6.2 °C, 4.6 m/s, 99.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaGodā ceļ pienu, maizi un medu
Godā ceļ pienu, maizi un medu
27/08/2022

Jau 22. reizi šodien Jelgavā notiek Vispārējie Latvijas piena, maizes un medus svētki, kuros savu produkciju piedāvā biškopji, maizes cepēji, piena produktu ražotāji un arī amatnieki no visas Latvijas. Līdzās andelei, svētku apmeklētāji degustācijā noteica “Atzītāko Latvijas medu 2022” – uzvaras laurus plūca dažādu ziedu medus no Valkas novada.

Nenoliedzami Piena, maizes un medus svētki tiek dēvēti par gada gardākajiem svētkiem Jelgavā, un ar šo svētku produktiem Latvija patiesi var lepoties. Mums ir daudz ražotāju, kas ļauj baudīt Latvijas bagātības visdažādākajās garšas niansēs. Hercoga Jēkaba laukumā uz degustācijām un iepirkšanos aicināja vairāk nekā 150 biškopji, piedāvājot ne tikai medu dažādās garšās, bet arī medus saldumus un pat ziepes, maiznieki, kas maizi cep gan pēc sentēvu metodēm, gan, izmantojot mūsdienīgus risinājumus, kā arī piena produktu ražotāji, piedāvājot visdažādākos sierus un citus piena produktus. Tāpat ikviens varēja iegādāties koka, keramikas, audēju, pinēju un citu amatnieku darinājumus.

 

Šie svētki nav iedomājami bez garšu kārpiņu palutināšanas. Jau tradicionāli, sadarbībā ar Latvijas Biškopju biedrību, notika medus degustācija, pēc apmeklētāju domām nosakot “Atzītāko Latvijas medu 2022”. Vērtēšanā šogad bija astoņi paraugi, no kuriem svētku apmeklētāji varēja izvēlēties savu favorītu. Kopumā konkursā saņemtas vairāk nekā 400 balsis un par gardāko atzīts Valkas novadā ievāktais dažādu ziedu medus, kas ievākts biškopju visvairāk par Viļa un Lilitas Medņu ZS “Ārbirzes” dravā ievākto dažādu ziedu medu. Par otru labāko atzīts liepu ziedu medus no ZS “Dorītes”, biškopis Jānis Sulutaurs, bet 3. vieta konkursā piešķirta biškopes Guntas Somes dravā ievāktajam dažādu ziedu medum.

 

Sumināti arī veiksmīgākie medus tirgotāji. Konkursā “Veiksmīgākie medus tirgotāji 2022” 1. vietu ieguva ZS “Liepiņmuiža”, biškopis Kārlis Bolmanis no Jelgavas novada, 2. vieta – IK “Latgales dravnieks”, biškope Vineta Šnepste, bet 3. vieta – saimniecībai “Olafa bites”, biškopis Olafs Baltgalvis.

 

Svētku laikā kopā ar Latvijas Maiznieku biedrību, asociāciju “Lauku ceļotājs” un Jelgavas Amatu vidusskolas jaunajiem speciālistiem norisinājās sajūtu pārgājiens “Rudzu maizes ceļš”. Fotoceļojumā “Kā top rudzu maize” ikviens varēja izstaigāt rudzu maizes ceļu, uzspēlēt spēli “No grauda līdz maizei”, sajust un atpazīt graudaugus, ko izmanto maizes cepšanā, sameklēt rupjmaizes garšas, kā arī degustēt gardumus, kas pagatavoti, izmantojot Latvijas rudzu maizi. Neiztrūkstoši svētku apmeklētājus ar gardumiem cienāja Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņi.

 

Lai priecētu ne tikai vēderus, bet arī prātus, apmeklētāji varēja baudīt arī plašu kultūras programmu un piedalīties dažādos konkursos, kā arī piedalīties pilnīgi jaunā svētku aktivitātē – “Iedvesmojies zaļajā platformā”, no dažādiem lektoriem izzinot veidus, kā dzīvot dabai draudzīgāk.

 

Svētki Jelgavā turpinās. Pulksten 19 tiks dots starts Piena, maizes un medus svētku krāšņākajam notikumam – 20. “Baltais” piena paku laivu regatei, kas norisināsies Driksas ūdeņos. Skatītāji regati aicināti vērot no Jāņa Čakstes bulvāra promenādes un Pasta salas. Atgādinām, ka Mītavas gājēju tilts regates laikā būs slēgts. 

 

Jau no pulksten 16 Pasta salā notiks bērnu atrakcijas un putu ballīte, pulksten 17 uzstāsies grupa “Pirmais kurss”. Pulksten 18 koncertzālē “Mītava” notiks regates komandu prezentācija, bet pulksten 19 – regate, savukārt 20 uzstāsies BŪŪ, pulksten 21 – regates dalībnieku apbalvošana, kam pulksten 22 sekos balle kopā ar grupu “Dakota”.

 

 

Foto: Jelgava.lv

 

Informācija sagatavota

Sabiedrisko attiecību pārvaldē