24.8 °C, 1.9 m/s, 44.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiLLU zinātnieces saņem NBS komandiera apbalvojumu
LLU zinātnieces saņem NBS komandiera apbalvojumu
26/06/2013

12. jūnijā Nacionālie bruņotie spēki (NBS), izsakot atzinību par dienas sausās uzturdevas izstrādi NBS vajadzībām un sniedzot ieguldījumu NBS attīstībā, ar NBS komandiera apbalvojumu – goda rakstu apbalvoja Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas zinātnieces – pedagoģijas zinātņu maģistri Valdu Kozuli un inženierzinātņu doktori Sandru Muižnieci-Brasavu.

Publicitātes foto

12. jūnijā Nacionālie bruņotie spēki (NBS), izsakot atzinību par dienas sausās uzturdevas izstrādi NBS vajadzībām un sniedzot ieguldījumu NBS attīstībā, ar NBS komandiera apbalvojumu – goda rakstu apbalvoja Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas zinātnieces – pedagoģijas zinātņu maģistri Valdu Kozuli un inženierzinātņu doktori Sandru Muižnieci-Brasavu.
 
Viss aizsācies jau 2009. gadā, kad “Defence Industry and Joint Industry Development Possibilities in the Baltic States” konferences laikā LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses centrs kopā ar LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāti uzsākuši sarunu ar NBS par iespējamo sadarbību.
 
Bija jāizstrādā sausā uzturdeva karavīru vajadzībām. Saskaņā ar NBS prasībām karavīri lauka apstākļos ir jānodrošina ar kvalitatīvu, enerģijas patēriņam un operacionālajām vajadzībām atbilstošu dienas sauso uzturdevu. Līdz šim karavīrus ar šo uzturdevu nodrošinājuši ārzemju ražotāji. Galvenā Sandras Muižnieces-Brasavas un Valdas Kozules ideja un mērķis bija pierādīt, ka arī Latvijā iespējams sakomplektēt kvalitatīvu un prasībām atbilstošu dienas sausās uzturdevas paku, tādējādi atbalstot vietējos pārtikas ražotājus. Arī karavīri atzīstot, ka Latvijā ražotais uzturs ir ierastāks un reģionam atbilstošāks.
 
Pakas komplektācijas izstrāde ilga vairāk nekā 3 gadus. Sadarbojoties ar Latvijas ražotājiem, tika izstrādāta dienas sausā uzturdeva trīs ēdienreizēm, īpašu uzmanību pievēršot uzturvērtībai, iepakojumam un derīguma termiņam. LLU zinātniecēm ar savu izstrādāto piedāvājumu konkursā izdevies uzvarēt ar otro reizi, piedāvājot konkursa komisijai degustēt un izvērtēt deviņas dažāda veida komplektācijas.
 
NBS ar izstrādāto piedāvājumu ir apmierināti un izteikuši priekšlikumu arī turpmākai sadarbībai. Jau trešo gadu pēc kārtas tiek komplektētas aptuveni 23 000 paciņas gadā. Nākotnē plānots paciņās iekļaut daudzveidīgākus produktus.
 
Iestrādes šajā jomā zinātniecēm jau bijušas pirms tam un der atzīmēt, ka Valda Kozule pēc NBS pasūtījuma izstrādājusi recepšu krājumu, pēc kura Latvijas karavīri tiek ēdināti jau 15 gadus.
 

Informācija sagatavota
Latvijas Lauksaimniecības universitātē