Ātrās ēdināšanas uzņēmums «Hesburger» Jelgavā izmanto salātu traukus, kas izgatavoti no kukurūzas un ātrāk noārdās. Uzņēmuma pārstāve Ieva Salmela norāda, ka šis ir tikai viens no soļiem, ko uzņēmums spēris, lai uzlabotu vides kvalitāti.
Ilze Knusle-Jankevica
«Hesburger» publiskojis Atbildīgas uzņēmējdarbības ziņojumu par 2012. gadā īstenoto darbu apkārtējās vides aizsardzībā un sociālās atbildības nodrošināšanā. Arī abās Jelgavas ēstuvēs tiek ievēroti ziņojumā minētie principi.
Viens no pamata principiem ir samazināt atkritumu apjomu un ieviest materiālus, kas ātrāk un vieglāk sadalās. Kā norāda I.Salmela, Jelgavas «Hesburger» tiek izmantotas 100 procentīgi biosarūkošas salātu kārbas no pilnībā kompostējama PLA materiāla, kas tiek izgatavots no atjaunojamām dabas izejvielām, piemēram, kukurūzas. Rūpnieciskajos kompostēšanas apstākļos šāda kārba pēc izmantošanas sabrūk augsnē. Dzērienu salmiņi tiek izgatavoti no polipropēna – tā ražošana vidi noslogo mazāk nekā agrāk salmiņu izgatavošanai izmantotais polistirēns. Tāpat, lai mazinātu atkritumu daudzumu, dzērienu glāzes tiek pasniegtas bez vāciņiem, savukārt bērnu komplektiem kartona kārbas tiek izmantotas tikai līdz nešanai.
Otrs solis ir frī kartupeļu cepšanai izmantotās eļļas pārstrādāšana biodegvielā. Šis process tiek nodrošināts Somijā. Vairāku gadu laikā rūpnīca ir pārstrādājusi simtiem tonnu augu eļļas, kas tālāk tiek izmantota telpu apkurei un ūdens uzsildīšanai. Uz Somiju tiek nogādāta arī jelgavnieku vēderiem cepto frī kartupeļu eļļa.
Trešais solis – atjaunojamo energoavotu izmantošana. Portāls www.jelgavasvestnesis.lv jau rakstīja, ka jaunajā «Hesburger» ir uzstādīti saules paneļi iekštelpu apsildīšanai un karstā ūdens nodrošināšanai, savukārt ģeotermālie urbumi nodrošina ēku ar zemes enerģijas siltumu.
Foto: Ivars Veiliņš
Saistītās ziņas
Marta saule ūdeni jaunajā «Hesburger» sasilda līdz 55 grādiem