19.5 °C, 3.8 m/s, 90.1 %

Izglītība

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsIzglītībaPirms meistarklases «Kaļķu vārtos», itāļu šefpavārs māca jelgavniekus
Pirms meistarklases «Kaļķu vārtos», itāļu šefpavārs māca jelgavniekus
03/04/2014

Šodien meistarklasi topošajiem pavāriem un viesmīļiem sniedz Komo (Itālija) profesionālās izglītības centra audzēkņi un šefpavārs. «Mūsu jauniešiem tā ir iespēja izmēģināt produktus, ko mēs šeit Latvijā nemaz nezinām, piemēram, dažādas retas zivis. Tāpat viņi mācās itāliešiem raksturīgu kūku receptes, ko citādi droši vien nemaz nezinātu,» pēc dienas virtuvē kopā ar itāliešu speciālistiem secina Amatu vidusskolas pavāru skolotāja Ligita Ziemele. Dienas laikā pagatavoti 11 dažādi ēdieni.

Ligita Vaita

Šodien meistarklasi topošajiem
pavāriem un viesmīļiem sniedz Komo (Itālija) profesionālās
izglītības centra audzēkņi un šefpavārs. «Mūsu jauniešiem tā ir
iespēja izmēģināt produktus, ko mēs šeit Latvijā nemaz nezinām,
piemēram, dažādas retas zivis. Tāpat viņi mācās itāliešiem
raksturīgu kūku receptes, ko citādi droši vien nemaz nezinātu,» pēc
dienas virtuvē kopā ar itāliešu speciālistiem secina Amatu
vidusskolas pavāru skolotāja Ligita Ziemele. Dienas laikā
pagatavoti 11 dažādi ēdieni.

«Iekārtots šeit viss ir labi, mēs varam ērti
strādāt un, lai pagatavotu plānoto ēdienkarti, nekā netrūkst. Ir
tikai dažas nianses, kas atšķiras no mums pierastās virtuves un
tāpēc nedaudz palēnina darba procesu, piemēram, ātrās dzesēšanas
funkcija saldētavā,» teic itāliešu šefpavārs Serdžio Mauri, kurš
vada un kontrolē ēdiena pagatavošanas procesu visas dienas garumā.
Viņš gan norāda, ka mācību procesam šādas sīkas nianses nemaz nav
tik būtiskas, savukārt, strādājot, piemēram, restorānā, tās var
būtiski paātrināt darba procesu.

Šefpavārs uzteic mūsu jauniešu spēju
sastrādāties un komunicēt arī bez vienotas valodas zināšanām.
Tiesa, darba procesā palīdz arī itāliešu valodas tulks.

Kā vērtē itāliete topošā konditore Džiada
Trinka, kaut arī mācību brauciena laikā viņa jaunus produktus
gatavot nemācās, jo tam vienkārši pietrūkst laika, viņa vērtē, ka
nozīmīga ir komunikācija ar latviešu topošajiem speciālistiem.
«Mūsu angļu valoda nav pārāk laba, tāpēc mums īpaši svarīgi ir
censties iespējami iztikt bez tulka palīdzības un komunicēt pašiem.
Latviešu jaunieši tam ir ļoti atvērti,» teic topošā konditore.

Vakar mūsu pilsētas viesiem bijusi iespēja
iepazīt tipiskos latviešu ēdienus, taču Džiada tos nobaudījusi nav.
«Tur bija ļoti daudz gaļas ēdinu, bet esmu veģetāriete un arī zivis
neēdu. Tāpēc neko no tradicionālā nepagaršoju,» nosaka meitene.

Jāpiebilst, ka šodien itāliešu pavāru un
viesmīļu komanda strādāja, lai vakarpusē prezentētu dienas darbu
virtuvē, un uz degustāciju aicināti arī vietējie uzņēmēji, kas
darbojas ēdināšanas jomā. Viņiem ir iespēja ēdienus nobaudīt un gūt
jaunas idejas savai ēdienkartei.

Jāpiebilst, ka turpmākajās dienās itāliešu
komanda dosies uz Rīgu, lai rīt meistarklasi sniegtu restorānā
«Kaļķu vārti», bet sestdien – «Gemoss» pavāru virtuvē.

S.Mauri gastronomijas jomā darbojas vai vairāk
nekā 40 gadus, viņš ir praktizējies gan divu, gan trīs «Michelin»
zvaigžņu restorānos, kā arī pats nopelnījis vienu «Michelin»
zvaigzni, ko saglabājis sešus gadus.

Foto: Ivars Veiliņš