19.6 °C, 1.3 m/s, 93.3 %

Kultūra

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsKultūraIzstādē seko līdzi māla brīnumainajām pārvērtībām 50 gados
Izstādē seko līdzi māla brīnumainajām pārvērtībām 50 gados
12/04/2013

Šodien Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā durvis vērusi izstāde «Māla brīnumainās pārvērtības 50 gados», kurā iespējams redzēt viena no Jelgavas senākajiem uzņēmumiem «Latvijas keramika» produktus no pirmsākumiem līdz mūsdienām. «No nostāstiem zinu, ka mālam, kad tas tiek izrakts, vēl divi gadi jānostāvas jeb, keramiķu žargonā runājot, «jānomirst». Tāpēc es gribu teikt, ka šeit jūs varat vērot māla otro piedzimšanu 50 gadu garumā,» atzīst «Latvijas keramika» direktors Raimonds Neilands.

Ritma Gaidamoviča

Šodien Ģederta Eliasa Jelgavas
Vēstures un mākslas muzejā durvis vērusi izstāde «Māla brīnumainās
pārvērtības 50 gados», kurā iespējams redzēt viena no Jelgavas
senākajiem uzņēmumiem «Latvijas keramika» produktus no pirmsākumiem
līdz mūsdienām. «No nostāstiem zinu, ka mālam, kad tas tiek
izrakts, vēl divi gadi jānostāvas jeb, keramiķu žargonā runājot,
«jānomirst». Tāpēc es gribu teikt, ka šeit jūs varat vērot māla
otro piedzimšanu 50 gadu garumā,» atzīst «Latvijas keramika»
direktors Raimonds Neilands.

Uzņēmums, kura fondā ir vairāk nekā 3000
dažādu keramikas izstrādājumu un ik gadu tiem pievienojas jauni,
šogad svin 50 gadus. Tieši tāpēc arī nolēmis rīkot izstādi. Jāteic,
ka tik lielā mērogā uzņēmums savu produkciju plašākai auditorijai
rāda pirmo reizi. Izstāde izkārtota divās zālēs, rādot, ar ko
uzņēmums nodarbojas – šeit skatāmi izstrādājumi no pirmsākumiem jeb
etalona fonds, kura ražošanu noteica īpaša valsts komisija, gan
darbi, kas tapuši pēdējos gados.

Jelgavas domes priekšsēdētāja vietnieks
Vilis Ļevčenoks izstādes atklāšanas pasākumā sveica bijušos un
esošos darbiniekus, atmiņā atsaucot padomju laikus, kad keramikas
produkciju varēja dabūt vien tikai «pa blatam». «Jābrauc ciemos,
gribas uzdāvināt smuku Jelgavā ražotu podu, taču nemaz tik
vienkārši to nevarēja dabūt. Bija jābūt paziņām uzņēmumā, kas to
izkārtoja. Taču tagad viss ir pieejams plašā klāstā. Jelgava
vienmēr ir godāta un cienīta par to, ka mums ir šāds uzņēmums.
Paldies vadītājam, māksliniekiem, darbiniekiem, kuri spēj mūs
priecēt,» tā V.Ļevčenoks.

Pasākumā piedalījās arī rūpnīcas bijušie
darbinieki, kuri ar interesi vēroja gan traukus un izstrādājumos,
ko paši savulaik veidojuši, gan to, kas šodien top
uzņēmumā.

«Keramikā padomju laikā nostrādāju
vairāk nekā 20 gadus par produkcijas pakotāju. Tas bija interesants
periods manā dzīvē. Atceros tās lielās galda vāzes, sienas šķīvjus,
man tie ļoti patika. Tiesa, šodien tādi vairs nav modē. Taču man
prieks, ka rūpnīca nav darbu pārtraukusi un šeit top krāsaini galda
šķīvji, bļodas,» tā Marina Šiškina.  

Māls joprojām topā, mainījusies
vien mode

«Māls joprojām ir topā, un līdz ar
krāsaino trauku ienākšanu sortimentā aizvien vairāk cilvēku šodien
atkāpjas no stereotipa, ka māla trauki nav ikdienas trauki,» atzīst
«Latvijas keramikas» direktors Raimonds Neilands, piebilstot, ka
mainījusies vien mode. Šodienas sortimentā vairs neatradīs māla
bļodas ar tautiskiem raktiem, svečturus ar ciku cakām, dekoratīvos
sienas šķīvjus, māla vāzes ar ziedu ornamentiem. To vieta ir
uzņēmuma muzejā. Šodien modē fondī trauki, krāsaini šķīvji,
bļodiņas, sautējuma podiņi, terakotas sautējamie trauki, kuros var
gatavot bez taukvielām, dārza keramika…

Direktors gan atzīst, ka tikai kādi 15
procenti no uzņēmumā saražotā paliek tepat Latvijā, pārējais
aizceļo pie lielākiem patērētājiem uz Krieviju, Šveici, arī Dāniju,
Ukrainu, Gruziju, Vāciju, Lietuvu, Baltkrieviju, Franciju,
Zviedriju, Igauniju.

