Šodien Jelgavas pilī aizvadīti frankofono valstu – valstu, kurās runā franciski – svētki jeb Frankofonijas diena, kas veltīta franču modei un mūzikai. Skatītājiem bija iespēja izzināt gan šīs modes spilgtākās iezīmes, gan ieklausīties franču mūzikas skaņās, gan pirmo reizi mūsu pilsētā redzēt šokolādes tērpu defilē, kas Parīzes modes skatēs jau ir ierasta prakse. Četrus šokolādes tērpu izgatavošanā izmantoti 15 kilogrami šokolādes. To autori ir Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņi un pedagogi. «Šokolāde ir dzīvs materiāls, tāpat kā cilvēks. Ja ar to «sadraudzējas», iznāk brīnumu lietas,» atzīst Amatu skolas pasniedzēja Gunta Briede.
Ritma Gaidamoviča
Frankofonijas svētkus šobrīd svin 77 valstīs. No 2008. gada šajā franciski runājošo valstu sarakstā iekļuvusi arī Latvija, kurā atzīmē šos svētkus. Šodien – Starptautiskajā Teātra dienā – šis bija pēdējais Frankofonijas dienu pasākums Latvijā.
Jelgavas domes priekšsēdētāja vietnieks Aigars Rublis uzrunā atzina, ka franču kultūra jelgavniekiem nav sveša. «Jau piecus gadus Jelgavai ir sadraudzība ar Francijas pilsētu Ruelmalmezoni, ar ko kopīgi īstenoti gan projekti profesionālajā izglītībā, gan kultūrā,» tā mēra vietnieks. Jāpiebilst, ka šobrīd Jelgavas pilī arī apskatāma Amatu vidusskolas audzēkņu foto izstāde, kurā parādīta jelgavnieku draudzība ar Franciju, atspoguļojot viņu iespaidus šajā zemē.
Ikvienam skatītājam šodien bija iespēja ieklausīties franču mūzikas skaņās, par ko rūpējās Jelgavas Mūzikas vidusskolas un 6. vidusskolas skolēni un pedagogi, itālieša Domenika Valenza stāstījumā dzirdēt par franču modes spilgtākajām iezīmēm un tās vietu pasaules kultūrā.
Taču ar lielāko interesi tika gaidīts Jelgavas Amatu vidusskolas šokolādes tērpu defilē. Iesākumā, saglabājot intrigu, gan tika parādīti vairāki skolas topošo tērpa stilu speciālistu darinātie vakartērpi un tikai tad sekoja četru modeļu uznāciens, kuru tērpi papildināti ar dažādām šokolādes detaļām. Kopumā šo tērpu izveidei iztērēti 15 kilogrami baltās un melnās šokolādes, kas lieti īpašās formās – apaļas bumbas, rozītes, apļi, ovāli. Tās piestiprinātas pie dažādiem tērpiem. Piemēram, kāzu kleita bija papildināta ar baltām šokolādes rozītēm.
Šokolādes tērpi ir Amatu skolas tērpu stila speciālistu, konditoru un maizes un miltu konditorejas izstrādājumu speciālistu kopdarbs, kas tapis trijās dienās. Kopā darbā iesaistīti 35 audzēkņi. «Šokolādes tērpi – tas nav nekas neparasts. Var teikt, ka tā ir neatņemama elitāru modes skašu sastāvdaļa. Taču Jelgavā ko tādu uzdrīkstējāmies pirmo reizi – šķiet, arī sanāca,» atzīst pasniedzējs no Francijas Bruno Šaperons.
Viņš atklāj, ka grūtākais šokolādes tērpu veidošanā ir pareizi izkausēt šokolādi un vēlāk to pievienot tērpam, jo rokas karstas, šokolāde kūst… Lai šokolādes tērps labi saglabātos, telpā jābūt no 16 līdz 20 grādiem, taču jāteic, ka modelei mugurā tā nevar būt pārāk ilgi.
Taujāts par to, kur tērpos izmantotā šokolāde nonāks pēc modes skates, B.Šaperons nosaka: «Tā transformēsies.» Proti, šokolāde tiks izmantota tālāk konditorejā, gatavojot šokolādes kēksu, trifeles, konfektes, dekorus kūkām.
Foto: Ivars Veiliņš