23.6 °C, 1.1 m/s, 43 %

Izglītība

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsIzglītībaLLU zinātnieki mēģina gaļas izstrādājumu ražošanā izmantot pākšaugus
LLU zinātnieki mēģina gaļas izstrādājumu ražošanā izmantot pākšaugus
06/01/2012

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) vairāku nozaru zinātnieki apvienojušies kopīgā projektā un jau divus gadus strādā, lai pētītu graudaugus, augļus, ogas un pienu, meklējot arī labākos to uzglabāšanas un iepakojuma veidus. Iesāktie pētījumi šogad turpināsies, ziņo LLU Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Ilvija Gaidukoviča.

www.jelgavasvestnesis.lv

Latvijas Lauksaimniecības
universitātes (LLU) vairāku nozaru zinātnieki apvienojušies kopīgā
projektā un jau divus gadus strādā, lai pētītu graudaugus, augļus,
ogas un pienu, meklējot arī labākos to uzglabāšanas un iepakojuma
veidus. Iesāktie pētījumi šogad turpināsies, ziņo LLU Sabiedrisko
attiecību daļas speciāliste Ilvija Gaidukoviča.

Projekta «Pārtikas nozares zinātniski
pētnieciskās grupas izveide» vadītāja Evita Straumīte atklāj, ka
2011. gads projektā iesaistītajiem zinātniekiem bijis ļoti ražīgs.
«Viens no svarīgākajiem aizvadītā gada darbiem bija starptautiskās
zinātniskās konferences «Foodbalt» organizēšana Jelgavā, kurā mēs
prezentējām savus pētījumus un iepazināmies ar citiem zinātniekiem
no desmit valstīm. Sadarbībā ar LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāti
un Latvijas Maiznieku biedrību organizējām arī Maizes ražotāju
konferenci. Esam piedalījušies augsta līmeņa semināros un
simpozijos, devušies pieredzes braucienos uz Igauniju un Vāciju, no
kuriem atgriezāmies ar jaunām idejām un zināšanām par tendencēm
zinātnē un ražošanā,» stāsta projekta vadītāja.

«Ļoti veiksmīgi ir izdevušies dažādi
zinātniskie pētījumi. Piemēram, ja 2010. gadā tikai sākām pētījumus
par diļļu uzglabāšanu, tad 2011. gadā tos turpinājām un ieguvām
labus rezultātus. Pagājušogad paplašinājās arī pētījumu lauks –
projekta sākumā tikai domājām par ķirbju pētījumiem un pākšaugu
izmantošanas iespējām, bet tagad jau notiek pirmie mēģinājumi
izmantot pākšaugus gaļas izstrādājumu ražošanā,» paveikto rezumē
zinātniece.

Kā nozīmīgākos uzdevumus projektā šim
gadam E.Straumīte min izveidot informatīvus bukletus par jaunākajām
tendencēm pārtikas produktu iepakošanā un produktu uzturvērtību, kā
arī turpināt iesāktos pētījumus un sagatavot patentus.

Projekta dalībnieki veikuši pētījumus,
kas saistīti ar graudaugu – tritikāles, rudzu, kailgraudu miežu,
rīsu un kukurūzas – audzēšanas apstākļu izpēti un pārstrādi, kā arī
burkānu, dzērveņu, ērkšķogu, pīlādžu, ķirbju, diļļu un gaileņu
pārstrādes procesiem. Projektā pētīta dažādu procesu ietekme uz
izejvielu un produktu sastāvu un mikrostruktūru. Svarīgie pētījumu
virzieni 2011. gadā bija jaunu metožu izstrāde un aprobēšana fenolu
hromatogrāfiskai noteikšanai, struktūras un cietības noteikšanai
dažādām produktu grupām.

Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētā
projekta «Pārtikas nozares zinātniski pētnieciskās grupas izveide»
realizācija sākta 2010. gada janvārī un ilgs līdz šī gada
decembrim. Tā galvenais mērķis ir veicināt cilvēkresursu piesaisti
zinātnei, izveidojot starpdisciplināru zinātniski pētniecisko grupu
pārtikas sistēmas integrētai izpētei, lai iegūtu inovatīvus, drošus
un kvalitatīvus pārtikas produktus.