20. decembrī Prohorova ielā 13 Jelgavā simboliski atklāts topošās zirņu proteīna rūpnīcas SIA “ASNS Ingredient” būvlaukums. Jaunās rūpnīcas izveidē plānots ieguldīt 114 miljonus eiro un būvniecību iecerēts pabeigt 2026. gada beigās.
SIA “ASNS Ingredient” valdes loceklis Edgars Ruža norāda, ka projekts ir tehnoloģiski sarežģīts, un tā izstrādes laikā nācies saskarties ar daudziem izaicinājumiem, taču tie šobrīd ir veiksmīgi atrisināti un ir sācies nākamais projekta posms. Šodien teju 10 hektārus plašā teritorija, uz kura atradīsies jaunā rūpnīca Jelgavā Prohorova ielā, ir nodota būvnieka – SIA “Bukoteks” – rīcībā, lai jau tuvākajā laikā šeit sāktos reāli darbi.
“Šobrīd plānojam, ka “ASNS Ingredient” zirņu proteīna rūpnīca maksimālās jaudas spēs sasniegt jau 2027. gada beigās, bet sākotnēji uzņēmumam būs jāiekaro tirgus, kas būs pakāpenisks process, un tam esam atvēlējuši aptuveni divus gadus. Jāatzīmē, ka zirņu izolāta ražošanas process ir tehnoloģiski ļoti sarežģīts un investīciju ietilpīgs, tāpēc, papildus rūpnīcas izbūvei, ārējie “ASNS Ingredient” partneri attīstīs arī siltuma un enerģijas piegādi, ūdens attīrīšanu un biogāzes ražošanu, kas tiks tirgū piedāvāti kā ārpakalpojumi. Tādējādi kopējās investīcijas projektā sasniegs vairāk nekā 150 miljonus eiro,” norāda E.Ruža, uzsverot, ka projektu nedrīkst iekavēt, jo šobrīd, tehnoloģiju straujās attīstības laikmetā, ir svarīgi izmantot moderno tehnoloģiju priekšrocības nekavējoties, kamēr tās nav novecojušas. E.Ruža papildina, ka līdz šim projektā ir veikta finanšu piesaiste, slēgti līgumi ar iekārtu piegādātājiem un veikti tehnoloģiski uzlabojumi. “Visas tehnoloģiskās iekārtas ir speciāli projektētas rūpnīcai, un tās sakomplektētas no dažādiem iekārtu ražotājiem,” atklāj E.Ruža, piebilstot, ka rūpnīcas tehnoloģijas izstrādi vada Vācijas inženierkompānija “Endeco”.
Jaunās rūpnīcas būvlaukuma atklāšanas pasākumā piedalījās arī Ekonomikas ministrs Viktors Valainis, Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, kooperatīvās sabiedrības “Latraps” padomes priekšsēdētājs Valters Bruss, finanšu institūcijas “ALTUM” valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktore Ieva Jāgere un citi sadarbības partneri.
Jelgavas domes priekšsēdētājs A.Rāviņš uzsvēra, ka arī pilsēta šajā projektā saredz lielu potenciālu. “Arī pilsēta ir veikusi savu ieguldījumu, sakārtojot apkārtējo infrastruktūru, un ticam, ka šī rūpnīca ir tikai sākums, lai šajā Jelgavas rajonā attīstītos pārtikas ražošanas nozare. “ASNS Ingredient” ražos zirņu proteīnu, kas var būt kā izejviela citu produktu ražošanā. Esam jau sākuši sarunas ar universitāti, lai topošie pārtikas tehnologi varētu radīt jaunus produktus ar augstu pievienoto vērtību, izmantojot zirņu proteīna izolātu,” tā A.Rāviņš, novērtējot arī to, ka līdz ar jaunas ražotnes ienākšanu Jelgavā, tiks radītas arī jaunas darba vietas jelgavniekiem.
To, ka šis projekts ir nozīmīgs visai Latvijai, uzsvēra arī ekonomikas ministrs V.Valainis. “Šis projekts pavērs jaunas iespējas visai lauksaimniecības nozarei, radot produktu ar augstu pievienoto vērtību. Paldies visiem, kuri iesaistīti šī projekta realizācijā,” tā V.Valainis.
Jāatgādina, ka projekta ideja radusies, reaģējot uz globālajām tendencēm un izaicinājumiem. Pieaugot iedzīvotāju skaitam pasaulē, pakāpeniski sāk pietrūkt lauksaimniecībai noderīgas zemes, lai saražotu dzīvnieku izcelsmes proteīnu – olbaltumvielas. Ilgtspējas un veselības apsvērumu dēļ daudzi patērētāji dod priekšroku augu izcelsmes pārtikas produktiem, un pieaug pieprasījums pēc alternatīvām olbaltumvielām. Lauksaimniecības nozarei tas nozīmē meklēt efektīvākos aizvietotājus, kas atrodami augu izcelsmes produktos. Mūsu reģionam un klimatiskajiem apstākļiem kā piemērotākie olbaltumvielu kultūraugi ir atzīti zirņi, un tieši zirņu proteīna izolāts ir pieprasītākā izejviela gaļas un piena aizvietotājproduktu ražošanā.
Jāatgādina, ka uzņēmums jau 2022. gadā projektam nepieciešamo zemi Prohorova ielā 13 izsolē iegādājās no Jelgavas pašvaldības. Projektētā apbūves platība ir 26 300 kvadrātmetri.