gastronomiskā tūrisma novirzienu, jo jau
oktobrī plānota nākamā akcija, kad ēdināšanas iestādes ēdienkartē
iekļaus dažādus ēdienus, kas pagatavoti no vietējo ražotāju
produkcijas.

 

Jelgavas īpašo ēdienu
cenas

Pamatēdiens «Hercoga bura» – Ls 5,90
(ģimenes restorānā «Hercogs» Krišjāņa Barona ielā 3)

Deserts «Šarlotes skūpsts» – Ls 0,95
(bistro «Silva» Driksas ielā 9)

Dzēriens «Jelgavas bellini» – Ls 2
(krodziņā «Istaba» Jāņa Čakstes bulvārī 7)
 

 

«Hercoga bura»
ir pamatēdiens, kas gatavots no krāsnī ceptas īpaši marinētas
cūkgaļas, kuru pasniedz ar karamelizētiem skābētiem kāpostiem,
dažādiem ceptiem dārzeņiem un saknēm, brūkleņu biezeni un
mārrutkiem.

 

Kārtainais deserts «Šarlotes
skūpsts»
ir olu-biezpiena krēma un divu veidu
sulas želejas uzputeņu kārtojums, kurā deserta maigā garša tiek
atsvaidzināta ar augļu-ogu biezeņa mērci. Desertu dekorē ar svaigām
ogām.

 

Atspirdzinošā dzēriena «Jelgavas
bellini»
viena no galvenajām sastāvdaļām ir
smiltsērkšķu sula, taču izmantoti arī konservēti persiki,
smalcināts ledus, dzirkstošs dzēriens (piemēram, «Mežezers», «Rīgas
šampanietis».

 

Foto: JV kolāža