0.1 °C, 6.6 m/s, 88.7 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāJelgavnieki izzina, kas notiek LLU laboratorijās
Jelgavnieki izzina, kas notiek LLU laboratorijās
23/09/2011

Kā sazinās sikspārņi, kā noteikt ābolu gatavību, cik dažādi garšo piens – tās ir lietas, ko šovakar jelgavnieki izzina vairākās LLU fakultātēs. Te notiek tradicionālā Zinātnieku nakts, kuras laikā septiņu LLU fakultāšu pētnieki un studenti ikvienu aicina apskatīt, kas tiek darīts viņu laboratorijās, iesaistīties eksperimentos, diskusijās un viktorīnās. 

Ritma Gaidamoviča

Kā sazinās sikspārņi, kā noteikt
ābolu gatavību, cik dažādi garšo piens – tās ir lietas, ko šovakar
jelgavnieki izzina vairākās LLU fakultātēs. Te notiek tradicionālā
Zinātnieku nakts, kuras laikā septiņu LLU fakultāšu pētnieki un
studenti ikvienu aicina apskatīt, kas tiek darīts viņu
laboratorijās, iesaistīties eksperimentos, diskusijās un
viktorīnās. 

Pirmie apmeklētāji vairākās fakultātēs
jau sagaidīti pulksten 16, galvenokārt skolēni, kuri vēlējās veikt
gan ķīmiskus eksperimentus, gan nogaršot ābolos, gan caur
mikroskopiem paskatīties. Jāteic, ka interesantākās un saistošās
apmeklētājiem šķiet tās laboratorijas un auditorijas, kurās iespēja
pašiem līdzdarboties. Piemēram, Lauksaimniecības fakultātes
Agroķīmijas laboratorijā, varēja piedalīties testā, kur, pētot pēc
krāsas un struktūras, jānosaka, kas tas par minerālmēslu, redzēt kā
noteikt ābola gatavību. «Tas vairāk attiecas uz ziemas āboliem. Ja
saimnieks vēlas uzzināt ir āboli jāvāc nost vai vēl ne, izpilda
cietes-joda testu. Proti, šo šķidrumu uzpilina uz ābola
šķērsgriezuma un skatās. Ja tas iekrāsojas zils, vēl par agru vākt
nost, ja krāsa pazūd, āboli jau pārgatavojušies, ja pusi uz pusi,
īstais laiks vākšanai,» stāsta pētniece. Bet Pārtikas tehnoloģijas
fakultātē var gan palutināt savas garšu kārpiņas, gan veikt
ķīmiskus eksperimentus. Te tiek dota iespēja iemēģināt roku,
gatavojot slāņainus kokteiļus, kas vēlāk tiek pārvērsti līdzīgā
konsistencē kā krāsainās eļļas lampiņas – vispirms traukā ieliek
medu, virsū ūdeni, klāt mazliet pārtikas krāsas, lai iekrāsojas
virsū eļļu, dažas pilītes krāsvielas un gatavs. Tepat ir iespēja
arī izgaršot pienu un dažādu garšu ūdeņus, mēģinot noteikt, kurš
tad ir ar kuru garšu. Liela interese arī par Veterinārmedicīnas
fakultātes piedāvājumu – izzinošu lekciju par sikspārņiem un vēlāk
ekskursiju uz patversmi, fakultātes muzeju un parazitoloģijas
nodaļu.

Portāla www.jelgavasvestnesis.lv
uzrunātie apmeklētāji atzina, ka Zinātnieku nakts ir ļoti
interesanta un tā ir iespēja redzēt, kas notiek LLU, paplašinot
savu redzesloku. Kaut vai piemēram, kā tad noteikt ābola gatavību.
«Mājās noraujam ābolu no koka, pagaršojam, ir labs, lasām. Nemaz
nezinām vai viņš ir īsti gatavs, galvenais, ka mums garšo. Bet
izrādās, ka ar ķīmisku vielu palīdzību uz viena ābola var konkrēti
noteikt, ir vai nav tas gatavs,» tā Annija Kārkliņa.

Jelgavas 3. pamatskolai šodien
ekskursiju diena, kurā 4. klases skolēni kopā ar audzinātāju
viesojās Zinātnieku naktī. «Devām priekšroku ekskursijai uz tepat
esošo universitāti. Bērniem jau ļoti patīk, interesē gan
mikroskopi, gan augi, gan salīdzināšanas, gan eksperimenti,» atzīst
skolotāja Ingrīda Siliņa. «Savu turpmāko dzīvi vēlos saistīt ar
ķīmiju, tālab nolēmu atnākt paskatīties kā strādā LLU
laboratorijās. Kas zina, varbūt tieši šī būs mana nākamā mācību
iestāde,» savu izvēli apmeklēt Zinātnieku nakti pamato Spīdolas
ģimnāzijas 11. klases skolnieks Aleksejs Bobrovs. Kriķīšu ģimenei –
mammai Līgai, dēlam Kārlim un tētim Aivaram Zinātnieku nakts
apmeklējums esot jau kā tradīcija. «Parasti vissaistošākā ir
Pārtikas tehnoloģijas fakultāte, jo te var visu ko pagaršot,
uzzināt, cik labs ir tas, ko ēdam,» tā Līga.

Jāpiebilst, ka dažādas aktivitātes līdz
pulksten 21 piedāvā Veterinārmedicīnas fakultātē (Helmaņa ielā 8),
pulksten 18 un 20 Informācijas tehnoloģiju fakultātē (Jelgavas
pilī) iespēja noskatīties filmu par dzīvības rašanos no atomiem un
pēc tās piedalīties diskusijā. Meža fakultātes Kokapstrādes katedrā
(Dobeles ielā 41) pulksten 18.30, 19.30 un 20.30 viktorīna,
atpazīstot koka sugu pēc tā šķērsgriezuma. Tehniskajā fakultātē
(Čakstes bulvārī 5) pulksten 18 un 20 iespēja iepazīties ar
biodegvielu maisījumu ķīmiju. Līdz pulksten 21 var apmeklēt
Lauksaimniecības fakultātes Sēklu laboratoriju (Jelgavas pilī) un
blakus Agroķīmijas laboratoriju. Bet Sociālo Zinātņu fakultātē
(Jelgavas pilī) pulksten 19 diskusija par tēmu «Uzturs». Pārtikas
tehnoloģijas fakultātes laboratorija (Jelgavas pilī) atvērta līdz
21.

Foto: Ivars Veiliņš