Unikālie podiņi no Gruzijas
īstenībā ir Jelgavas ražojums

«Mēs ražojam pudeles Gruzijas uzņēmumam,
kurā tiek pildīts vīns un viņu nacionālais stiprais dzēriens čača.
Ieeju tepat Latvijā «Eirovīnu» veikalā, un mūsu pudeles priekšā –
caur Gruziju tās atkal atceļojušas uz dzimteni,» nosaka
R.Neilands.

Viņš stāsta, ka par topa preci šodien
noteikti var saukt sautējumu podiņus. Daudzi no tiem arī aizceļo uz
Gruziju. «Ir tāds gruzīnu nacionālais sautējums čanahs, kurš tiek
gatavots tieši mūsu podiņos. Kuriozi šķita televīzijas raidījumā
«Gandrīz ideālas vakariņas» redzētais. Proti, tur grupas «Cosmos»
dalībnieks Jānis Ozols saviem viesiem gatavoja čanahu un aizrautīgi
stāstīja, ka tas gatavots speciāli tikai šim ēdienam paredzētajos
podiņos, ko tēvs astoņdesmitajos gados atvedis no Gruzijas. Tā esot
liela vērtība un nekur citur nav dabūjama. Tā sasmējos – tie podiņi
taču mūsējie! Jelgavas ražojums, ko vēl šodien pie mums var
nopirkt,» stāsta ilggadējā rūpnīcas darbiniece Vizma Tumšā,
piebilstot, ka gribējusi J.Ozolam aizsūtīt e-pastu, taču nav vēl
paspējusi tp izdarīt. Jāpiebilst, ka jelgavnieki pašu mājās no
līdzīgiem podiņiem ēdienu var baudīt mūsu «Čili picā».

 

Fondī
Šveicei

Rīgas ielas 67 jaunajā cehā, kuru uzcēla
1968. gadā, pirmā produkcija bija tradicionālās balzama pudeles,
kuras tika ražotas uzņēmumam «Latvijas balzams». Tiesa, šodien tiek
ražotas tikai lielās litra un trīs litru pudeles. Dažādas formas un
tilpuma pudeles tiek ražotas eksportam uz Gruziju un
Krieviju.

«Latvijas keramikas» direktors atzīst –
lai gan māls ir dabisks un tautisks materiāls, šodien vairs neprasa
traukus ar tautiskiem rakstiem. Prasa neitrālākus. «Vispirms jau ir
mainījušās ražošanas tehnoloģijas – iepriekš tautiskie raksti tika
zīmēti ar svina saturošām glazūrām, taču šodien tādas nevar
izmantot. Bet ar jaunajām glazūrām mēs to vairs nevaram dabūt
gatavu. Taču droši varu apgalvot, ka esam vienīgie pasaulē, kuri
rūpnieciskajā ražošanā vēl izmanto pludināšanas apdari, un glazūras
pludināšana notiek ar roku. Tas nozīmē, ka divu vienādu darbu nekad
nebūs,» tā direktors.

Uzņēmuma vieni no jaunākajiem produktiem
ir dažādi fondī trauki, kas pieprasīti Šveicē. Tie šeit pieejami
plašā izmēru un krāsu klāstā. Šveicē tos galvenokārt izmanto siera
kausēšanai, kur tiek mērcēta cepta baltmaize, un šokolādes
kausēšanai, kur mērcē augļus. Latvijā fondī trauku izmanto
sautējumu gatavošanai un arī kā dizaina priekšmetu. Tas ir
vienīgais Latvijā ražotais māla trauks, kuru ēdiena gatavošanai var
izmantot uz atklātas uguns.

Jelgavnieki: «A kur to
ražo?»

