20.2 °C, 2.4 m/s, 87.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgava piedāvā Hercoga buru un Šarlotes skūpstu
Jelgava piedāvā Hercoga buru un Šarlotes skūpstu
28/11/2011

Foto: Ivars Veiliņš

Jelgavai tagad ir savi īpašie ēdieni, kas tā baudītājiem atgādina par kādreiz varenās Kurzemes hercogistes galvaspilsētas vēsturi. Divus jaunos ēdienus par īpašiem padara ne tikai to nosaukumi – Hercoga bura un Šarlotes skūpsts, bet arī speciāli izstrādātas receptes, ko radījušas Amatu vidusskolas pavāru specialitātes skolotājas Aina Tāluma un Ligita Ziemele ar saviem audzēkņiem.  
 
Hercoga bura ir pamatēdiens, kas gatavots no Zemgalē audzētas cūkas šķiņķa un karamelizētiem skābētiem kāpostiem. Tā sastāvā ir arī dažādi dārzeņi, brūklenes, smiltsērkšķi, kadiķu ogas, kā arī  āboli un ābolu sulas no Bramberģes muižas. Savukārt deserta  Šarlotes skūpsts lielākais noslēpums ir dzintarogu sula un kāds īpašs mīlestības eliksīrs.

Hercogs Jēkabs būtiski modernizēja savu valsti – tika radītas 70 manufaktūras, uzbūvēti vairāk nekā 135 kuģi, attīstīta pilsētu amatniecība, celtas baznīcas un skolas. Hercoga tirdzniecības flote bija lielākā Baltijas jūrā un izvadāja hercogistes ražojumus uz daudzām pasaules valstīm.

Hercogs Jēkabs 1645. gadā apprecējās ar Brandenburgas-Prūsijas princesi Luīzi Šarloti, kura bija guvusi savam laikam lielisku izglītību, izcēlās ar asu prātu un dotībām finanšu operācijās. Veiksmīga bija arī Jēkaba un Šarlotes ar deviņiem bērniem svētītās ģimenes dzīve.

Lai Jelgavas īpašos ēdienus varētu baudīt gan pilsētnieki, gan viesi, 5. decembrī receptes radītāji pilsētas ēdināšanas uzņēmumu pārstāvjus aicina uz meistarklasi, lai padalītos ar Hercoga buras un Šarlotes skūpsta noslēpumiem. Ieinteresētie uzņēmumi meistarklasei aicināti pieteikties Jelgavas pilsētas pašvaldībā pa tālruni 63005558.
 
Saistītais raksts: Ēdienu laboratoriju Jelgavā atklāj ar Šarlotes skūpstu

 
Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību sektorā