19 °C, 0.8 m/s, 85.8 %

Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvs

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsVideoZiņkārība par karameļu tapšanu pārtop biznesā (+VIDEO)
Ziņkārība par karameļu tapšanu pārtop biznesā (+VIDEO)
01/11/2013

«Karameļu darbnīca» jeb jelgavnieces Inga Zagdaja un Santa Rozenberga jau nepilnus divus mēnešus nedēļas nogalēs dodas uz tirdziņiem un piedāvā pašu izgatavotas karameles. Lielākoties produkts tiek uzņemts pozitīvi, un meitenes jau saņēmušas pasūtījumus – karameles Ziemassvētku paciņām.

Ilze Knusle-Jankevica

«Karameļu darbnīca» jeb jelgavnieces Inga Zagdaja un
Santa Rozenberga jau nepilnus divus mēnešus nedēļas nogalēs dodas
uz tirdziņiem un piedāvā pašu izgatavotas karameles. Lielākoties
produkts tiek uzņemts pozitīvi, un meitenes jau saņēmušas
pasūtījumus – karameles Ziemassvētku paciņām.

Ideja par karameļu ražošanu radās Ingai. «Mūsu stāsts sākās ar
ziņkārību. Kā top karameles? Man šķita, ka būtu interesanti izpētīt
šo gardo un krāsām bagāto noslēpumu. Meklējot atbildes, secināju,
ka tam būs nepieciešams daudz laika, tomēr es neatkāpos, jo nedz
Latvijā, nedz Lietuvā, nedz arī Igaunijā tikai ar rokām radītas
karameles nav pieejamas,» viņa stāsta. Vispirms meklējusi
informāciju internetā, bet pēc tam devusies uz Poliju, lai karameļu
tapšanas procesu vērotu klātienē. «Gribēju uzzināt recepti, bet
viņi to nedeva, vien piedāvāja iegādāties franšīzi par 10 000
eiro. Tādas naudas man nebija, un sapratu, ka būs jācīnās pašai,»
tā I.Zagdaja, piebilstot, ka līdzīgas summas figurēja arī citviet,
piemēram, Ukrainā, Maskavā. Paralēli mājražošanai Ingai ir vēl
viens privātbizness – saldumu vairumtirdzniecība –, kas daļēji arī
uzvedinājis uz domas par karamelēm, jo veikali tās pieprasot, bet
tirgū adekvāta piedāvājuma neesot.

Palīdzību meklēt Inga nolēma LLU, kur karameļu izpēti par savu
bakalaura darba tēmu izvēlējās Pārtikas tehnoloģijas studente
Santa. Kad paši pamati bija «izkosti», jūlijā sākās eksperimenti
virtuvē. Pie pircējiem konfektes pirmo reizi nonāca Piena, maizes
un medus svētkos Jelgavā, bet nu viņas pabijušas arī vairākos
tirdziņos Rīgā. Sievietes neslēpj, ka joprojām mācās apstrādāt
karameļu masu, iestrādāt tajā zīmējumus, burtus. Šobrīd meitenes
piedāvā dažādu garšu karameles – persiku, zemeņu, riekstu,
šokolādes, citronu, kolas, piparmētru, upeņu. Ražošanai
nepieciešamais aprīkojums sagādāts pašu spēkiem, un I.Zagdaja lēš,
ka kopumā, ieskaitot arī izjevielas un iepakojumu, ieguldīts
nepilns tūkstotis latu. Kredītus viņas nav ņēmušas.

Inga un Santa reģistrējušās kā mājražotājas, un, tā kā Ingai ir
suns un kaķis, tika meklētas telpas speciāli ražošanai. Lai būtu
drošas, ka viss atbilst prasībām, viņas konsultējušās ar Pārtikas
un veterināro dienestu un saņēmušas visas nepieciešamās atļaujas.
«Piemēram, ūdenim, kurā tiek mazgāti trauki, bija jāveic analīzes,
svarus un termometrus vajadzēja sertificēt, ražošanas procesā
izmantojam silikona paklājiņus, un tiem jābūt sertifikātam, ka
atļauta saskare ar pārtiku,» ieskicē I.Zagdaja. Viņa norāda, ka
problēma ir dabīgo aromātu iegāde – tie maksā ap 25 latiem
kilogramā, bet ne visi aromāti tiek tirgoti nelielos daudzumos.
«Aromāti bieži tiek pārdoti 25 kilogramu iepakojumos. Pirmkārt,
mums tādi apjomi nav vajadzīgi, otrkārt, šāds iepakojums maksā ap
400 latu, kas ir liela nauda,» vērtē mājražotāja. Tāpat liels darbs
ieguldīts etiķešu, produktu dizaina izstrādē.

«Karameļu darbnīcā» izgatavo karmeles gan papīrīšos, gan uz
kociņa. Konfektes tiek iepakotas pa 100, 150 un 300 gramiem. Simts
gramu paciņas cena tirgū ir viens lats, konfekte uz kociņa (80
grami) maksā 60 santīmus. Inga norāda, ka vienu no lielākajām
izmaksu pozīcijām veido iepakojums. Bet vienā «partijā» tiek
saražoti apmēram 3,5 kilogrami karameļu. «Te ir ļoti daudz roku
darba, bet Latvijā tas netiek novērtēts. Turklāt karameļu
izgatavošana ir arī fiziski smaga nodarbe – ne velti citur pasaulē
to dara vīrieši,» stāsta I.Zagdaja. Viņa ir saņēmusi piedāvājumu no
«Kalnciema kvartāla» Rīgā izveidot tur atvērtā tipa darbnīcu, kur
interesenti var vērot, kā top karameles. Šī ideja Ingai patīk, un
viņa cer, ka to izdosies realizēt vēl šogad.

Jau tagad «Karameļu darbnīca» saņem individuālus pasūtījumus un
nākotnē plāno attīstīt prezenta karameļu ražošanu, iestrādājot
konfektēs uzņēmumu logo.

Foto un video: Ivars Veiliņš