25.8 °C, 1.7 m/s, 61.4 %

Kultūra

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsKultūraItāļi neļaus aiziet nepaēdušam. Arī Londonā
Itāļi neļaus aiziet nepaēdušam. Arī Londonā
11/01/2015

Jauno gadu sagaidot jebkurā pasaules malā, viena no tradīcijām ir kārtīgi paēst, taču daudzi zina, ka itāļiem tas ir īpaši svarīgi. Jelgavniece Marta Zīverte, kas Jaungadu sagaidījusi Londonā, taču kopā ar itāļu draugiem, piedāvā ieskatu, bez kā nav iedomājams itālieša svētku galds.

Ligita Vaita

 

Jauno gadu sagaidot jebkurā pasaules
malā, viena no tradīcijām ir kārtīgi paēst, taču daudzi zina, ka
itāļiem tas ir īpaši svarīgi. Jelgavniece Marta Zīverte, kas
Jaungadu sagaidījusi Londonā, taču kopā ar itāļu draugiem, piedāvā
ieskatu, bez kā nav iedomājams itālieša svētku galds.

 

Sagaidīt Jauno gadu Londonā Marta devās 31.
decembrī. «Ceļā devos viena, bet draugi mani sagaidīja jau Londonā.
Ceļojums bija īss, vien dažas dienas, turklāt jāpaspēj bija gana
daudz, arī iepirkties, jo atlaides tur ir jau sākušās,» smaidot
teic Marta. Tomēr Jaungads sagaidīts itāļu draugu kompānijā, un tas
ļāvis «ievērtēt» arī šīs kultūras svētku svinēšanas tradīcijas.
Kopumā jelgavniece vērtē, ka šis Jaunais gads viņai sagaidīts
interesantās un jautrās sarunās ar stāstiem par katra dzimtenes
kultūru un paražām, kā arī atšķirīgo svētku svinēšanu.

«Itāļi ir visnotaļ viesmīlīgi un nepieļaus,
ka neesi labi paēdis. Šajā vakarā, tāpat kā daudzviet citur
pasaulē, galdā jāceļ daudz, daudz dažādu ēdienu. Pievērsīšu vērību
dažiem no tiem,» tā Marta.

 

Jo vairāk lēcu, jo vairāk
naudas

«Itāļi tic – jo vairāk lēcu apēdīsi, jo
vairāk naudas būs nākamajā gadā. Arī cūkgaļa sola pārticību,»
stāsta Marta, paskaidrojot, ka tieši tāpēc itāļiem Jaungada galdā
cieņā ir zampone – tā ir īpaši pagatavota cūkas priekšējā kāja, kas
pildīta ar maltu cūkgaļu (no vaigiem, kakla un lāpstiņas, ādiņām un
garšaugiem). Zamponei ir sena rašanās vēsture un nozīmīgas ēšanas
un gatavošanas tradīcijas, taču mūsdienās to var nopirkt jau
sagatavotu un vārītu līdz pusgatavībai – atliek tikai līdz galam
novārīt, un tā jau ir gatava pasniegšanai,»stāsta Marta.

Kas ir panetone?

Šīs itāļu svētku kūkas dzimtene ir Milāna, un
panetoni var uzskatīt par šīs pilsētas savdabīgu vizītkarti. Vārds
«panettone» tulkojumā no itāļu valodas nozīmē «lielā maize», stāsta
Marta. «Panetones mīkla tiek papildināta ar dažnedažādiem kaltētiem
augļu gabaliņiem, sukādēm, rozīnēm un šokolādes krikumiņiem, tad tā
tiek īpaši raudzēta. Tradicionāli šo svētku maizi pasniedz galdā ap
Ziemassvētku un Jaunā gada laiku,» par otru ēdienu, bez kura nav
iedomājams itālieša galds, saka jelgavniece.

Uz mākslas galeriju – lai redzētu Van
Goga «Saulespuķes»

Kopumā jelgavniece vērtē, ka šis Jaunais gads
viņai sagaidīts interesantās un jautrās sarunās ar stāstiem par
katra dzimtenes kultūru un paražām, kā arī atšķirīgo svētku
svinēšanu.

«Londonā bija ieradušies arī mani vecāki, ar
kuriem tika apskatītas ievērojamākās vietas pilsētā, tajā skaitā
Londonas Nacionālā mākslas galerija. Turp devāmies ar mērķi, lai
apskatītu Vinsenta van Goga «Saulespuķes»,» stāsta Marta. Savukārt
ierobežotā laika dēļ jelgavnieki izvēlējās nestāvēt garajās rindās,
lai iekļūtu tādās vietās kā Vestminsteras abatija u.tml. «Toties
vakaru noslēdzām ar tik ļoti populāro «London Eye» apmeklējumu. Šī
man bija otrā reize, bet pirmā, kad no augšas bija iespējams
apskatīt Londonu diennakts tumšajā laikā, skats ir patiešām
neaprakstāms,» tā Marta.

Rezumējot viņa norāda, ka Londona vienmēr
pārsteidz ar savu internacionālo virtuvi, sākot ar taizemiešu zaļo
kariju un beidzot ar franču krepēm (latviešiem tās būtu plānās
pankūkas). Kā vēl viens pluss Londonas iepazīšanai ir laikapstākļi
– arī gadu mijā laiks londoniešus un pilsētas viesus lutinājis ar
+10 grādu temperatūru un pilnīgi skaidrām debesīm, rezumē
Marta.

 

Foto: no M.Zīvertes personīgā arhīva