Direktors stāsta, ka šobrīd Jelgavā
ražotos traukus pilnībā savā darbā izmanto kafejnīcas Bavārijā un
Berlīnē. Vecrīgā top krodziņš, kurā tā būs. Tāpat šobrīd
saskaņošanas procesā ir trauku komplekts – krāsaini šķīvji, bļodas,
krūzes – kādam kafejnīcu tīklam Maskavā. Taču pašmāju ražojumu ik
dienu cilvēki varēs «satikt» arī «Lido» un tepat Jelgavā. «Skaidri
zinu, ka kafejnīcā «Rausis» salvešu trauki ir mūsējie,» tā
direktors, piebilstot – sabiedrībā valda aplams stereotips, ka māla
izstrādājumi der tikai ēdienam. Patiesībā šeit top daudz
interesantu lietu, par kurām var vien pabrīnīties. «Pašlaik uz
Dāniju eksportējam māla dzīvnieku pīšļu urnas, izgatavojam akvāriju
piederumus jeb zivju «štābiņus», Jelgavā mazuļiem pilsētas domes
priekšsēdētājs pasniedz piemiņas karotītes ar pilsētas simboliku,
bet mēs Zviedrijai ražojam īpašus svečturīšus bērniem,» stāsta
R.Neilands.

Nesen direktoram vaicāts, vai viņš
nezinot, kurā valstī ražo gaisa mitrinātāju, ko piestiprina padomju
tipa čuguna radiatoriem. «Trakums! Vienmēr skatāmies tālāk pasaulē,
jo tur jau visu var dabūt. Taču patiesībā tādus ražojam arī mēs
tepat Jelgavā,» tā R.Neilands. Viņš spriež – kaut arī uzņēmumam jau
ir tik sena vēsture, paši jelgavnieki nezina, ko no māla var dabūt
gatavu un ka tas iespējams tepat mūsu pilsētā. «Ne reizi vien
gadījies, ka tirdziņā pie uzņēmuma, kad rīkojam noliktavas
izpārdošanu, atnāk cilvēki un pajautā: «Kur to ražo?»,» piebilst
direktors. 

«Viss atkarīgs no lietotāja
attieksmes»

Runājot par krāsām, jāteic, ka tās gan
gadu gaitā lielākoties palikušas nemainīgas un lielā cieņā ir tumši
brūnie jeb, kā paši darbinieki saka, dolomīta krāsas trauki un arī
bēšie toņi, lai gan par krāsu izvēli sūdzēties nevar. Pusdienu
šķīvi vien var dabūt vairāk nekā 40 dažādās krāsās un toņos.
«Ikdienas pašmāju pircējus piesaista lielā krāsu gamma, jo var
dažādi kombinēt, taču ārzemniekus – tautiskās, dabiskās krāsas, jo
Latvija viņiem saistās ar kaut ko dabisku,» skaidro direktors. Viņš
gan atzīst, ka joprojām daudzi cilvēki uzskata, ka māls ir ļoti
plīstošs, taču tas esot mīts. Viss atkarīgs no lietotāja attieksmes
– ja būsi uzmanīgs, trauki kalpos ilgi.

20 tonnas
mēnesī

Tiesa, šodien vairs nevarot runāt par
tādiem ražošanas apjomiem, kādi tie bija astoņdesmitajos gados, kad
noliktavas stāvējušas tukšas un no rūpnīcas mēnesī aizceļoja
vairāki desmiti vilcienu vagonu ar «Latvijas keramikas» preci.
«Atminos, ka vienu mēnesi bija rekords – 32 vagoni. Saražojām un
tūlīt gandrīz karstus pakojām. Lai iepakotu vienu krūzi, tika
izmantoti trīs četri kilogrami skaidu,» tā V.Tumšā, piebilstot, ka
mūsdienās iepakošana ir daudz vieglāka – saliec kartona kastēs, pa
vidu papīrs, un prom.

Šodien uzņēmums vidēji mēnesī produktu
ražošanai iztērē 20 tonnas māla. Jāteic gan, ka process, lai
nonāktu līdz gatavam produktam, ir ilgs – no divām līdz trim
nedēļām. Māla sagatavošana darbam vien prasa divas diennaktis.
Uzņēmuma direktors neslēpj, ka lielākais klupšanas akmens ražošanas
procesā pašlaik ir tas, ka lielu naudu «apēd» elektrība, līdz ar to
tas nevar konkurēt ar cenu. 

Keramikas
šodiena

Uzņēmums nepārtraukti attīstās – tā
jaunākais izgudrotais produkts ir galda grils, kas gan vēl tiek
«pieslīpēts». «Bieži vien ir tā, ka gaļas cepējs visu pikniku
pavada pie grila kaut kur nostāk un gadās, ka gaļu nemaz nedabū.
Tāpēc izdomājām keramikas galda grilu: to noliek uz galda, ar oglēm
no apakšas iekurina, virsū saliek gaļiņu – visi sēž pie galda, un
gaļa tikmēr čurkstinās,» tā direktors. Tāpat uzņēmums iegādājies un
cer šogad palaist tirgū porcelāna trauku ražošanas
līniju.

Foto: Ivars Veiliņš