Pārtikas drošību un kvalitāti Latvijā turpmāk uzraudzīs arī septiņi LLU Veterinārmedicīnas fakultātes unikālās maģistra studiju programmas «Pārtikas higiēna» absolventi, kuri diplomus saņēma 13. janvārī, ziņo LLU Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Ilvija Gaidukoviča.
www.jelgavasvestnesis.lv
Studiju programmas direktors Edgars Liepiņš uzsver, ka «Pārtikas higiēna» ir vienīgā programma Latvijā, kurā tiek sagatavoti pārtikas higiēnas speciālisti ar profesionālo maģistra grādu. Izlaidumā diplomu saņēma Diāna Akimova, Dagnija Emse, Jūlija Geka, Baiba Klestrova, Kristīne Nemirska, Viktors Poluhins un Zaiga Šopo. Studiju kursu apguvē ļoti labas un teicamas zināšanas uzrādījušas D.Emse un D.Akimova. Absolventu aizstāvēto zinātnisko darbu temati saistīti ar dažādām pārtikas nozares jomām – darbos analizēta gaļas produktu mikrobioloģiskā drošība, pētīti piena un piena produktu kvalitātes rādītāji un citas tēmas. Valsts pārbaudījumu komisija kā ļoti kvalitatīvi izstrādātus pētījumus izcēlusi četrus maģistra darbus: D.Emses darbu «Meticilīna rezistentais Staphylococcus aureus (MRSA) un tā saistība ar piena kvalitātes rādītājiem»; J.Geckas darbu «Laša kulinārijas izstrādājumu mikrobioloģiskā piesārņojuma dinamika ēdināšanas uzņēmumā «X»»; K.Nemirskas darbu «Sviestmaizes ar lasi kvalitāte un mikrobioloģiskā drošība»; Z.Šopo darbu «Salmonelozes – pārtikas izraisītās infekcijas sloga izpēte Latvijā». E.Liepiņš stāsta, ka absolventi varēs strādāt par pārtikas inspektoriem Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), pretendēt uz amatiem zinātniskajos institūtos, Zemkopības ministrijas Veterinārajā un pārtikas departamentā un citur. Šie studiju beidzēji varēs veiksmīgāk turpināt savas profesionālās karjeras PVD Rīgas pilsētas pārvaldē, SIA «Gauja AB», restorānā «Cotton», Neatliekamās medicīnas palīdzības dienesta Katastrofu medicīnas centrā, SIA «Bureau Veritas Latvia» un SIA «Ricberry», kur viņi jau strādā vadošos amatos. Profesionālajai maģistra studiju programmai «Pārtikas higiēna» šis ir septītais izlaidums, kopumā to absolvējuši 78 speciālisti. Foto: Gita Ogņeva